Varikosel hastalığı her yaşta görülebilir ve her zaman belirti göstermez. Ancak bazı durumlarda ağrı, testislerden birinde ağırlık hissi veya şişlik gibi şikayetler oluşabilir. Ayrıca varikosel görülen testis diğer testise göre daha büyük gözükebilir.
Varikosel, skrotumda ağrı, şişme, testislerde sıcaklık gibi belirtilerle ortaya çıkar. Zaman içerisinde varikoselin neden olduğu damarlardaki genişleme, dışarıdan görülecek kadar belirginleşebilir. Varikosel belirtileri şöyle sıralanır: Testislerde rahatsızlık hissi ve keskin ağrı
Varikosel görülme sıklığı ve oluşum mekanizması
Avrupa üroloji derneği kılavuzuna göre varikosel, erişkin erkeklerin %12'sinde görülmesine karşılık sperm değerlerinde bozukluk olan hastaların %26'sında varikosel saptanmaktadır. Sol testiste sağa oranla daha sık oranda görülmektedir.
Varikosel oldukça yaygın bir tıbbi durumdur ve genellikle genç erkekleri etkiler. Erkeklerin %10 ila 15'i arasında bu problem görülebilir. Varikosel kendiliğinden bir tıbbi soruna yol açmayabilir ancak sorunlara neden olursa bir üroloğa başvurmak en doğrusu olacaktır.
Varikosel 10-15 yaş arasında çoğu zamanda 12 yaşında ortaya çıkar ve erişkin erkeklerin yaklaşık yüzde 15'inde görülür. İnfertil (kısır) erkeklerde görülme oranı ise %20-40 kadardır.
İlgili 26 soru bulundu
Varikosel Baba Olmanıza Engel Değil!
Kronik ve ilerleyici bir hastalık olan varikosel, tedavisiz düzelme göstermez. Tedavi edilmemesi durumunda testis boyutlarında küçülme, sperm parametrelerinde ilerleyici bozulma, testiste hormonal bozulmalara neden olup, ereksiyon yetersizliği gibi cinsel problemlerin ortaya çıkmasına da yol açabilir.
Varikosel her zaman kısırlığa yol açar mı? Hayır, açmaz. Normal erkek popülasyonun dörtte birinde hafif-orta varikosel bulunabilir. Varikosel her zaman sperm kalitesini ve sayısını bozmaz.
Normalde kronik prostatit hastalığı da erken boşalmaya neden olur. Bu çalışmadan yola çıkarak eğer kronik prostatiti olan erkek hastalarda ayni zamanda varikosel de varsa erken boşalmanın daha fazla olabileceğini söyleyebiliriz.
Varikosel, testis torbası içerisinde yer alan damarların şişmesidir. Varikosel hastalığı her yaşta görülebilir ve her zaman belirti göstermez. Ancak bazı durumlarda ağrı, testislerden birinde ağırlık hissi veya şişlik gibi şikayetler oluşabilir. Ayrıca varikosel görülen testis diğer testise göre daha büyük gözükebilir.
Dik duruşta veya ıkınma sırasında daha fazla hissedilebilen, skrotumda şişmiş ve dolaşmış damarların varlığı varikoseli düşündürür. Şişmiş damarlar bir torbası gibi hissedebilir. Boyutlarını karşılaştırmak için her iki testis de incelenmelidir. Varikoselden etkilenen testis genellikle daha küçüktür.
Varikosel, testisin kirli kanı kalbe götüren damarlarında (ven) meydana gelen genişlemedir. Bacakta görülen varis hastalığının testiste görülmesi olarak da tarif edebiliriz. Doğuştan olan bir durumdur ve anatomik yapıdan ötürü sol testiste sağa göre daha sık görülür.
Varikosel, ürolojik hastalıklar arasında genç erkeklerde sık görülen bir hastalıktır. Kötü huylu değildir, kansere dönüşmez, hayati bir tehlike oluşturmaz. Tedavi edilmediği taktirde ilerde infertilite (kısırlık) ve cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olur. İlaçla veya bitkisel yöntemlerle tedavisi yoktur.
Yine varikosel ameliyatı sırasında toplar damarlar yerine atar damarların yani testise kan getiren damarların yanlışlıkla bağlanması sonucunda ilerleyen dönemlerde testiste küçülme görülebilir. Ameliyatın mikroskop altında yapılması bu ihtimali de oldukça azaltır. Varikosel ameliyatında varisli venler bağlanır.
Her iki testis de alındıktan sonra kandaki testosteron seviyesi hızla düşer. Bu, cinsel yaşamınızı ve çocuk sahibi olma yeteneğinizi (doğurganlık) etkileyecektir.
Varikoseller tüm erkeklerin %15'inde görülür ve kısırlık vakalarının %30'unun sebebidir.
Varikosel ilerledikçe testis fonksiyonlarının zarar görmesi sonucu erkeklik hormonu üretimi azalabilir. Bu doğrultuda erkeklerde sertleşme problemi gibi cinsel işlev bozuklukları ile karşılaşılabilir. Dolayısıyla varikosel cinsel yaşamı etkileyen bir hastalık halini alabilir.
Tedavi edilmeyen varikosel hastalığında Sperm Azlığı, Testis Ağrısı ve Testosteron Hormonu azalmasına neden olur.
Eğer varikosele bağlı ağrı yakınmaları fazla değilse varikosel iç çamaşırı tercihi için çoğunlukla testislerin desteklendiği daha sıkı iç çamaşırlar (slip, suspansuar tip) kullanılması önerilir. Ağrıyı geçirmek üzere basit ağrı kesiciler kullanılabilir. Eğer ağrı kalıcı ve şiddetli ise ameliyat gerekli olabilir.
Varikosel nedeniyle total erkeklik hormonuseviyesi düşmektedir. Bu nedenle cinsel ilişki esnasında kişide iktidarsızlık oluşabilmektedir. Bununla birlikte cinsel isteksizlik gibi sorunlarda görülebilmektedir.
Bunun en sık nedeni varikosel oluyor" dedi. Varokoselin bünyesel bir hastalık olduğunu ve genelde sol testiste gözlemlendiğini belirten Aşçı, şunları konuştu: "Aslında varikosel kalıcı bir hasar oluşturabilen bir hastalık gibi duruyor.
Ameliyatsız varikosel embolizasyonu, yani genişlemiş damarın içine girerek tıkanması işlemi 2001 yılından beri kılavuzlara girmiş güvenli ve etkili bir tedavi yöntemidir. Genel anesteziye gerek yoktur, işlem lokal anestezi ile yapılır ve böylece genel anestezinin oluşturabileceği risk ve komplikasyonlar ortadan kalkar.
Hormonal değişikliklerle beraber bu tarz etkiler görülebileceği düşünülebilir ancak varikoselin cinselliği etkilediğini rutin olarak söyleyemeyiz. Varikosel cinsel performansı etkiler mi? Bu bölgedeki ileri derecedeki damar genişlemeleri ağrıya ve ilişki kalitesinin düşmesine neden olabilir.
Avrupa Üroloji Derneği kılavuzuna göre erkeklerde çocuk sahibi olamama; varikosel, inmemiş testis, kanser tedavileri sonrası, erkek spermlerinde antikor gelişimi, sperm kanallarında tıkanıklık, peniste sertleşme/boşalma sorunları, sistemik hastalıklar, testis kanseri gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır.
Varikosel kronik bir durumdur ve kendi kendine düzelmesi söz konusu değildir. Tedavi etmezsek ilerleyerek testis boyutları küçülebilir, varikosel boyutu artabilir, sperm parametrelerinde daha fazla azalma olabilir ve ileri dönemlerde testiste hormonal bozulmalara neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri