Yaklaşık 200 bin yıl önce, Buzul Çağın ortalarında, Nemrut Dağından akan lavlar uzunluğu 60 km'yi aşan bir akım oluşturmuş. Bu akım Van Çukuru ile Muş Çukuru arasındaki su akımını engelleyince göl oluşmuştur.
Ancak ortalama olarak denizden yüksekliği 1646 metredir. Gölün ortalama derinliği 171 m, en derin yeri ise, 451 metredir. Yeni yapılan çalışmalar ile gölün yaşının 600.000 yıl olduğu belirlenmiştir.
Van Gölü suyu hem acı, hem tuzlu ve hem de sodalıdır. Bunun en önemli nedeni, akarsuların beraberinde taşıdığı tuzlu suyun gölde birikmesi, ayrıca suyun buharlaşmasıyla suda yoğunlaşmasıdır. Tuz oranının yüksek olması, bor ve sodyumkarbonatın varlığından ayrıca volkanik kayaçların fazlalığındandır.
Gölün tabanından çıkan tatlı sularla birleşen alkali karakterdeki su çökelmeyi oluşturuyor. Burada siyanobakteriler faaliyete geçerek dünyanın en büyük mikrobiyalitleri meydana geliyor. Gölün altında 20-40 metre boylarında ağaç gibi yapılar düşünün. Dünyanın en büyük mikrobiyalitleri Van Gölü`nde.
Özet. Kapalı bir havza özelliğinde olan Van Gölü Havzası'nda göl, gölet, baraj gölü ve akarsu olmak üzere çok sayıda ve çeşitte su kaynağı bulunmaktadır. Bu su kaynaklardan en önemlileri Karasu, Bendimahi, Deliçay, Zilan, Karmuç, Sapur, Güzelkonak, Engil, Memedik ve Akköprü dereleridir.
İlgili 21 soru bulundu
Yaklaşık 200 bin yıl önce, Buzul Çağın ortalarında, Nemrut Dağından akan lavlar uzunluğu 60 km'yi aşan bir akım oluşturmuş. Bu akım Van Çukuru ile Muş Çukuru arasındaki su akımını engelleyince göl oluşmuştur.
Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye'de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır. Gölde bilinen 103 tür fitoplankton, 36 tür zooplankton ve tek bir tür balık inci kefalı, (Chalcalburnus tarichi) yaşamaktadır. Göl etrafı karadan 430 km.dir.
Van Gölü dünyanın en derin 15. gölüdür. Van Gölü'nün yüzölçümü 3.713 km²'dir. Van Gölü'nün 600 bin yıl önce oluştuğu tahmin edilmektedir.
Van Gölü'nde bulunan plaj ve sahiller, her sene yerli ve yabancı binlerce turistin plajların ve gölün keyfini çıkardığı işlek noktalar haline gelmiştir. Van'da bulunan plaj ve sahillerin en popülerleri arasında ise; Kampüs Sahili, Plaj Edremit, Molla Kasım Plajı ve Çakıl Adası Aile Plajı yer almaktadır.
Türkiye'nin en büyük gölleri listesinin ilk sırasında Van Gölü, büyüklüğü bakımından dünyanın en büyük 15. gölüdür. Nemrut Dağı'nın patlamasıyla oluşan volkanik çöküntü sonucu oluşmuş bu göl sodalı ve tuzlu bir suya sahip. Van Gölü, dünyanın en büyük sodalı suya sahip gölüdür.
Erol Kesici, "Ülkemizde son 60 yılda, Marmara Denizi'nin yüz ölçümünden daha büyük, neredeyse üç Van Gölü büyüklüğünde 70'e yakın doğal göl kurudu.
Van Gölü Kapalı Havzası, Muradiye ve Zilan Çayları ile Karasu ve Güzelsu'yun döküldüğü Van Gölü, Muradiye ve Zilan Çayları ile Karasu ve Güzelsu'dur.
Nemrut Volkanik Dağı'nın patlaması sonucu lavların oluşturduğu set nedeniyle biriken suların meydana getirdiği Van Gölü, güzelliği, turkuaz mavisi rengi ve saklı koylarıyla bölgeye hayat verirken, sahip olduğu suyuyla da şifa veriyor.
Van Gölü, Bitlis ili sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür.
Doğu Deniz Derneği ve HAK Arama Kurtarma Derneği tarafından Bitlis'in Tatvan ve Ahlat ilçeleri arasında Van Gölü'nde yapılan dalışta, Kayı tamgalı ve haç işaretli taşlar ile yaşam merkezi olduğu tespit edilen alanlar bulundu.
Gölün ortalama derinliği 171 m, en derin yeri ise, 451 metredir. Gölün doğu bölümünde dört ada vardır. Bunlar; Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş adalarıdır.
Van denince akla gelen üç meşhur unsur var: Van Gölü, Van kedisi ve Van kahvaltısı.
Van'da yaşayanlar artık tatilde denize girmek için çok uzaklara gitmek zorunda değil. Edremit'te Van Gölü'nün ilk halk plajı açıldı. Vatandaşlar artık Van Gölü kıyısında güneşlenip, plajdaki tesislerden faydalanabilecek.
Baykal Gölü (Türkçe: Bay köl, Rusça: озеро Байкал, Buryatça: Байгал далай), dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır. İrkutsk şehrinin yakınında bulunan göl, "Sibirya'nın Mavi Gözü" diye adlandırılır.
Van Gölü Canavarı, Van ve Bitlis illeri arasında yer alan Van Gölü'nde yaşadığı ileri sürülen efsanevi bir yaratıktır. 1993 yılına dek kaynaklarda adından hiç söz edilmeyen yaratığı, bugüne dek gördüğünü iddia eden çok sayıda kişi bulunmaktadır.
Havzadaki birçok göl tamamen kurudu
Havzada yaşanan su kaybı sadece Van Gölü ile sınırlı değil. Bölgedeki birçok akarsu, baraj ve göl son yıllarda tamamen kurumaya başladı, daha önce sulak olan bir çok alan çorak birer araziye dönüştü.
teknik olarak göl ise de bir Deniz kadar büyük bir su kütlesi. etrafındaki dağlar ve kısmen yeşillikle çok harika bir ambiansı var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri