Vanilya tozu mutfaklarda, özellikle şeker ve kakao eşliğinde pasta ve tatlılarda tercih edilir. Vanilya çubuklarının toz haline getirilmesi ve özütü ile birleştirilmesinden elde edilen pekmez kıvamındaki vanilya macunu ise yine çubuklar gibi bol aromatik etki istendiğinde tercih edilir.
Anavatanı Madagaskar ve Meksika olan vanilya bitkisi Salepgiller familyasından hoş kokulu bir bitkidir. Pastalarda, tatlılarda, şampuan, krem ve losyonlarda sıklıkla kullanılan vanilya, özellikle yaydığı hoş koku sayesinde kozmetik sektörünün kalbi olan parfümlerin de ana bileşenidir.
Vanilya çubuğunu bir kesme tahtasının üstünde bir bıçağın ucuyla baştan sona kesin. Ardından bıçağın kenar kısmı ile vanilya çubuğu içindeki taneleri kazıyarak çıkartın. Elde ettiğiniz vanilya tohumlarını sütlü tatlı yapıyorsanız direkt içine katarak veya kek hamuruna karıştırarak kullanabilirsiniz.
Şekerli vanilin her türlü kek, kurabiye, tatlı çörek, süt ve hamur tatlılarında kullanılabilen koku verici aromadır. Küçük paketlerde satılan şekerli vanilin, vanilya ile bütün kek, kurabiye, sütlü tatlı tariflerinde yer alır.
Vanilya aroması, yoğun ortamlarda çözünen bir sıvı aroması'dır. Vanilya bitkisi pahalı olduğundan dolayı kimyasal olarak aroması kullanılır. Vanilya aroması kek, pasta, şekerleme, lokum, çikolata vb. gibi gıda ürünlerinde de kullanılmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Vanilin, vanilyanın içindeki kokuyu sağlayan ana maddedir. Vanilyada birçok tat verici ya da aroma bulunur. Bu aromalar arasından kimyasal olarak yalnızca vanilin taklit edilebilmektedir. Yani paketle satılan şekerli vanilin aslında vanilyanın bir taklididir.
Kokusu bile başlı başına iştah açıcı bir özelliğe sahip olan vanilyanın yetiştiği bölgelerde kıymeti bilinen bir bitkidir. Birçok alanda kullanılan vanilya bitkisinin anavatanı Madagaskar ve Meksika'dır.
Vanilyalı Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır? İlk olarak süt ısıtılır, parmak değdiğinde elimizi yakmayacak kadar. İçine maya, vanilya ve şeker eklenip karıştırılır.
Vanilya Tozu Zararlı Mı? Vanilyanın bilinen bir zararı yoktur.
Saf vanilya özütü de bal gibi neredeyse hiç bozulmayan yiyeceklerdendir. Hatta zaman geçtikçe lezzeti daha bile kuvvetlenir. Vanilya özütünün üzerindeki tarih geçmiş olsa bile gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Hipoalerjen mamaların tatları ile ilgili sorunlar olabilir. Tatlarını güzelleştirmek için mamayı hazırlayacağınız suyu vanilya çubuğu ile kaynatabilir ya da mamanın tadını artırmak için pekmez veya vanilya ekstresi ekleyebilirsiniz.
Vanilya, toz formunda da kullanılabilir. Bu formda, vanilya tohumları ya alkol katkısız ezilir veya ezilir alkolde eritilir ve sonra arıtılır. Arıtma esnasında, alkol damıtılır ve böylece alkol kalıntısı kalmaz. Bu şekilde elde edilen vanilya Helâldir.
Vanilin ürünümüzde doğal acılık tadı hissedilmiştir. Paket üzerinde belirtildiği miktarlarda kullanılması gerektiğini, bu miktarların üzerine çıkılması durumunda acılığın hissedildiğini belirtmek isteriz.
Yetiştirmesi, toplaması ve toplandıktan sonra birçok işlemden geçmesi gerektiği için vanilya dünyanın en pahalı baharatları arasında ikinci sıraya yerleşiyor.
Sıvı aromalar ile pasta, kek, kurabiye ve tatlılarınızı daha da lezzetli bir hale getirebiliyor ve özel olarak tasarlanmış şişesi ile de aromayı istediğiniz miktarlarda, damlalar halinde dozajlayarak kullanabiliyorsunuz. 500 g un için 2-3 tatlı kaşığı aroma yeterlidir.
Vanilya büyüleyici bir notadır çünkü çok basit veya çok gurme kokabilir. Gerçek vanilya özütü, kremsi, pudramsı ve ince çiçek notaları kokar ve rahatlatıcı bir yönü vardır. Uzmanlar, vanilyanın gerçekten evrensel bir koku olduğu için hep zirvede kalacağını söylüyor.
Vanilya özü, vanilya çekirdeklerinin su ve etil alkol karışımına ilave edilmesiyle yapılır. Öz, vanilya aromasını vanilya çekirdeklerinde bulunan vanilin adlı molekülden alır. Saf vanilya özü standartları ülkeden ülkeye değişebilir.
Vanilya aromalı bazı yiyeceklerde kullanılan kunduz hayvanının anal salgılarından elde edilen kunduz yağı (Castoreum) FDA tarafından sağlıklı ve doğal yiyecekler sınıfında yer alıyor.
Vanilya: Koku hafızası zayıf olanların bile kolaylıkla hatırlayacağı vanilya kokusu oldukça yoğun ve güçlü bir koku.
Akçağaç şurubu ya da özütü vanilya yerine kullanabileceğiniz mükemmel bir ekstredir. Hamurişi tariflerinizde kolaylıkla kullanabilirsiniz. Ancak burada da miktar çok önemli. Eğer tarifiniz de şeker yoksa miktarı çoğaltabilirsiniz.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Fırından çıkarılan pişmiş ürün 10 dakika sonra tepsiden soğutma teli üzerine alınmalıdır. Yumuşak bir yapı için kuru, temiz bir mutfak havlusu ile üzeri örtülebilir.
Vanilya/ Vanilin Zararları
Aslında vanilyanın herhangi bir zararı yoktur. Ancak kokuya karşı hassas olan kişilerde fazla kullanımı o kişiye zarar verebilir. Zaten her şeyin fazlası zarar olduğu için vanilin de fazla kullanılmamalıdır.
Monin Sugar Free Vanilla/Şekersiz Vanilya (700 ml) şurubu kalorisiz tatlandırıcı olan sukraloz kullanılarak üretilmiştir. Direkt olarak şekerden elde edilen sukraloz tatlı hissiyatını vermesine rağmen diğer tatlandırıcılar gibi ağızda metalimsi tat bırakmaz.
Vanilya, cilt sağlığının korunmasında önemli rol oynayan tiamin, niasin, B6 vitamini, pantotenik asit ve antioksidan bakımından oldukça zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri