Kaç Yaşında Vali Olunur? Vali olmak için önce kaymakam olunması gerekir. Kaymakamlık için de sınava girme yaşı ise 35 olarak belirlenmiştir. Bu nedenden dolayı 35 yaşını doldurmuş olmak gerekir.
En az lisans düzeyinde bir üniversite mezunu olmak, En az 10 yıl kamu hizmeti deneyimine sahip olmak, Sağlık açısından valilik görevini yapmaya uygun olmak, En az 35 ve en fazla 45 yaşında olmak.
Vali olabilmek için ilk olarak, üniversitelerde 4 yıllık eğitim veren İktisadi ve İdari Bilimler, İşletme ya da Hukuk gibi çeşitli fakültelerinden mezun olmaları gerekir. Bunun dışında üniversiteden mezun olduktan sonra İçişleri Bakanlığı, Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavına da girerek başarılı olunması gerekir.
Vali Olma Şartları Nelerdir? Üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk veya İşletme bölümlerinden mezun olup Kaymakam Adaylığı Sınavına girilmesi ve başarılı olunması gerekir. Gerekli tecrübeyi kazanmış olan kaymakam veya İçişleri Bakanlığı çalışanları İçişleri Bakanlığı tarafından vali olarak önerilir.
1982 Anayasası'na göre Türkiye'de vali olmanın şartı ilkokul mezunu olmaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Cüneyt Epcim, (1981, Amasya), Türk bürokrat. "Türkiye'nin en genç valisi" unvanını taşımaktadır. 2002 yılında Uludağ Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi'nden mezun oldu. 2004 yılında 91.
Vali Olmak İçin Gerekenler
Vali olmak isteyen kişilerin, öncelikle üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk ya da İşletme gibi fakültelerinden mezun olup İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavında başarılı olması gerekir.
Vali olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Vali maaşı 2023 verilerine göre ortalama 54.500 TL civarındadır.
Türkiye Cumhuriyeti'nde vali
Cumhuriyet tarihinde bugüne kadar sekiz kadın vali atanmıştır. 1991-1995 yılları arasında Muğla valiliği yapan Lale Aytaman vali olarak atanan ilk kadın olmuştur.
Ancak bu konuda 35 olarak yaş kriteri bulunur. Yani Kaymakam olabilmek için 35 yaşını geçmemiş olmak gerekir. Aynı zamanda muaf olmak ya da askerliğini tamamlamış olmak en önemli kriterler içerisinde yer alır.
İyi bir vali olmak için üniversitede İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk ya da İşletme bölümlerinden biri okunmalıdır. Kişilerin Kaymakam Adaylığı Sınavı'na girerek başarılı olması gerekmektedir. Kaymakam olarak tecrübe kazanan kişi, İçişleri Bakanlığı tarafından vali olarak önerilmektedir.
Sınavın açıldığı yılın başı itibariyle 35 yaşı doldurmamış olmak gerekir. Diğer bir koşul ise başvurulacak yıl geçerliliği olan ve son iki yılın KPSS sınavında P37 olarak bilinen puan türünden 75 ve üzeri puan almış olmak gerekir.
* Valinin isteği üzerine olayları önlemek veya müdahale etmek amacıyla gelen askeri kuvvetin müstakilen görevlendirilmesi durumunda, verilen görev askeri kuvvet tarafından kendi komutanının sorumluluğu altında onun emir ve talimatlarına göre yürütecek.
Kaymakam ve Vali 5 yılda bir atanır. Yeni düzenlenen yasaya göre Cumhurbaşkanının görev süresiyle kaymakam ve valinin görev süresi aynıdır. Yani kaymakamlar ve valiler Cumhurbaşkanıyla gelir Cumhurbaşkanıyla gider.
Mülki İdare Hizmetleri Sınıfında görev alan İçişleri Bakanlığı Müsteşarı, Emniyet Genel Müdürü (Vali), Teftiş Kurulu Başkanı, Valiler (İl Valisi, Merkez Valisi, Olağanüstü Hal Bölge Valisi), Vali Yardımcıları, Mülkiye Müfettişleri, Kaymakam ve Kaymakam Adaylarının 2004 ve 2005 yılı net maaşları görmek için tıklayın.
Kaymakam ve valiler, İçişleri Bakanlığının önerisi, Bakanlar Kurulunun Kararı ve Cumhurbaşkanının onayı ile göreve başlar. Vali ve Kaymakam Nasıl Olunur? Vali olabilmek için öncelikle kaymakam olmak gerekir. Ayrıca bir valilik sınavı yoktur.
Ülkemizde iller valiler tarafından yönetilir. Valiler, Cumhurbaşkanı kararnamesi ile atanır ve Onun uygun gördüğü süre içerisinde bu görevi yürütür.
Sadece başlangıçta “Vali Bey” diyenler oluyordu, ama sonra “Vali Hanım” olağan bir hitap oldu.
Devlet ve kamu düzeni için çalışan vali ve belediye başkanlarının farklı görev, sorumluluk ve yetkileri bulunmaktadır. Valinin Görev ve Yetkileri Nelerdir? Doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından atanarak göreve gelen valiler belediye başkanlarına göre hiyerarşik olarak daha yukarı da yer alırlar.
Memur ve memur emeklisi olan vatandaşlara %30,5 zam verildiğinde bu durum vali maaşlarına da yansıtılmıştır. 2021 senesinde vali maaşları 22402 TL olarak ödenirken ek zamlarla birlikte 2022 senesinde bu miktar daha da yükseltilmişti. 2022 Ocak ayından sonra vali olarak görev yapan kişiler 29247 TL maaş alabiliyordu.
Kaymakamlık sınavından başarılı bir puan alarak geçen kişiler, mülakatlara alınıyor. Vali yardımcılığına atanmak için mülakatların sayısı 4 olmakla birlikte hepsinden geçerli bir puan almak gerekiyor. Valilik emrine atanan kaymakamlar, bir süre başarı ile görev yaptıktan sonra vali yardımcısı unvanı olabiliyor.
İl protokolünde vali, savcıdan yukarıda ama savcının amiri değil ve savcıya emir de veremez. Aynı şekilde askerlere de emir veremez.
Yapılan düzenlemeler uyarınca, Cumhurbaşkanı isterse meslek dışından Vali kadrolarına atama yapabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri