Van İsminin Kaynağı Evliya Çelebi "Seyahatnamesinde Büyük İskender'in Van Kalesi'ndeki Vank adlı bir mabetten esinlenerek buraya Van adını verdiğini söylemektedir. Bir rivayete göre de şehri genişletilip güzelleştiren VAN isimli şahsın adından dolayı şehre bu ismi verilmiştir.
Bunlardan birincisi şehir kurulduktan sonra Van adında bir valinin gelip şehri bayındır hale getirmesinden dolayı isminin verildiğidir. İkinci görüş ise Urartular'ın şehir için kullandıkları "Viane" ve "Biane" kelimelerinden türemiş olduğudur.
900'lerde ise Hurrilerin bölgedeki devamı olan ve başkentleri "Tuşba" (Van) olan Urartu Devleti kurulmuş. Bu vesileyle Van'ın eski adı nedir sorusunu da yanıtlamış olalım. Urartular M.Ö. 612 yılına kadar Van'da hüküm sürmüşler. 612 yılında ise Anadolu'ya gelen Medler büyük Urartu Krallığı'na son vermişler.
Van, bugünkü doğu Anadolu Bölgesi ve Ermenistan ile civardaki toprakları kapsayan Urartu Devleti'nin merkeziydi. Van'ın Urartular zamanındaki adı Urartuca' da 'Güneş Kenti' anlamına gelen 'Tuşpa / Tuşba' idi.
Ara'nın acısıyla yanan yürek, bu defa da sıla hasretine yenik düşer. Memleketine dönmeye karar veren Kraliçe Semiramis, kaleyi ve kurduğu şehri “Van” adındaki bir komutanına bırakarak ülkesine döner. Şehrin bugünkü adının bu komutandan geldiği rivayet edilir.
İlgili 26 soru bulundu
Van'ın simgesi.: Van Gölü, Van, Türkiye - Tripadvisor.
900 yıllarında başkentleri Tuşba ( VAN) olan Urartu devleti kurulmuştur. Urartular M.Ö. 612 yılına kadar Van Bölgesinde güneyde yukarı Mezopotamya'ya kadar uzanan topraklarda hüküm sürmüşlerdir.
Tuşpa (Urartuca: ṭu-uš-pa, Akatça: Turuspa anlamına gelmektedir. Tuşpa ismi Hurrilerin ve Urartu:Bianili halkının Baş Tanrısı Teşup'tan almaktadır), MÖ 9. yüzyıldan yıkılışına kadar Urartular'ın başkentliğini yapan şehir. Şehrin antik kalıntıları; Van ilinde, Van Gölü'nün doğu kıyısında, Van'ın batısında bulunmaktadır.
Eski Van Şehri, Van Kalesi'nin güney kısmında bulunmaktadır. Tüm kalıntılarıyla yeni kazı çalışmalarına ev sahipliği yapan Van'ın bu eski yerleşim alanı üç yönden çevreleyen surlarla takviye edilmiştir. Buradaki evlerin genellikle tek veya iki katlı olarak inşa edildiği bilinmektedir.
Van ilinin ilçeleri 13 tanedir.
1960 ile 1980 arası Şia baskısından kaçan ve Türkiye'ye sığınan Iğdır boyu Türkleri bugün Gaziantep Kırşehir Kilis ve Van gibi vilayetlerde yaşamlarını sürdürmektedirler gelenek ve görenek bakımından Oğuz kültürünü hâlen barındırmaktadırlar.
TÜİK'in verilerine göre Van nüfusuna kayıtlı 22 bin 833 kişi Adana'da, 524 kişi Adıyaman'da, 958 kişi Afyonkarahisar'da, 3 bin 917'si Ağrı'da, 460 kişi Amasya'da, 31 bin 495 kişi Ankara'da, 35 bin 930 kişi Antalya'da, 699 kişi Artvin'de, 11 bin 206 kişi Aydın'da, 7 bin 442 kişi Balıkesir'de, 5 bin 54 kişi Bilecik'te, ...
Van, Türkiye'nin bir ilidir. Van merkezli il, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Murat-Van Bölümü'nde yer alır. Van ili nüfus bakımından bu bölgenin en büyük ilidir. 2021 sonu itibarıyla nüfusu 1.141.015 kişidir.
Kral Sarduri, Van Gölü'nün kıyısında, ovada, stratejik bir noktada yükselen Van kayalığı eteklerinde, 3. başkent olan Tuşpa'yı tesis etmiş ve bu müstahkem kale çok uzun bir süre Urartu Devleti'nin başkenti olarak kullanılmıştır.
Yakın zamanda yapılan bir etkinlikte, bir sosyal medya kullanıcısı Türkiye'nin çeşitli şehirlerine yeni isimler verilmesini isteyerek, yapay zekanın sınırlarını zorladı. İstanbul için 'İstarmoni', Ankara için 'Atatürk' isimlerini öneren yapay zeka, Van içinse 'Tuşba' ismini tercih etti.
Yaklaşık 200 bin yıl önce, Buzul Çağın ortalarında, Nemrut Dağından akan lavlar uzunluğu 60 km'yi aşan bir akım oluşturmuş. Bu akım Van Çukuru ile Muş Çukuru arasındaki su akımını engelleyince göl oluşmuştur.
Erciş yakın görünümü. Yoğun bir Azeri kökenli nüfusu olan Erciş'te Kürtler, Kırgızlar ve az sayıda Romanlar da yaşamaktadır.
Tarihi Van evleri, 1900'lü yılların başında, yoğun olarak Van Kalesi'nin doğusunda yer alıyordu. Ancak önemli bölümü yaşanan göç ve ilgisizlik nedeniyle yıkıldı. Bu evlerin yerinde ise özellikle 2011 yılındaki depremin ardından çok katlı binalar ve kaçak yapılar yükselmeye başladı.
Maraş Caddesi'nin ismi 1964 yılında Fatih Caddesi olarak değiştirilmek istenmiş; fakat bu istek hayata geçirilmemişti. Milli Mücadele sırasında Maraş'ın düşman istilasından kurtuluşu sırasında Trabzonluların duydukları milli sevinç dolayısıyla bu caddesinin ismine Maraş denilmişti. Bu tarihi isme böylece dokunulmadı.
Kanuni Sultan Süleyman döneminde Safevi Devleti'ni yenen Osmanlı orduları 1458'de Van'ı fethetti ve bu fetih 1555 yılında yapılan Amasya Antlaşması ile kesinlik kazanmıştır.
Van denince akla gelen üç meşhur unsur var: Van Gölü, Van kedisi ve Van kahvaltısı.
Van ilinin eski tarihlerde adı Viane olarak geçmektedir. Bölgede yaşayan Urartular, topraklarını Viane olarak tanımlamışlar ve kendilerine Vianili demişlerdir.
840-825 tarihleri arasında ,Van Gölünün yan başındaki yüksek bir tepe üzerine yaptırılmıştır.Dünyadaki sayılı eski yapılardan biri olan Van Kalesi, aradan 3000 yıl kadar bir zaman geçmiş olmasına rağmen bugün büyük kısmıyla hala ayakta durmaktadır.
M. Ö. 900-600 yılları arasından Van merkez olmak üzere bölgede büyük bir medeniyet kuran Urartuların kralı I. Sardur (M.
840-825 tarihleri arasında kurulmuştur. Kalede Urartular'dan kalma Madır (Sardur) Burcu, Analı-Kız açık hava tapınağı, 1. Argişti, Kurucular, Menua ve II. Sarduri kaya mezarları, Bin Merdivenler ile ana kayaya oyulmuş sur duvar yatakları ve sur duvarları bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri