Yaraların kapanması için gerekli görüldüğünde antibiyotikler, doku beslenmesini arttıran ilaçlar, yara bakım krem ve örtüleri , basınçlı çoraplar vs.. hekiminizin uygun gördüğü şekilde kullanılmalıdır. Yaralar kapandıktan sonra ise venöz yetmezliğiniz (iç varis, venöz reflü, gizli varis... vs) tedavi edilmelidir.
İlki yaranın iyileştirilmesi, ikincisi ise yaranın bir daha tekrarlamasının engellenmesidir. Yaranın iyileştirilmesi için çok ciddi bir yara bakımı gereklidir. İkinci amaç olan ülserin tekrarlamaması altta yatan toplardamar sorununun yani toplardamar basıncının çözümü ile sağlanır.
"Varis Yarası Nasıl Geçer" sorusunun cevabını bu önemli değerlendirme sonrası verilmesi gerekir. Yüzeyel venöz sistem ile ilgili ise varis ameliyatları gerekecektir ve bu yara iyileşmesi için bir şanstır. Hasta kendisine uygun “Varis Ameliyatlarından” birisini olur ve yara çok büyük bir hızla iyileşir.
Genellikle bu yaralar tedavi edilirken ÇİNKO OKSİT YARA BANDAJI, HİDROKOLLOİD YARA ÖRTÜSÜ, BÜYÜME FAKTÖRÜ içeren ilaç enjeksiyonu veya PRP tedavisi kullanılır.
Kompresyon tedavisinde bacağa alttan yukarıya doğru azalan şekilde basınç uygulanır. Bunun için kompresyon sargıları, ayarlanabilir velcrolu sargılar, varis çorapları ve aralıklı pnömotik kompresyon cihazları kullanılır. Kompresyon tedavisi yaraların iyileşme süresini kısalttığı gibi tekrarlama olasılığını da azaltır.
İlgili 35 soru bulundu
Varis patlaması olursa yapılabilecek ilk ve en önemli şey, o bölgeye temiz bir peçeteyi top şekline getirip bastırmak, sonrasında da uzanıp mümkünse bacağı yukarı kaldırmaktır. Bu şekilde oradaki basıncı azaltıp kanamayı durdurabilirsiniz.
Temas ettiği yüzeydeki bütün canlı hücreleri yani iyi ve kötü tüm bakterileri öldüren bir sıvıdır. Bu sebeple yaranın sağlıklı deri kısmına iyot içeren sıvı, yara içerisine ise sadece antibiyotikli merhemler uygulanır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra temiz kuru bir pansuman bezini yaraya kapatarak yapıştırırız.
Yara iyice temizlendikten sonra en azından bir yara bandı ile kapatılmalı ve takip eden bir hafta boyunca enfeksiyon olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Sarı kantaron yağı, romatizmal ağrıyı hafifletir, şişme, morarma ve varisli damarların neden olduğu sorunlara yardımcı olur. Sarı kantaron yağı ile masaj ağrılı kaslar, romatizma, siyatik, lumbago, varis için de kullanılır.
Varis ağrısı, özellikle akşama doğru artan, ayakta durmakla belirginleşen bir ağrıdır. Bazen dolgunluk şeklinde, bazen yorgunluk şeklinde olabileceği gibi, akşamları daha belirgin olan kramplar şeklinde de görülebilir. Varis ağrısı genellikle oturup bacakları kalpten daha yükseğe kaldırmakla geçmektedir.
Kanın kalbe dönüşü bozulur ve bacak damarlarında göllenmeye başlar. Bu, toplardamar içinde basınç artışına sebep olur. Sürekli yüksek basınç nedeni ile dokularda ve özellikle bacak derisinde bozulma,dei varisler, şişlikler son olarak da bacaklarda yaralar (venöz ülser) oluşur.
Bilimsel çalışmalar sonucu ortaya konulmuş olan varis ilaçlarına örnek üç marka vardır. Daflon Tablet ve Doxium Kapsül ve Venoruton Forte bu ilaçlardır. Bu ilaçların mutlak surette doktor muayenesi ve renkli Doppler ile yapılacak varis muayenesi sonrasında varis hastalığının teşhisi sonrasında kullanılması gereklidir.
Lazer tedavisi etkinliği %95 ile %100 arasındadır. Çok küçük bir hasta grubunda ek tedavi gerekir. Sonuç olarak bir tedavi seansı ya da fazlası yapılarak varislerin tümü kesin olarak yok edilir. Yani sonuçta tüm büyük varislerin kaybolma oranı %100 dür.
Varis yarası, varis hastalığının en ileri boyutlarından biridir. Varis ülseri, staz ülseri de denir. Genellikle bacağın alt kısımlarında olan, diz ile topuk arasında ortaya çıkan, sakatlayıcı, ağrılı, değişik büyüklükte deri kaybıdır. Bacakta yerleşen yaraların en sık nedenidir (%80-90).
C vitamininden zengin gıdalar tüketin. Damar duvarında bolca bulunan kollajen ve elastinin yapımı için C vitamini gereklidir. E vitamini ile birlikte alındığında etkinliği artar.
Buna karşın elma sirkesiyle de varisi tedavi etmek mümkün değildir.
Aloe vera, jeli çeşitli cilt koşullarını tedavi etmek için harika olan bir bitkidir. Ayrıca varisli damarların görünümünü azaltmanın kolay bir yoludur. Bununla birlikte, damarları tedavi etmek için aloe vera kullanmanın en etkili yolu aloe, elma sirkesi ve havuç karışımıdır.
Nemli ya da kuru ortamda iyileşme:
İyileşmenin hızlandırılabilmesi için yaranın kuru olması gerektiğini düşünenler yanılmaktadır. Yaranın tam da olması gerektiği gibi nemli olması iyi bir iyileşme süreci sağlayacaktır1. İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır.
Yara, batikonla silindikten sonra yüzeyine yaradan biraz büyük ve yarayı tamamen kapatacak steril gazlı bez konup yapışkan bantla kapatılır. Bu işlem için ortasında değişik büyüklükte gazlı bez bulunan hazır paketlenmiş steril yapışkanlı bantlar vardır ve bunların kullanılması daha kolaydır.
Yaranın yetersiz beslenmesi, oksijenlenmesi ve enfeksiyonu gibi lokal faktörlerin yanısıra ileri yaş, beslenme sorunları, diyabet gibi eşlik eden ko-morbid durumlar, stres, çeşitli ilaçlar, alkol ve sigara alışkanlığı, radyasyon gibi etkenler de yara iyileşmesini olumsuz etkileyen pekçok önemli faktörlerdendir.
Protein, yaradaki zarar görmüş dokuların yenilenmesine yardımcı olur. İyileşme sürecine yardımcı olmak istiyorsanız normalden daha çok protein almanız gereklidir. Bu, günde 2-3 porsiyon protein anlamına gelir ve her porsiyon en az 2-3 parça et içerir (1 fincan fasulye veya 2 çorba kaşığı fıstık ezmesi alternatiftir).
Açık yaralarda, ölü dokular temizlendikten sonra ilk pansuman yapılır: Tuzlu su serumu (serum fizyolojik) ve soluheks denilen antiseptik madde köpürtülerek yara iyice yıkanır. Sonra tekrar serum fizyolojikle yıkama yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri