Varsayım, günlük yaşamda sıklıkla kullanılır ve Türkçede varsayım anlamı; “varsayalım ki, diyelim ki, tut ki, kabul edelim ki, -dığını düşünelim” gibi sözlerle veya eklerle ifade edilir. Örnek olarak, “Diyelim ki, gökyüzü mavi değil.” cümlesi, varsayım kavramını gösterir.
Hipotez ya da varsayım, bilimsel yöntemde olaylar arasında ilişkiler kurmak ve olayları bir nedene bağlamak üzere tasarlanan ve geçerli sayılan bir önermedir.
Var kelimesi ve saymak fiilinin birleşmesiyle oluşan varsayım sözcüğü, dil devriminden sonra literatüre girdi. Bilimsel alanda henüz yasa haline gelmemiş hipotezlerin tamamı varsayım olarak nitelendirilir.
Varsayım. Gerçekleşmemiş bir olayın gerçekleşmiş gibi ya da gerçekleşmiş bir olayın hiç gerçekleşmemiş gibi ifade edildiği cümlelerdir. Genellikle “diyelim ki, farz edelim, düşün ki” gibi ifadelere yer verilir.
2.6.
Varsayımlar araştırma sonuçlarını ve araştırmanın geçerliğini etkileyen temel kabuller veya doğruluğundan araştırmacının emin olduğu önermeler olarak da ifade edilebilir (Kumar, 2019: 164).
İlgili 15 soru bulundu
Üç tür varsayım vardır. Bunlar; Değerlere, probleme, kuramlara, • Kontrol değişkenlerine, • Araştırma yöntem ve sürecine ilişkindir.
Örneğin, “Araştırmada kullanılan ölçme aracı geçerli ve güvenilirdir.” gibi bir ifade sayıltı olarak yazılmamalıdır. Varsa bu kısma varsayımlar/sayıltılar yazılacaktır.
[1] Deneylerle henüz yeter derecede doğrulanmamış ancak doğrulanacağı umulan teorik düşünce.
Bir araştırmada kanıtlanmasına gerek duyulmadan doğru kabul edilen yargılara ve genellemelere varsayım denir.
Varsayım: Bir araştırmanın olası sonuçlarına dair tahmine dayalı olarak oluşturulan önermedir.
Varsayım eldeki bilgiler incelenmeden doğru olduğu sayılan bir önermedir. Tahmin yürütülürken elde olmayan bazı bilgilerin doğru olduğu varsayılabilir.
Dilimizde en çok kullanılan kelimelerden olan hayıflanma kelime anlamı itibari ile acınmak ve üzülmek anlamı çıkmaktadır.
Hayıflanma, birinin yaptığı bir şey ya da söylediği bir söz karşısında üzülmek demektir. Aynı zamanda yapılan bir şey yüzünden pişmanlık duymak anlamına da gelir. Pişmanlık ile hayıflanmak arasındaki yegane fark ise şu şekilde izah edilebilir. Pişmanlık, bir insanın yaptıklarından dolayı üzüntü duymasıdır.
Eğer bir cümlenin içinde gelecekle ilgili bir plandan bahsediliyor ve bu planın da gerçekleşmesi isteniyorsa bu bir tasarı cümlesi olur. Birkaç seneye buralarda iki ev almayı düşünüyorum. Üç ay içerisinde almış olduğum kiloları fazlasıyla vermeyi düşünüyorum. Hafta sonu saçımın rengini açmayı düşünüyorum.
BİLİMSEL ARAŞTIRMADA HİPOTEZ VE HİPOTEZ CÜMLELERİ
Hipotez cümleleri fikir ortaya koymalıdır. Hipotez cümleleri, olumlu olabildiği gibi olumsuz cümleler de olabilir. Örneğin; En iyi ısı iletkeni bakırdır.
Özellikle kuram tek tek olgulardan çok; olgu türlerine ya da olgular arasında saptanmış ilişkilere yönelik bir açıklamadır. Ayrıca hipotez doğru görüldüğü halde doğruluğu ve kesinliği henüz bilinmeyen bir önermedir. Araştırma sonuçlarının geçerliliği bu yargıların doğruluğuna bağlıdır.
Bilim, bir takım sonuçlar almaktan çok, bir bulma ve doğrulama sürecidir. Bilim, amacına, dünyaya ilişkin varsayım veya beklentilerimizi sürekli olarak test etme ve düzeltme yoluyla ulaşmaya çalışmaktadır.
Örneğin keşifsel araştırmalarda ya da nitel araştırmalarda hipotez kurulmaz.
Proje Varsayımları, projenin temelini oluşturan ve planlama aşamasında üzerine plan kurulabilen tahminlerdir. Ancak, projenin ilerleyişi sırasında gerçekleşmeyen veya değişen varsayımlar, projenin başarısını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle varsayımlar düzenli olarak gözden geçirilmeli ve güncellenmelidir.
VARSAYIM KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
- Hüdai, Bayram'ın avurtları çökmüş solgun yüzüne bakarak bir varsayım yapmıştı.
Varsayım kelimesinin eş anlamı faraziye ve hipotez kelimesidir.
Hipotez (Denence)
Hipotez, sıklıkla varsayım sözcüğü ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.
îşte önek niteliği taşıyan bu tür sözcükler, hece sayılarına bakılmaksızın bitişik yazılmalıdır: "önsöz", "önkoşul", "önkoşmak"\ "önyıkamak", "önsezmek", "önsezi", "varolmak", "varsayım", "varsaymak", "ilkokul", "ilköğretim", "altyapı", "üst-geçit", "yananlam", "özeleştiri", "özgeçmiş", "özsaygı", "çokeşlilik", " ...
Genel anlamda bilim yöntemi,bir araştırmada gerçeğe ulaşmak için izlenen yol veya süreci ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri