Torba çimento kullanırken dikkat edilecek hususlar; Rutubetten koruyun. 10 torbadan fazla üst üste istiflemeyin. Üç aydan fazla stoklamayın.
Parmaklarınızın arasına bir miktar çimento alın, parmaklarınız arasında yuvarlayın. Yuvarlama sırasında pürüzsüz his vermelidir. Pürüzlenme varsa, niteliği bozulmaya başlamıştır.
Çimentoların sülfata dayanıklılığında yüksek C3A içeriğinin olumsuz etkisi vardır. Çünkü çimento içinde C3A varlığıyla oluşan bazı yarı kararlı yapılar, ortama sülfatın girmesiyle bozulur ve genleşen veya beton bünyesinden uzaklaşan yeni yapılar oluşur (Erdoğan, 2003).
MONOFİX Yüzey Sertleştiricileri taze betonun üzerine monolitik olarak uygulanan ürünlerdir. Bir kere uygulandıktan sonra alttaki betonun bir parçası haline gelir, ayrılmaz ve kopmazlar. Dolayısıyla sertleşmiş betonun üzerine uygulanamaz.
Çimento torbaları alttan ve yanlarından su almayacak şekilde üstü kapalı olarak, ilk giren çimentoların ilk olarak çıkabileceği bir düzende ve üst üste 6 torbadan fazla olmayacak şekilde saklanmalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Kullanım sırasında taşlaşmaya başlamış veya taşlaşmış olduğu görülen çimentolar ise kullanılmayacaktır. İnşaat için gerekli torbalı ve dökme çimento, iş programına ve varsa sipariş şartnamesine uygun olacak ve 3 aylık ihtiyaçtan fazla olmayacak şekilde temin olunacaktır.
Sıcak su, çimentonun erimesine yardımcı olur. Sıcak suyu bir kova veya sprey şişesi kullanarak donmuş çimentonun üzerine uygulayın ve bekleyin. Daha sonra bir fırça veya spatula gibi uygun bir araçla çimentoyu kazıyın veya temizleyin. Sıcak su etkili olmuyorsa, hafif bir asitli temizleyici kullanabilirsiniz.
Çimentonun toprağın her tarafına aynı şekilde iyice dağılması sağlanmalıdır. Dayanımı arttırmak için çimentoyu çokça katarak toprak betonu yapmaktan çekinilmemeli, maliyet artırılmamalıdır. Deneyler 1 m3 toprağa 2 torba (100 kg ) çimentonun yeteceğini göstermiştir.
Ayni kaynak donmuş ve etkisini yitirmiş çimentolar damı veya kolonları dökülecek olan yapımı sürmekte olan binalarda mikserler içerisinde götürülüp taze çimentolar ile karıştırılmak suretiyle yeniden kullanılıyor.
Beyaz Portland Çimentosu, hızlı priz, yüksek erken mukavemet, estetik görünüm gibi özelliklerinin yanı sıra durabilite avantajı, alkali-silika reaksiyonlarına karşı direnç ve uzun kullanım ömrü ile yüksek performanslı çimentolar arasında yer alır.
Çimento, su ile karıştırıldığında, hidratasyon reaksiyonları ve işlemleriyle priz alarak sertleşebilen hamur meydana getiren ve sertleştikten sonra dayanım ve kararlılığını su içerisinde bile sürdürebilen öğütülmüş inorganik malzemedir.
Örneğin su/çimento oranı 0.40 değerinde kapiler boşlukların bloke edilmesi için gerekli olgunluk süresi 3 gün iken su/çimento oranı 0.70 değerine ulaştığında bu süre 1 yıldır.
Kuruyan çimento higroskopiktir, nem çeker. Çimento sertleşmek için suya ihtiyaç duyar. Temas ettiği her yüzeydeki suyu çekecektir, bu yüzeylere deri de dahildir. Betonun içindeki kireç ciddi yanıklara neden olabilir.
Çimento kullanılmadan evvel üretim tarihi göz önünde bulundurulmalıdır. Kısacası çimento üretim sonrasındaki süreç içerisinde 3 ay içerisinde kullanılmalıdır. Çimentolarda beklenen verimi kullanıcıya sunmak için sürkülasyon sağlanmalıdır. Bunun için çimento paketleri uzun süre depoda bekletilmemelidir.
f) Toprak zemine oturan betonlarda beton altına, beton içindeki su ve ince malzemenin emilmesini önlemek amacıyla polietilen örtü serilmelidir. g) Polietilen örtülerde döküm sırasında kaymayı önlemek amacıyla gerekli yerlerde plastik yapışkanlı bant kullanılmalıdır.
Çimentolar beton ve harç yapımı gibi işlerde suyla karıştırıldığında veya ıslandığında kuvvetli bazik bir çözelti meydana gelir. Eğer bu madde göz veya deri ile temas ederse ciddi tahrişlere sebep olabilir.
ÇİMENTONUN SU İLE REAKSİYONU: HİDRATASYON
Buna neden olan ve çimento ile suyun tepkimesi sonucu oluşan kimyasal reaksiyona “hidratasyon” denir. Önceleri yumuşak plastik durumunda olan çimento hamuru, zaman ilerledikçe daha az plastik duruma gelir ve katılaşıp, sertleşir.
Ancak bu olay içinde bulunulan koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir, herhangi bir kimyasal priz geciktirici kullanılmadıysa ve hava sıcaklığı çok düşük değilse yaklaşık 10 saat gibi bir süreçte donma gerçekleşir.
Çimento harcı, kireç ve kumun su ile karıştırılması sonucunda elde ediliyor. Harç, kerpiç gibi ilkel yapılarda toprak ve samanı su ile karıştırarak da yapılabiliyor. Alçı Harcı, Kum, alçı ve su ile yapılan harç olarak yapılıyor.
Kireç, sıvanın su tutma özelliğini arttırdığı gibi çimentonun uygun şartlarda hidrolik bağlar yaparak donması için gerekli su rezervini ve priz süresini ayarlamaktadır. Kireç kullanılmayan bir harçta, suyun bir kısmı, tuğla gözenekleri tarafından emilerek lokal olarak prizleşme için gereken su miktarını azaltır.
Betonun mutlak hacmini %70 oranında agrega (kum, çakıl, mıcır), %10 oranında çimento, %20 oranında su oluşturur.
Beton oranı açısından, elde etmeye çalıştığınız ürünün dayanıklılığına bağlıdır, ancak genel bir kılavuz olarak standart bir beton karışımı, 1 ölçek çimentoya 2 ölçek kum ve 4 ölçek agrega olacaktır. Temeller için 1 ölçek çimento, 3 ölçek kum ve 6 ölçek agrega karışımı kullanılabilir.
Çimento kalekim bir yapıştırma harcı olarak bilinen yapı inşaat sektörünün önemli malzemelerindendir. Çimentodan farkı ise bir yapıştırma harcı olmasıdır. Daha çok seramik ve fayans ustaları kalekim malzemesini yaygın olarak kullanmaktadır. Kalekim yapıştırıcı tek bileşenden oluşan bir yapıştırma harcıdır.
Beyaz çimentoya kum yerine, mermer tozu veya ince mozaik kırığı denilen malzeme karıştırabilirsiniz. Kum karıştırırsanız beyazlığı kalmaz. Beyaz çimento tamamiyle beyaz renkte değildir, hafif yeşilimsidir; o yüzden renklendirirsen daha iyi olur.
Betondaki su donarsa, betonun akışkanlığı bozulur ve bu da kürlenmesinin zarar görmesine yol açarak döşeme içi topaklar oluşmasına sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri