"FAS'TA DOĞU-BATI UZANIMLI BİNDİRME FAYI KIRILMIŞ" Van'da 23 Ekim 2011'de meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremi hatırlatan Prof. Dr. Sözbilir, "Fas depremine neden olan fayın odak mekanizma çözümü, Yüksek Atlas Dağları'nı sınırlayan yaklaşık doğu-batı uzanımlı bindirme fayının kırıldığını gösteriyor.
Van deprem yöresi, tektonik bakımdan Avrasya ile Arap levhalarının sıkışma bölgesinde, Kuzey Anadolu Faz Zonu ile Doğu Anadolu Fay Zonu'nun kesişme sahasında yer alaması nedeniyle Doğu Anadolu'nun en önemli deprem yörelerinden birisi durumundadır (Şekil 1).
11 aktif fay hattı
Van'da 2011 yılında meydana gelen depremlerin kaynağı, daha önce varlığı bilinmeyen Van Fayı olarak kayıtlara geçti. O yıldan bu yana deprem ile ilgili çalışmaların yoğunlaştığı Van Gölü Havzasında tespit edilebilen 11 tane aktif fay hattı bulunuyor.
Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Van ilinde 2035 ile 2050 arasında M5,5 ile M7,3 arasında yıkıcı deprem beklenir” dedi. VAN ilinde 2035 ile 2050 arasında M5,5 ile M7,3 arasında yıkıcı deprem beklenir.
Biri Orta Marmara Çukurluğu ile Boğaz açıklarında olan Kumburgaz kolu. Ya o kırılacak, ki ilk önce şüphelendiğimiz fay kolu. İkinci kırılmasını beklediğimiz fay ise Adalar'ın güneyindeki fay.
İlgili 34 soru bulundu
İSTANBUL FAY HATTI NEREDEN GEÇİYOR? İstanbul, deprem riski en yüksek şehirlerden biri olarak geçiyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer aldığında dolayı risk açısından 2. ve 3. grupta yer alıyor. Fay hattı ise Tekirdağ-Şarköy açıklarından Marmara Ereğlisi'nin açıklarına kadar uzanıyor.
23 Ekim 2011 Pazar günü saat 13.41 de merkez üssü Van`ın Tabanlı köyü olan 7.2 büyüklüğünde, 5 km derinlikte sığ odaklı bir deprem meydana gelmiştir.
Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'nün yanı sıra, deprem uzmanları riskli bölgeler için önemli uyarılarda bulunuyor. Deprem uzmanlarının açıkladığı son verilere göre Van'da 6.5, Sakarya'da 6.7, İstanbul'da 6.5, Bingöl'de 6.6, Adana'da ise 6.2 büyüklüğünde depremler bekleniyor.
SON DAKİKA: Van'da 4,7 büyüklüğünde deprem | Son depremler
Sarsıntı 14.04'te gerçekleşti. Van Gölü'nde Tuşba ilçesine 4 kilometre uzakta meydana gelen sarsıntının derinliği 7 kilometre olarak ölçüldü.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Azad Sağlam Selçuk, Van'da son günlerde yaşanan sarsıntıların büyük bir depremin öncüsü olduğunu söylemenin yanlış olduğunu belirtti. Selçuk, son günlerde kentte yaşanan depremlere ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, sarsıntıların normal hayatı bozmayacak şekilde yaşanabilecek depremler olduğunu söyledi.
Türkiye'nin etrafında da levhalar var. Levhalar hareketleri sonucunda Doğu Anadolu Bölgesi sıkışmaya başlıyor. Bu sıkışma nedeniyle bölge batıya doğru kayıyor ve bu hareketler nedeniyle deprem oluyor. Van ve çevresi ebediyen deprem üretmeye mahkumdur.
"FAS'TA DOĞU-BATI UZANIMLI BİNDİRME FAYI KIRILMIŞ"
Van'da 23 Ekim 2011'de meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremi hatırlatan Prof. Dr. Sözbilir, "Fas depremine neden olan fayın odak mekanizma çözümü, Yüksek Atlas Dağları'nı sınırlayan yaklaşık doğu-batı uzanımlı bindirme fayının kırıldığını gösteriyor.
İlk fay kırıldıktan yaklaşık 10 saat sonra diğerinin kırılması manidar. İlk depremde 3 fayın birlikte kırılması, ardından bölgedeki Sürgü ve Çardak faylarının yine birlikte kırılması deprem mühendisliği açısından olası bir senaryo değildir.
Van İli, tektonik bakımdan Avrasya ile Arap levhalarının sıkışma bölgesinde, Kuzey Anadolu Faz Zonu ile Doğu Anadolu Fay Zonu'nun kesişme sahasında yer alması nedeniyle Doğu Anadolu'nun en önemli deprem yörelerinden birisi durumundadır.
Depremlerin yıllar önce de büyük acılara yol açtığı Van, merkez üssü Tuşba ilçesine bağlı Tabanlı Mahallesi olan 23 Ekim 2011'de 7,2 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Kent merkezi, Erciş ilçesi ve birçok köyde büyük hasara yola açan depremde 604 kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda bina yıkıldı.
MEXİCO CİTY - Meksika'nın Guerrero eyaletinde meydana gelen 7.1 şiddetindeki depremde 1 kişi hayatını kaybederken, deprem sırasında gökyüzünde "deprem ışıkları" olarak bilinen mavi ışıklar görüldü.
23 Ekim ve 9 Kasım 2011 depremlerinde toplam 644 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 1.966 vatandaşımız yaralanmış, 252 vatandaşımız ise enkazlardan sağ olarak kurtarılmıştır.
Bugüne kadar kaydedilen en uzun süreli deprem, Endonezya'da Sumatra'da 26 Aralık 2004'te meydana geldi. 9,1 büyüklüğündeki depremde 230 bin kişi hayatını kaybetti. Sarsıntı, 8,3 ile 10 dakika arası sürdü.
Depremin merkez üssü Van'a 17 kilometre uzaklıktaki Tabanlı köyüdür. Yapılan değerlendirmelerde depremin büyüklüğü; Kandilli Rasathanesi tarafından Richter ölçeğine göre 6.6Mw ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu tarafından ise 7.2 Mw olarak duyuruldu.
KAF, 1100 km uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattıdır. Yaklaşık olarak Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu keser.
Fay hattı, yer kabuğu üzerindeki kayaların gerilme, sıkışma gibi yüksek basınç oluşturan şartlar altında kırılması ile oluşur. Fay hattı kırılırsa ne olur? Fay hatlarında kırılmalar birbirini tetikleyerek meydana gelebilir. Fay hattı kırılması sonucu şiddetli depremler meydana gelebilir.
Türkiye'nin aşağıdaki bölgeleri 1. derece deprem bölgesi olarak kabul edilir: Marmara Bölgesi. Kuzey Ege Bölgesi. İç Anadolu Bölgesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri