Balık türlerinin uyku alanları ve uyku saatleri farklılık gösterir. Örneğin beta balığı ışıklar kapanınca uyurken, vatozlar gündüz uyur. Papağan balığı geceleri kuma gömülerek uyurken, Japon balıkları gece karanlıkta uyumayı sever ve kuytu köşeleri tercih eder.
Birçok akvaryum balığı gece bizler gibi uyur. Bu yüzden dinlenmelerine izin vermek gerekir. Vatoz balıkları ise bunun tam tersini yapar. Yani gündüzleri uyurken, geceleri beslenirler.
Sonuç olarak, Balıklar duyarlar. Akvaryum motoru düzenli bir ses çıkarıyorsa ve tiz bir sesse balıklar bunu ilk başta duyar, ancak büyük ihtimalle zaman içerisinde önemsemez. Ancak düzensiz tıkırtılar oluşturuyorsa balıklar bu sesi duyabilirler ve bu ses bir gürültü kaynağı olduğu için, strese girebilirler.
24 saat ışık olursa balıklar uyuyamaz strese girip hastalanabilirler , balıkların uyuyabilmesi için bir günde en az 6-7 saat karanlık ortam sağlamalısınız.
Beta balığınızın mutlu olması için büyükçe bir akvaryumunun olması, akvaryum suyunun temiz olması ve kaliteli yemler yemesi yeterli olur. Yem olarak özellikle beta cinsi balık yemi kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu sayede balığınız daha sağlıklı ve canlı renklere sahip olur.
İlgili 15 soru bulundu
Betta balığı kendisiyle ilgilenen yem veren kişi tanır mı acaba mesela floverhornlar tanıyor bettalar da tanır mı acaba? Sahibini tanır.
Beta balıklarının, diğer akvaryum balıklarının gerçekleştirmediği tuhaf bir tepkisi vardır. Eğer bu balıklar aynada kendilerini görürlerse çok sinirlenirler ve ''aynadaki'' balığa saldırmaya çalışırlar.
Stresli koşullarda yaşayan balıkta, bir hormon olan kortisol düzeyi artış gösterir ve kortisol etkisi altında bağışıklık sisteminin normal işleyişinde bozukluklar görülür. Stres nedeniyle balıkların has- talıklara açık hale gelmesi, kanda kortisol seviyesinin yükselmesiyle ilişkilidir.
AUCKLAND Üniversitesi uzmanlarına göre balıklar homurtu, hırıltı ve cıvıltılardan oluşan bir dil sayesinde birbirileriyle iletişim kuruyor. Balıklar bu iletişim sistemini karşı cinsle konuşma, yön belirtme ya da tehlike anında diğerlerini uyarma gibi amaçlarla kullanıyor.
Balıklar dinamik bir ortamda yaşadıklarından, oluşabilecek ani çevresel değişimlerin yol açacağı strese hızlı ve etkili bir şekilde adapte olabilme kabiliyetine sahiptirler. Ancak, bu adaptasyon sürecinde büyümede kayıp olarak nitelenen enerji maliyeti söz konusudur.
Balıklarda canlı olduğu için onlarında dinlenme ve uyumaya ihtiyaçları vardır. Balıklar gözlerini kapatamadıkları için oldukları yerde durarak dinlenirler. Gün ışığının olmadığı yerlerde dibe çökerek ya da dayanacak bir yer bularak balıklarda uyumaktadır.
Solunum: Balıklar, solungaçları aracılığıyla suyu oksijen ve diğer gazlar için filtre ederler. Ağızlarını açıp kapatmak, solunum işleminin bir parçasıdır ve suyun içerisinde oksijeni alarak ve karbondioksiti dışarı atarak gerçekleştirilir.
Bu hususta balıkların acı çekip çekmediğini de bilmelisiniz. Birçok insanın inandığının aksine balıklar, son derece zeki canlılardır ve duyguları hissederler.
Vatozların kuyruklarında sert ve çok keskin bir diken vardır. Manta vatozu hariç bütün vatozlar bu dikene sahiptir. Bu diken zehirlidir. Tehdit altında hissetmedikçe bu dikeni kullanmazlar.
Tuz da vatozları etkileyen bir faktördür eğer tuz atıyorsanız akvaryumunuza vatoz ölümleri kaçınılmaz olacaktır. Akvaryumunuzda yosunlaşma fazla olmuyosa vatozlar için bitkise dip yemi kullanın.aç kaldığında balığın bağışıklığı azalır ve hasta olup ölür.
Net bir süre verilemese de genellikle 25 yıl gibi uzunca bir süre yaşadığını bilinen vatoz balığı kuyruğundaki zehir sebebiyle ciddi hasarlar verebildiği gibi soktuğu alana göre ölümlere dahi sebep olabilir. Vücutlarında ürettikleri elektrik voltajı genellikle 220 ile 550 volt arasında değişkenlik gösterebilir.
Emine hanım; balıklar kuşkusuz sesten etkilenir.
Balıklar insanların hissedemediği, en ufak titreşimleri hissederler, akvaryumun içinde manevra yapan yüzen diğer balığın sudaki titreşimini bile alğılarlar, odanızdaki yüksek müzik, kesinlikle balıkları rahatsız ediyordur.
Balıklarda genellikle yüzgeç uçlarının yuvarlak yada sivri olması, renklerin canlılığı cinsiyeti belirler. Yüzgeçleri sivri uçlu ve koyu renkli belirgin benekli balıklar erkektir. Bunlar uzmanların yada çok sayıda balığı kesip biçenlerin gözleriyle ancak ayır edilebilir.
Balık burçları anlaşmazlıklardan asla hoşlanmaz. Uyumlu olmalarıyla bilinen Balık burçlarının sevmedikleri şeyler arasında anlaşmazlıkları sayabiliriz. Balık burçlarının sevmedikleri bir başka şey katı kurallar ve disiplindir.
- misine sağlam değilse yıpranmışsa balık kaçar. kaliteli ve az kullanılmış deformesiz misine kullanmak en uygunu. - iğnemiz çürükse iğne kırılır balık kaçar, her avda sıfır takım kullanmak en sağlıklısı. - iyi tasmalanmamış balık yemi ve iğneyi kusar kaçar.
Balığı yeni suya koyarsanız, sıcaklığın ayarlanmasına yardımcı olmak ve balığınızı şok etmemek için plastik torbayı suda 15-20 dakika bekletin. Su kalitesini kontrol edin. Ölmek üzere olan balıkların çoğu sudaki iyileşmeler sonucu kolayca canlandırılabilir.
Beta balığı kendini daha iri göstermek için kabarır. Bu kabarma, solungaç kapaklarını ileri itmesi sonucunda oluşur. Kavga daha ciddi boyut kazandığında betalar birbirlerine kafalarıyla vurmaya başlar. Birbirlerine sert darbeler ile çarpar, yüzgeçlerini ısırır.
Gerçek yaşam alanları ışık almayan durgun bulanık sulardır zaten. Mümkünse aydınlatması hiç olmasın akvaryumun. Odanın doğal ışığı yeter.
Erişkin erkek bettalar bir araya koyulurlarsa birbirlerine ölümcül şekilde zarar verirler. Dişi bettalar bir arada bakılabilir. Dişiler arasında da ufak sürtüşmeler olsa da ciddi yaralanmalar yaşanmaz. Erkek ve dişiler yeterli büyüklükte, saklanacak alanların olduğu bir akvaryumda bir arada bakılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri