Hamd, yalnızca Allah'a dır. Allah -azze ve celle-'nin Kelâmı'na hakâret anlamına geleceğinden, içinde/üzerinde Kur'an-ı Kerim âyetlerinin bulunduğu bir şey ile tuvalete girmek caiz değildir. Bu yüzden, hanımınızın, tuvalete girmeden önce onu çıkarması gerekir.
Tuvalete girerken kişinin üzerinde Allah adının yazılı olduğu kâğıt, kitap veya Mushaf bulunması mekruhtur (Şürünbülâlî, Merâkı'l-felâh, 27).
İbn Abidin, V/ 317). Buna göre kolyesinden "Allah" yazılı kimse, bunun üstünü kapatarak veya ters çevirerek tuvalete girebilir. Kadın âdetli iken bu kolyeleri ve Cevşeni takabilir. Ayrıca cima esnasında da takılabilir.
Diyanet İşleri Başkanlığı ise bu sorulara resmi internet sitesi üzerinden yanıtladı. Tuvalete girerken kişinin üzerinde Allah adının yazılı olduğu kâğıt, kitap veya Mushaf bulunması mekruhtur.
Değerli kardeşimiz, Gerekli olduğunda, içinde, ayetlerin olduğu dua kitapları veya Kur'an bulunan çanta ile tuvalete girilmesinin ve üzerinde bulunmasının bir vebali ve bir sakıncası olmaz. Zira, ayetlerin ve Allah'ın isimlerinin yazılı olduğu yerler kapatılmıştır. Kapalı olduğu için girilmesi caizdir.
İlgili 17 soru bulundu
4- Tuvalete sol ayakla girip, sağ ayakla çıkmalı. 5- Tuvaletten çıkınca, (Elhamdülillâhillezî ezhebe anil eza ve âfâni) duası okunmalı. 6- Tuvalette konuşmamalı, çok oturmamalı, gazete falan okumamalı, şarkı söylememeli, sigara içmemeli, sakız çiğnememelidir.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Dolayısıyla bu tür cihazlara Kur'ân-ı Kerîm programlarının yüklenmesinde ve bu cihazların çanta veya cepte taşınmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ayrıca söz konusu programların kapalı olması şartıyla bu tür cihazlarla tuvalet vb. yerlere girilmesinde de herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
el Cevab: Kuranı kerimden korunma ayetleri, peygamberimizin torunlarına okuduğu muavvezeteyn, ayetel kursi namaz sureleri diye bilinen kısa surelerin yazılıp üzerinde taşınması sabah ve akşam vird edinilip okunması caizdir. Kurandan ayetlerin yazılıp üzerinde taşınması efendimize sorulmuş ve izin vermiştir.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
Aile Huzursuzluğı İçin Ve Hanelerde Rızık Ve Bereket Olması İçin Hazırlanan Özel Dualardan Oluşur. İçerisindeki Dualar 7 Kat Kaplandığı İçin Tuvalete Ve Banyoya Girilebilir.
Banyo yaparken veya gusül abdesti alırken avret yerlerini örtmek ve konuşmamak banyo adabındandır. Dolayısıyla banyo sırasında dua, zikir ve salavat okumak adaba aykırıdır.
“Cebinde Kur'an âyetlerinden yahut da Allah'ın isimlerinden yazılar bulunan kimsenin, bunlarla tuvalete girmesinde beis yoktur. Bunlar bir şeye sarılı olursa yine beis yoktur. Sarılı olmak hürmete daha yakındır.
Öncelikle erkek ve kadınlar tarafından kullanılabilen kolye, yüzük ve bileklik gibi takıların altından üretilenleri erkeklere haramdır. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) şu şekilde buyurmuştur: “İpek ve altın, ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına ise helal edilmiştir” Erkeklere de gümüş ve taş takılar helaldir.
Tuvalette Kur'an okumak, Peygamberimizin ve/veya Allah'ın adını anmak caiz değildir; edebe aykırıdır. Fakat zamanımızda çok evlerde ve yerlerde, hem banyo hem tuvalet hem de abdestlik aynı mekanda bulunmaktadır. Böyle yerlerde ve durumlarda, tuvalet ihtiyacını giderirken Kuran ve hadis okuması caiz olmaz.
Tuvalete girerken erkeklerin başlarının takke gibi bir şeyle örtülü olmasının tuvalet adabı olduğunu belirten bilgiler vardır. Buna göre erkeklerin başı açık dolaşmasının ayıplanmadığı yerlerde, başı açık olarak dolaşmanın ya da tuvalete girmenin bir sakıncası yoktur.
Soru: Yatarken cevşen veya Kur'an dinlemek caiz midir? el Cevab: Yatarken kuran dinlemek caizdir.
Çok sık tuvalete gitmek ise mesanenin küçük olmasından kaynaklanıyor olabilir. Yapılan araştırmalara göre ise sağlıklı insanların yarısından azının gün içerisinde bir kez büyük tuvalete çıktıkları bilinmektedir. Kişinin mesane problemi yaşaması, ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilmektedir.
Büyük tuvaletinizi tutmak kabızlık, şişkinlik ve karın ağrısına sebep olur. Tuvalete çıkmak için en doğru zaman ne zaman? Sabah, büyük tuvaletinizi yapmak için en mükemmel zaman.
Her gün tuvalete çıkmak gerekir. Yoksa vücudunuzda toksin birikir. Bu kişiden kişiye değişir. Bazı insanlar günde 3 kez tuvalete çıkabilirken bazıları ise haftada 3 kez çıkabilir.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur.
Ayetel Kursi'nin, Kuran'ın dörtte biri olduğu vurgulanması sebebiyle, duaların kabul olması için bol bol okunmalıdır. Nazara karşı okunursa koruma sağlar. Şeytanın vereceği kötülüklerden korur. Cennetin kapılarının açılmasını sağlar.
"Kuran'da en büyük ayet, Ayete'l-Kürsi'dir. bu ayeti kim okursa, Allah o kimseye anında bir melek gönderir, o melek o kişinin ertesi güne kadar iyiliklerini yazar, günahlarını siler. Bu ayet bir evde okunduğunda, şeytanlar o evi otuz gün (30) bırakıp terkeder.
Kur'an'ı Kerim okuyan birini abdestsiz bir şekilde olarak dinlemekte herhangi bir sakınca bulunmuyor. Kuranı kerim okunduğu zaman dinlemek için abdest almaya gerek yoktur ve abdestli bir şekilde dinlemek ise sevaptır ve çok daha faydalıdır.
Adana Müftüsü Dr.Hasan Çınar konuya ilişkin verdiği cevapta "Evet, bu tür telefonlarla tuvalete girmek caizdir. Telefon bir alettir.
Ezberden okumak da bir sakınca yoktur. Ancak abdestsiz Muhsaf-ı Şerif'e dokunmak caiz değildir. Fakat tabletlerde, bilgisayarlarda ve telefonlar bizim maaruf olan bildiğimizm mushaf olmadığı için Kur'an-ı Kerim okurken elimizde cep telefonu varsa buna dokunabilriiz. Burada bir sakınca yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri