Vatikan, resmî adıyla Vatikan Şehir Devleti (İtalyanca: Stato della Città del Vaticano; Latince: Status Civitatis Vaticanae), İtalya'nın Roma şehrinde bulunan, Hristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan bağımsız devlet.
Dışişleri Bakanlığı İtalya ile 11 Şubat 1929'da akdedilen Lateran Anlaşması, Vatikan Şehir Devleti'nin bağımsızlığını sağlamış, Vatikan ve komşu İtalya'nın egemenlik haklarını karşılıklı olarak düzenlemiştir. Vatikan'ın teokratik bir devlet yapısı bulunmakta olup, genel veya yerel seçim yapılmamaktadır.
Papalık Devleti
O tarihte Savoya Hanedanının İtalya'yı tek bir bayrak altında toplaması sonucu işlevini kaybetti. 1929 yılında Papalık İtalya'yla Lateran Antlaşmasını imzalayarak Vatikan'ı kurdu.
San Pietro'dan sonra gelen Papaların da daimi ikametgahı olan Vatikan, 1929'da Papalık ile İtalya Cumhuriyeti arasında gerçekleştirilen Laterna Anlaşması ile bağımsız bir devlete dönüştü. Anlaşma ile devletin dininin Katoliklik olduğu ve Roma'nın kutsal bir şehir olduğu ilan edildi.
Papalık Devleti veya sadece Papalık, tarih boyunca İtalya Yarımadası'nda yer alan ve papanın askerî ve siyasi bakımlardan yönettiği devlet birimine verilen isimdi.
İlgili 29 soru bulundu
Vatikan, resmî adıyla Vatikan Şehir Devleti (İtalyanca: Stato della Città del Vaticano; Latince: Status Civitatis Vaticanae), İtalya'nın Roma şehrinde bulunan, Hristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan bağımsız devlet.
Vatikan'da yalnızca ülkede veya Roma'da kardinal olarak çalışanlar, ya da Katolik Klisesi'nin resmi çalışanı olarak görev yapanlar vatandaşlık alabiliyor.
İsviçre-Vatikan arasındaki bazı anlaşmalar çerçevesinde bazı giderleri ve eğitimleri İsviçre tarafından sağlanan İsviçreli Muhafızlar, Papa'yı korumak için modern silah ve tabancalarla eğitimler de yapıyor. Muhafızlar, bu eğitimleri İsviçre'de alıyor.
Yüzölçümü bakımından dünyanın en küçük ülkesi olarak kabul edilen Vatikan, İtalya'nın başkenti Roma'da yer alıyor. Katolik inancının merkezi olan Vatikan'da yerleşik olarak 1000 civarı kişi yaşıyor ve bu sayı turistlerle birlikte 1500'e yaklaşıyor.
Vatican City Bölgesindeki Kiliseler ve Katedraller: Vatican City Bölgesindeki 10 Kiliseler ve Katedraller Göz Atın - Tripadvisor.
Papalık Tarihi- İlk Papa Aziz Petrus'tan Son Papa Ratzinger'e.
Katolik Kilisesi, ruhanî başı Roma Başpiskoposu (Papa) olan, en fazla cemaate sahip Hristiyan mezhebi. Dünyada yaklaşık 1,2 milyar mensubu vardır. Katolikler yoğun olarak Güney Amerika'da ve Avrupa'nın güneyinde bulunurlar.
En küçük mikrodevlet, 2003 sayımlarına göre 911 vatandaşı ve 44 hektar yüzölçümü olan Vatikan'dır. İtalya'nın başkenti Roma'da merkezi olan Malta Şövalyeleri, uygulamada yüzölçümü olmayan bağımsız devlet statüsündedirler.
Vatikan Müzesi giriş ücreti 2023 yılı için 26 Euro'dur. Basit giriş biletinin fiyatına ilave olarak sesli rehber de almak isterseniz 7 Euro daha ödemelisiniz.
Vatikan'da gezilecek yerler aslında daha fazla ancak hepsi halkın erişimine açık değil haliyle. Bu küçük ülkeye geldiğinizde San Pietro Meydanı ve Bazilikası'nı, Vatikan Müzesi ve Sistine Şapeli'ni ve Vatikan Bahçeleri'ni gezebiliyorsunuz. Papalık ikametgahları halka açık değil.
Hıristiyan mezhepleri arasında Katolik mezhebi, mensuplarının sayısı açısından en büyük mezheptir. Katolik mezhebinin merkezi Roma şehrinde bulunan Vatikan'dır. Bu mezhebin en yüksek otoritesi Papa'dır.
Dünyanın en küçük ülkesi olan Vatikan, bir şehir devleti olduğundan yönetim merkezi de Vatikan şehrindedir.
Dünyanın hem nüfus hem de yüz ölçümü bakımından en küçük bağımsız ülkesi olan Vatikan, resmi kayıtlarda Vatikan Şehir Devleti olarak geçer. Asıl büyük önemi Hristiyan dininin Katolik mezhebinin merkezi sayılmasından kaynaklanır. Her yıl oldukça fazla sayıda turist ağırlayan Vatikan, mutlak monarşi ile yönetilir.
Anlaşılıyor ki, Latincedeki tam karşılığı Vaticanus olan Vatikan ismi vates'ten geliyor ve “kehanetle, inançla alakalı yer” anlamını taşıyor. Roma'da Vatikan tepesi (mons Vaticanus) olarak bilinen yere de, dolayısıyla “Kahin/kehanet tepesi” de denebilir.
Vatikan'ı gezmek 3 saat de sürebilir bütün gün de, size kalmış.
Vatikan'a Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine / T.C. Dışişleri Bakanlığı Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Vatikan'a gitmek isteyen Türk vatandaşlarının Schengen vizesine sahip olmaları gerekiyor. Yeşil ve gri pasaportlu Türk vatandaşları ise 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan seyahatlerinde vizeden muaf. Hali hazırda Schengen vizeniz var ise Vatikan'a ekstra bir vize almadan seyahat edebilirsiniz.
Vatikan'a seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarından, Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) ve Diplomatik (Siyah) pasaport sahiplerinin 90 gün süreli ziyaretleri için vize almalarına gerek yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri