İlaçlama zamanı: Kışın kovanda yavru gözü olmadığı için tüm ergin varroa parazitleri arılar üzerindedir. Bu sebeple kış mevsiminde hava sıcaklığının 14°C'den yüksek olduğu zamanlarda (güneşli günlerde) VARROSET ile mücadele yapılırsa varroa mücadelesinden daha iyi sonuç alınır.
Erken ilkbahar ve genç sonbaharda açık yavru gözlerinin en çok balın en az olduğu dönemlerde 3 gün ara ile 3 defa ilaçlanır.
Sonbaharda kapalı yavrunun sona erdiği, son bal hasadından sonraki dönem varroa mücadelesinde ilaç uygulamak için uygun bir zamandır.
Kış aylarında bütün Varroa erginleri, yavru gözü olmadığı için işçi arıların üzerinde bulunurlar. Bu durumdan yararlanmak için, kışın sıcaklığın 14 °C'den yüksek olduğu iyi havalarda Rulamit-VA ile mücadele yapılırsa, kolonide zararlı yoğunluğu önemli ölçüde azalmaktadır.
Arılar sakinleşmeye başladıktan sonra kovan kapağı açılıyor. İhtiyaç duyuluyorsa arılara tekrar duman veriliyor.
İlgili 25 soru bulundu
Daha güçlü kolonilerin gidip zayıf kolonileri yağmalamalarını önmelek için aynı sahada bulunan tüm kolonilerin eş zamanlı olarak Thymovar® ile tedavi edilmesi iyi olur.
Yemlemeye devam edilir.15 günde bir kovanlar açılarak, iş çalışması kontrol edilir. Gerek duyulan kovanlara kabartılmış petekler azar azar verilir. Her hafta arıların çalıştığı saatlerde kovanlar dıştan kontrol edilerek, kuşkulanılan kovanlar açılarak denetlenir.
Varroaların erkek arı gözlerini tercih etmesinden yararlanılarak kovandaki varroa sayısını azaltmak amacıyla uygulanır. Kovanda bulunan çerçevelerdeki bir petek orta kısmından veya alt kısmından kesilerek alınır. Arılar bu kesilen kısma erkek arı gözleri örerler ve ana arı bu gözlere dölsüz yumurta bırakır.
Denemede kullanılan Rulamit VA® ise, ticari olarak 20 x 10 cm boyutunda hazırlanmış olup, her bir karton plaka 265 mg Amitraz (N-methyl-bis (2,4- xylyliminomethyl amine) içermekte ve bal arısı üzerinde yaşayan varroa parazitine solunum yoluyla etkili olmaktadır (Anonim, 2019).
İlkbahar ve sonbahar aylarında kullanılması tavsiye edilir. Bal hasat zamanında kullanıldığında ardında bir iz, leke ve tat bırakmaz. Her 8 çerçeve için 1 adet kullanılması uygundur. Gold Varroa Çubuk kullanımı esnasında kovan mevcut sıcaklığının 20 ile 25 derece civarlarında olmasına dikkat edilmelidir.
Bal hasadı zamanı bölgeden bölgeye değişkenlik gösterebiliyor. Kimi bölgelerde ağustos ayının ortasından sonlarına doğru, kimi bölgelerde mayıs-haziran aylarında, kimi bölgelerde ise eylül-ekim aylarda yapılan bu işlem; belirgin olarak balların arılar tarafından sırlanmasından sonraya denk geliyor.
Soğumaya başlayan şurubun sıcaklığı 25-30 °C ye indiğinde akşam üzeri yemliklere konularak arılara verilmelidir. Yemler her koloniye ayrı ayrı ve kovan içerisinde verilmelidir. İlkbahar beslemesinde yemleme programı nektar akımından 50 gün önce başlatılmalı ve nektar akımına, 10 gün kalınca yemlemeye son verilmelidir.
İlkbaharda süratle çoğalan ve artık kovana sığamayan arı kolonisi oğul çıkarma hazırlıklarına başlar. özellikle bal kaynaklarının çok olduğu ve mevsimin de müsait olduğu senelerde bu olay çok sık görülür. Oğul mevsimi genelde Mayıs ayının başından Haziran ayının ortalarına kadar devam eder.
Arılar kış uykusuna yatmazlar, petekler üzerine kümelenerek kışı geçirirler. Ortam ısısı arının biyolojik faaliyetleri için 33-36 derece, uçabilmesi için asgari 7-8 derece ve besin toplayabilmesi için en az 10-14 derece olması gerekir.
Sabah güneşin doğmasıyla birlikte öğle sıcağı bastırmadan az evvelki zamana kadar olan süre en iyisidir. Öğle sıcağının bastırdığı saatlerde kovanı kesinlikle açmamak gerekir. b) Fırtınalı, yağmurlu, soğuk ve rüzgarlı havalarda kovan kapağını açmak arıları fazlasıyla hırçınlaştırır.
İlaçlamalar, erken ilkbahar ve geç sonbahar aylarında, akşamüstü yapılmalıdır. Kışın kovanda yavru gözü olmadığı için tüm ergin varroa parazitleri arılar üzerindedir.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Bir kovanda sadece bir kovan içi şerit yakılmalıdır. Bir karton şerit, boş bir petek çerçevesine tel ile asılır, yakılır ve duman çıkarken kovan içine hemen yerleştirilir. Bu esnada uçuş deliği açık tutulmalıdır. İlaçlamalar 3 gün ara ile 3 defa tekrarlanmalıdır.
Uygulama esnasında her çerçeve arasına 2-3 ml püskürtme yapınız. Ürün herhangi bir toksik bileşen içermediğinden doz aşımında herhangi bir sorun yaşanmadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. İlk uygulama haftada 2 defa 2 gün ara ile yapılmalıdır. Sonrasında 7 gün ara ile 3 uygulama yapılması tavsiye edilir.
e) Kapalı yavru gözlerinde Varroa bulunup bulunmadığını tespit etmek için, erkek ve işçi arı gözleri ince uçlu bir pensle açılarak larvalar dikkatlice dışarı çıkarılır. Büyüteç yardımıyla larvalar ve petek gözleri incelenir. Böylece Varroa'nın gelişme dönemleri de (larva, protonimf, deutonimf) görülebilir.
Oksalik asit, kapalı yavru gözleri içerisine etki etmediğinden, kolonide kuluçka üretiminin en az olduğu dönemlerde kullanılması önerilir. Bu şekilde, varroa mücadelesinde %90-95 başarı sağlandığı bildirilmektedir (Imdorf et al., 1997; Nanetti, 1999; Prandin et al., 2000).
Dişi akarın ömrü normalde 2-3 ay, kışın ise 5-8 ay sürer.Parazitler kışı dişi arılar üzerinde geçirir- ler.
Mart ayında arılar yavru ve yumurtaya başlarlar. Bu nedenle, kovanların açılması ve muayenesi havanın güneşli, rüzgarsız ve sıcaklığın 15 derecenin üzerinde olduğu 12.00-14.00 saatleri arasında yapılmalıdır. Yavruları üşütmemek için, kovanları fazlaca açık tutmaktan kaçınılmalıdır.
Arı kontrolü hangi saatlerde yapılır? Arılarimizi rahatlıkla kontrol edebilmemiz için en uygun zaman, hava sıcaklığının 15 derecenin altında olmaması gerekiyor. Ortalama gündüz 09:00 ile 15:00 saatleri arı bakımları için uygundur.
Arının oğul vereceği nasıl anlaşılır? Arının oğul vereceğinin en belirgin işareti, kovan açıldığı zaman peteklerin alt ve yan bölümlerinde gözüken ana memeleridir. Oğul verecek olan kovanların önünde arılarak toplanarak kovan gövdesinin üzerinde ya da uça tahtasının altında yığınak yapacaklardır.
Varroa mücadelesinde FORMİK ASİDİN uygulanma yöntemleri; Kovan giriş ve havalandırma deliklerinin tamamen açılması gerekmektedir. Formik asidin yavaş buharlaşması, ilacın etkinliği bakımından çok önemlidir.10-25°C arasında en iyi sonuç alınmakta, 30°C'den yüksek sıcaklıkta ana ve arı kaybı meydana gelebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri