Namık Kemal, “Vaveyla”, “Vatan Mersiyesi”, “Hürriyet Kasidesi”, “Vatan Şarkısı” gibi şiirlerinde vatan izleğini işler.
Kaynak: "Vatan Şarkısı - Namık Kemal". siirparki.com. 2 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2021.
Vatan Şairi” ve “Hürriyet Şairi” olarak anılan Namık Kemal 1840 yılında Tekirdağ'da dünyaya geldi.
“Vatan Şairi” ve “Hürriyet Şairi” olarak anılan Namık Kemal, şiirin yanı sıra eleştiri, yaşam öyküsü, tiyatro, roman, tarih ve makale türlerinde eserler verdi.
Vatan yahut Silistre, Namık Kemal'in 1872'de kaleme aldığı dört perdelik tiyatro yapıtıdır. Namık Kemal'in ilk tiyatro yapıtı olan eser, Türk edebiyatı'nda romantik tiyatronun ilk tipik örneklerindendir.
İlgili 45 soru bulundu
Vatan Mersiyesi, Tanzimat dönemi yazarlarından Namık Kemal'in, 93 Harbi'nden sonra Rumeli topraklarının işgal edilmesi üzerine arkadaşı Deli Hikmet ile birlikte yazdığı bir mersiyedir. Vatana yardım eli uzatacak kimsenin olmaması, şiirde en çok üzerinde durulan düşüncedir.
Osmanlı Devleti'nin varlığını sürdürebilmesi için düşünceler geliştiren ve bunları gazete, şiir, roman ve tiyatro gibi eserlerle anlatmaya çalışan Namık Kemal Yeni Osmanlılar akımının öncüleri arasında yer almıştır.
Bahtiyar Vahapzade'nin çok bilinen bu şiirinde, hiç şüphesiz vatan olarak Azerbaycan'ın güzellikleri terennüm edilmektedir. Fakat şiirde söz konusu edilen vatan, âdeta meçhûl bir yerdir. Bu “mehriban, sevimli, gözel” vatan neresidir ve adı nedir, belli değildir.
Türk edebiyatında yazdıkları şiirlerin içerikleriyle birtakım şairler “vatan şairi” olarak anılmışlardır. Anadolu Türk edebiyatında Nâmık Kemal, Mehmet Akif, Yahya Kemal, Ziya Gökalp, Mehmet Emin Yurdakul gibi şairler, millî düşünceyi ön plana çıkararak millî şair / vatan şairi unvanlarıyla anılmaktadırlar.
Öztaş, Atatürk'ün, 13 Ocak 1920'de TBMM'de Namık Kemal'in "Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini, yok mudur kurtaracak baht-ı kara maderini" sözlerini kullandığını, ardından da "Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini, bulunur kurtaracak baht-ı kara maderini." dediğini dile getirdi.
Önce gazete kapatılmış sonra da tutuklamalar gelmişti. Ali Ekrem ve Saadettin Nüzhet e göre Namık Kemal, oyun sonrası vukua gelen bu sokak gösterileri yüzünden; bizzat Namık Kemal e göre ise Vatan piyesini yazdığı ve oynattığı için hapsedilmiştir.
Namık Kemal Eserleri:
İntibah, Cezmi, Gülnihal ve daha birçok kitaba imza atmış yazar Namık Kemal'in biyografisi. “İnsan, dünyada sevdiği kadar yaşar." Namık Kemal, 1840 yılında Tekirdağ'da dünyaya gelmiş gazeteci, yazar ve şair dir. Yurtseverlik, Hürriyet, Milliyet kavramlarına bağlı bir Tanzimat Devri aydınıdır.
Vatan, Ahmet Emin (Yalman), Ahmet Şükrü (Esmen), Enis Tahsin (Til) ve Mehmet Rıfat (Yalman) tarafından günlük siyasî gazete olarak on beş lira sermaye ile kuruldu. İlk sayısı 26 Mart 1923 tarihinde yayımlandı.
Bu dönemde konu bakımından yeni olan Namık Kemal, şekil bakımından eski edebiyata bağlı kalır. Namık Kemal, “Vaveyla”, “Vatan Mersiyesi”, “Hürriyet Kasidesi”, “Vatan Şarkısı” gibi şiirlerinde vatan izleğini işler.
Daha sonra yazar Namık Kemal 1862 yılında tercüme odasında katip olarak çalışmaya başladı. Tercüme bürosunda 4 yıl çalışmıştır. Namık Kemal ilk romanı olan İntibah'ı 1876 yılında yayımlamıştır. İntibah kitabı tarihimizin ilk roman çalışması olarak kabul edilmektedir.
Sofya'da iken birikmiş bir hayli şiirini gören şair Binbaşı Eşref Bey, bir mahlasnâme tanzim ederek ona “Nâmık” mahlasını verdi. Burada aynı zamanda tasavvufa yönelen Namık Kemal, Hz. Ali ve Mevlevî'lere muhabbet besledi. Kerbelâ mersiyeleri ve Mevlevî ilhamı ile birçok şiir yazdı.
youtube da görüp çok güldüğüm, trollendik ya da kandırıldık anlamında kullanılan bir cümle, söz öbeği.
Asıl adı Mehmet Kemal olan, "Namık" adını ise Şair Eşref Paşa'dan alan Namık Kemal, 21 Aralık 1840'ta 2. Abdülhamid'in müneccimbaşısı ve yurtseverlik, hürriyet, millet kavramlarına bağlı Yenişehirli Mustafa Asım Bey ile Fatma Zehra Hanım'ın çocukları olarak Tekirdağ'da dünyaya geldi.
Tanzimat çağı yazarları arasında Namık Kemal ve Abdülhak Hamit Tarhan'dan sonra en çok eser verenlerden birisi Ziya Paşa'dır. Daha çok şiir tarzında eser verdi. Eserlerinde baskıcı yönetime karşı özgürlükleri ve meşrutiyeti savundu. Batılılaşma yanlısı, yenilikçi Tanzimat edebiyatının öncüleri arasında yer aldı.
Hürriyet uğruna savaşılması gereken yüce bir değer, insan gibi yaşamanın olmazsa olmaz koşuludur. Mehmed Âkif'in şiirlerinde büyük değer verdiği kavramlardan biri de vatandır. Vatan- özgürlükte (hürriyet) olduğu gibi- Mehmed Âkif'te aşk derecesinde tutkun olunan bir kavramdır.
Topun namlusundan görenlerindir. Şair "Bu Vatan Kimin?" şiirini, Bursa'da öğretmenlik yaptığı 1937 yılında gördüğü bir Türk bayrağının rüzgârsız bir havada kendini bırakıvermiş halinden etkilenerek kaleme almıştır. Şiirin konusu vatandır. Türk milletinin milli ve manevi özellikleri vurgulanmıştır.
Bir ulusun bağımsız ve egemen olarak üzerinde yaşadığı yeryüzü parçası ve onun havası ile karasularına vatan denir. Bir kimsenin doğup büyüdüğü; bir milletin hâkim olarak üzerinde yaşadığı, barındığı, gerekirse uğrunda canını vereceği toprak. Bir kimsenin yerleştiği yere de vatan denir. Vatan ile yurt aynı mânâdadır.
Yeni Osmanlılar hareketinin en önemli isimlerinden biri hiç kuşkusuz Namık Kemal'dir. Düşüncesinin anahtar kavramları hürriyet ve millet olan Namık Kemal Yeni Osmanlı düşüncesinin de en önemli isimlerinden biridir.
Namık Kemal 1840 yılında Tekirdağ'da dünyaya gelmiştir. Namık Kemal Türk milliyetçiliğine de ilham kaynağı olmuş olan bir Türk yazardır. Türk edebiyatında Genç Osmanlı hareketinin bir üyesi olarak burada gazetecilik ve yazarlık da yapmıştır. Namık Kemal aynı zamanda bir devlet adamı ve şairdir.
Namık Kemal, potansiyel bir devrimci ve imparatorluğa tehdit olarak görüldü. 9 Nisan 1873'te İstanbul'daki Gedik Paşa Tiyatrosu'nda "Vatan yahut Silistre" adlı oyununun ilk gösteriminden kısa bir süre sonra Sultan Abdülaziz tarafından sürgüne gönderildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri