VDSL'in Türkçe açılımı; ''Çok Yüksek Hızlı Dijital Abone Hattı''. Yani VDSL kullanarak, oldukça yüksek bir hızda internete erişilebilir. Günümüzde kesintisiz internet kadar, hızlı internet beklentisi de yüksek. VDSL teknolojisi de sahip olduğu özellikler ile bu beklentiyi eksiksiz şekilde karşılayabiliyor.
DSL modemler maksimum 24 Mbps, VDSL modemler ise 150 Mbps bağlantı hızlarına ulaşabilirken, fiber uyumlu modemler bunların oldukça üstünde, 1000 Mbps gibi etkileyici hızlara çıkabilir. Fiber uyumlu modemlerle telefon hattına ihtiyaç duymadan internet bağlantısı kurulumu sağlanabilir.
ADSL VDSL kablo farkı bulunmuyor. İkisi de kullanıcılara bakır kablolar ile ulaştırılıyor. VDSL ADSL farkı, VDSL teknolojisinde fiber kabloların da yer almasından kaynaklanıyor. Fiber kablolar ile kişilere sağlanan internet hızında bir kayıp yaşanması engelleniyor.
Modeminizin VDSL veya ADSL olup olmadığını kontrol etmek için cihazın etiketinde veya belgelerinde "VDSL" veya "ADSL" yazması gerekmektedir. Ayrıca, VDSL modemler genellikle daha yeni ve daha gelişmiş teknolojileri destekleyen donanımlara sahip olma eğilimindedirler.
Very High Speed Digital Subscriber Line kelimelerinin kısaltılmış hali olan VDSL (Çok Yüksek Hızlı Dijital Abone Hattı) bakır kablo hatlarının da bulunduğu internet hizmeti sağlayan dijital abone hattıdır. VDSL, santrale yakın konumda bulunan kullanıcılarına daha verimli bant genişliği sunar.
İlgili 25 soru bulundu
Fiber internet kullanımı ile VDSL internet ile ulaşılan hızdan 10 kat daha fazla hıza ulaşılabilir. VDSL internet kullanırken, santrale yakınlık da oldukça önemli faktör. VDSL interneti kullandığını alan santrale ne kadar yakınsa, verim de o kadar artar.
VDSL (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line) ise ADSL'den çok daha yüksek hızlara (5 kat daha fazla download ve 10 kat daha fazla upload) olanak verir. Sinyalin güçlü olarak aktarılabildiği noktalarda 100 Mbps'e kadar hıza ulaşılabilir.
VDSL (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line), ADSL'den çok daha yüksek hızlara (5 kat daha fazla download ve 10 kat daha fazla upload) olanak verir. Sinyalin güçlü olarak aktarılabildiği noktalarda 100 Mbps'e kadar hıza ulaşılabilir.
Hayır etkilemez. Kablosuz kullanımı etkileyebilir ama onda da uçurum gibi kadar fark olmaz.
Hayır, VDSL internet bağlantısı için telefon hattı şart değildir. Ev veya iş yerinizde sabit telefon hattı bulunmasa bile bölgeye gelen bir bağlantı altyapısı mevcuttur.
Birçok nedenden dolayı internet bağlantınızın ve modeminizin VDSL olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Bunu anlamanın en kolay yolu ise internet hız testi uygulamak. İnternet hız testi yaptığınızda toplam hızınız 20 Mbps seviyesinin üzerinde çıkıyorsa, evinizde bir VDSL bağlantısı olduğunu söyleyebiliyoruz.
Telefon kablosu VDSL parazit ve elektromanyetik gürültü gibi iletime zarar verici sinyallerden etkilenmeden bağlantı yapmanızı kolaylaştırır. Ofis veya ev içinde modemden bilgisayarınıza 5 metre, 10 metre, 15 metre, 20 metre telefon kablosu ile rahatlıkla bağlanabilirsiniz.
Öncelikle internet üzerinden internet altyapı sorgulama işlemi yapmanız gerekmektedir. Eğer ADSL, VDSL ya da fiber internet altyapısına sahip değilseniz başvuru yapılmalıdır.
VDSL internet ve fiber internet hizmeti arasında temel olarak altyapı farkı vardır. Bu nedenle de VDSL bir modem fiber internet bağlantısı için kullanılamaz. Optik kablolardan neredeyse ışık hızında gelen sinyaller, VDSL modemlerde veri kaybı yaşanmadan elektronik sinyallere dönüştürülemez.
VDSL modem, ADSL modeme göre daha hızlı ve daha gelişmiş durumdadır. Güçlü sinyali sayesinde kolay aktarım yapar. Aktarım yaptığı yerlere 100 Mbps'ye kadar hızlı bir ulaşım sağlar. VDSL modem özelliklerinden biri de 300 metreye kadar 55 Mbps hıza ulaşması ve 1500 metreye kadar ise 13 Mbps hıza erişebilmesidir.
Bunu internet altyapı sorgulama sayfamızdan yapabilirsiniz. Eğer sorgulamanız sonucunda adresinizde 35 Mbps ve üzeri hızlarda hizmet çıktıysa bulunduğunuz bölgede VDSL hizmeti var demektir. VDSL'e geçmek için VDSL destekli bir modeme ihtiyacınız var. Modeminizi geçiş işlemleriniz tamamlandığında almanızı öneririz.
VDSL teknolojisini destekleyen modem, modülasyon demodülasyon yöntemi ile sinyal işleme yapar. Bakır VDSL internete alternatif olarak ADSL, fiber internet ya da kablolu TV internet hizmeti sunulmaktadır. VDSL'in ADSL internet hizmetinden farkı temel olarak veri indirme ve yükleme hızıdır.
Bu tür modemlerde veri iletimi bakır kablolar aracılığıyla yapılmakta, internet bağlantısını sağlayan santrale yakın mesafelerde bulunan aboneler yüksek bant genişliğinden yararlanarak internet kullanımlarını yüksek hızla yapabilmektedir.
VDSL'in ADSL den en belirgin farkı iletim mesafesinin azlığındadır. 13 Mbps hız için 1.5 km, 55.2 Mbps için 300 m lik mesafelerden daha öteye erişememektedir. VDSL'in temel bir kullanım alanı, FTTN (Fiber to The Neighborhood) uygulamalarında görülmektedir.
Yüksek hızda internet sağlayan bu iki teknoloji arasında ince farklılıklar olduğunu söylemek mümkün. VDSL VDSL2 farklı, VDSL2 teknolojisinin daha yüksek bir bant sunmasından kaynaklanıyor. VDSL2 kullanılarak 250 Mbps hıza ulaşılabiliyor. VDSL kullanılarak ise 100 Mbps hızla aktarım yapılabiliyor.
Kabin aktif olursa ve VDSL paket satın alırsanız tanımlar. Test süresinin tamamlanması lazım. Kimi bölgede 1 ay kimi yerde 6 ayı bulabiliyor.
VDSL özellikli modem ortalama olarak 250 ve 300 metreye kadar olan mesafelerde 50 Mbps hız düzeyi sağlayabilen bir sisteme sahiptir.
Bunun için de VDSL modeminizi köprü moduna alıp OpenWrt destekli bir router alıp OpenWrt kurup SQM'i açtıktan sonra aldığınız router cihazını ana dağıtıcı cihaz olarak kullanmanız gerekebilir. Bufferbloat sorununu çözdükten sonra artık rahatlıkla yayın açabilirsiniz.
ADSL ile alabileceğiniz hız maksimum 16 Mbps iken, Fiber internetten alacağınız hız Türkiye'de 100 Mbps ile sınırlıdır. Farklı ülkelerde fiber internet daha yüksek hızlara ulaşabiliyor ancak Türkiye'de bulunan internet sağlayıcıları ve altyapılar sebebiyle bu hız 100 Mbps ile sınırlandırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri