Varis muayenesi olacak kişi muayene olacağı varis doktoru karşısında ayakta durarak muayene olur. Bu sırada ayak bileğinden başlayarak bacak iç kısmından kasığa kadar bacakta bulunan toplar damar sistemi renkli doppler ultrason yardımıyla incelenir. Bu inceleme sırasında hastanın ayakta olması çok önemlidir.
Hekim, incelenecek alana az miktarda jel uygular ve probu bu yüzeye koyar. Jel, prob ile vücut arasında su bazlı bir kayganlaştırıcı ortam oluşturur. Ultrason görüntüsü, bilgisayar monitörüne benzeyen bir video görüntüleme ekranı üzerinde eş zamanlı olarak izlenir.
Bu tetkik tek bacak için yaklaşık 30 dakika sürer.
Ultrason genellikle özel bir ön hazırlık istememektedir. Görüntülemesi yapılacak bölgeye göre açlık ya da mesanenin dolu veya boş olması istenebilir.
➤ Görüntüleme esnasında hasta uzanır ve ultrason cihazı ile bölge taraması yapılarak görüntülerin monitöre aktarılması sağlanır. ➤ Ultrason başlığı (prob) muayene esnasında farklı alanlarda gezdirilerek geniş bir tetkik yapılır. ➤ Damar ultrasonu uzman radyoloji doktoru tarafından yapılması gereken bir yöntemdir.
İlgili 33 soru bulundu
Yaklaşık 15 ila 30 dakika sürer.
Varisli damarların renkli doppler ultrason ile incelenmesi gereklidir. Bu işlemi de radyoloji uzmanları yapabilir.
Ultrason çekimi öncesi hastadan kıyafetlerini çıkararak hastane önlüğü giymesi veya kıyafetler çıkarılmadan ultrason çekilecek bölgenin açılması istenebilir. Yine ultrason çekilecek bölgedeki takıların, metal eşyaların çıkarılması gerekir.
Ne yapmam gerekiyor? Ultrasonda idrar torbası, prostat, rahim ve yumurtalıklar gibi organların görülebilmesi için, idrar torbasının, yani mesanenin idrarla dolu olması gereklidir. Bunun için, randevu saatinizden 1 saat önce 1 litre suyu içmeye başlamanız ve tümünü 30-40 dakika içinde bitirmeniz yeterli olacaktır.
Ek olarak, karın içindeki organların ultrasonu için hastanın 8-12 saat aç olması gerekir. 1 aya kadar çocuklarda, emzirme süresi kadar, 5 yaşına kadar çocuklarda 4 saatlik, 10 yaşına kadar olanlarda 6 saatlik açlık gereklidir.
Tıbbi görüntüleme yöntemi olan renkli ultrasonla damar tıkanıklıkları başta olmak üzere, damar daralmaları ve diğer kan akış problemlerinin teşhis edilmesi kolaylaşmaktadır. Ultrasonografik ses dalgaları kullanılarak özellikle damarların akım yönlerine göre renklendirilmesi sonucu yapılan tetkiktir.
Bacak ultrasonu; aslında ultrason ile görüntülemenin bir bölge üzerinde uygulanmasıdır. Bacak, kol gibi bölgelerdeki varis, damar tıkanıklığı ve benzeri sağlık problemlerini tespit etmeye yarayan, ses dalgalarıyla görüntüleri monitöre aktaran görüntüleme yöntemidir.
Doppler, venöz ağın (toplardamar sistemi) araştırılmasına izin veren temel incelemedir. Herhangi bir varis tedavisinden önce yapılması gereklidir , ancak bazen venöz tromboz veya " flebit " (damarların bir pıhtı ile tıkanması) şüphesi durumunda acil olarak da uygulanır.
Ancak özellikle bacaklarda meydana gelen toplardamar varisleri tedavi edilmediği ve önemsenmediği takdirde tehlikeli olabilir. Çünkü bacaktaki kan pompalandıkça geri kaçtığı sürece vücuttaki oksijence temiz ve kirli kan birbirine karışmaya devam eder ve bu durum ilerleyen dönemde kalp rahatsızlıklarını tetikleyebilir.
Ameliyatsız damar içinden yapılan lazer, radyofrekans tedavisi gibi yöntemler şu an dünyadaki en etkili yöntemlerdir. Orta boy yani ağ yapısındaki yeşil varisler genellikle köpük yöntemi ile tedavi edilir. Bunlarda da bir veya bazen birden fazla tedavi yöntemi gerekebilir ama tamamen giderilmesi mümkündür.
Bacaklarda ağrı ve ağırlık hissi, yorgunluk, ayaklarda yanma, bacak kaslarında kramp, bacakta şişme, varis bölgelerinde ve etrafında kaşıntı, varis etrafında deri değişiklikleri, deriye yakın varislerde damar duvarının incelmesine bağlı kanamalar varisin belirtileri arasında gösterilir.
Üriner sistemde kitle, tümör, kum ya da enfeksiyon olup olmadığını saptayan ultrason, net değerlendirme yapılmasını sağlıyor. Hastanın görüntüleme esnasında idrara sıkışık olmasının istenmesi ise yine net görüntü elde edebilmek içindir.
Karın içindeki organların ultrasonu için erişkinlerde hastanın 8-12 saat süre ile aç karnına olması gerekir. 1 aya kadar çocuklarda emzirme süresi kadar, 5 yaşına kadar çocuklarda 4 saatlik, 10 yaşına kadar olanlarda 6 saatlik açlık gereklidir.
Hastanın aç olması bağırsak gazlarını da azaltacağından, genel görüntü kalitesini arttıracaktır. Hasta isterse su içebilir ancak bu inceleme için idrara sıkışık olmaya gerek yoktur. Mesane (idrar kesesi), erkeklerde prostat, kadınlarda rahim ve yumurtalık gibi üreme organlarının incelenmesi için yapılır.
Fizik tedavi ultrason cihazı, kasların, eklemlerin ve bağların şişmesini tedavi etmenin en etkili yollarından biridir. Ancak daha çok kas dokusundaki problemleri çözmek için tercih edilir. Ultrasonun ısıtma etkisi sayesinde kas ağrıları iyileştirilir ve kronik iltihap azaltılmış olur.
Ayrıntılı ultrason çekiminden önce anne adaylarının aç olması gerekmez. Ayrıntılı ultrason haftası geldiğinde size verilen randevu saatinden en az 15 dakika önce ilgili birimde hazır bulunmanızda fayda vardır. Görüntüleme yaklaşık olarak 30-40 dakika sürebilir.
Ultrason yapılırken kitledeki kanlanmanın durumunun da değerlendirebilir (doppler özelliği). Kanlanmanın artması kitlenin kanser olma olasılığını artırır veya bu kitle kanser olmasa bile büyüyecek anlamını taşır.
Varis Çorapları, varis ilaçları , skleroterapi yani köpük tedavisi, lazer, radyofrekans veya ameliyatlı tedavileri YALNIZCA aktif olarak tüm kalp damar tedavilerini ve ameliyatlarını yapan KALP DAMAR cerrahları tedavi edebilir.
Çoğunlukla ayak damarlarında oluşan bir rahatsızlık olması sebebiyle varis hastalığı olan bireyler, mutlaka Kalp Damar Cerrahisi uzmanı tarafından tedavi edilmelidir. Varis hastalığı ile mücadele eden kişiler yanlış pek çok bölüme giderek tedavi süreçlerinde sıkıntı yaşamaktadırlar.
Varis; radyoloji uzmanı tarafından renkli doppler ultrason eşliğinde yapılan muayene ile teşhis edilir. Varis muayenesi esnasında radyoloji uzmanı hastayı ayağa kaldırarak ayakta doppler ultrason yapar. Bacak toplardamarlarındaki kan akışı bu şekilde tespit edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri