Very High Speed Digital Subscriber Line kelimelerinin kısaltılmış hali olan VDSL (Çok Yüksek Hızlı Dijital Abone Hattı) bakır kablo hatlarının da bulunduğu internet hizmeti sağlayan dijital abone hattıdır. VDSL, santrale yakın konumda bulunan kullanıcılarına daha verimli bant genişliği sunar.
VDSL'in Türkçe açılımı; ''Çok Yüksek Hızlı Dijital Abone Hattı''. Yani VDSL kullanarak, oldukça yüksek bir hızda internete erişilebilir. Günümüzde kesintisiz internet kadar, hızlı internet beklentisi de yüksek. VDSL teknolojisi de sahip olduğu özellikler ile bu beklentiyi eksiksiz şekilde karşılayabiliyor.
ADSL, asimetrik bir bağlantı olduğundan download (indirme) hızı upload (yükleme) hızından daha yavaştır. VDSL ise daha yüksek bir hızda veri aktarımı sağlar. Ayrıca VDSL asimetrik olmayan bir bağlantıdır; yani download ve upload hızları daha dengelidir.
DSL (Digital Subscriber Line)
SDSL, HDSL gibi türleri de olan ama en popüleri ADSL olan bağlantı yöntemi temel olarak çevirmeli ağa benzer şekilde var olan, telefon hatları üzerinden internet bağlantısı sağlayan bir teknoloji. En büyük farkı telefon hattının bağlı olduğu santralin dijital bir santral olması gerekiyor.
İlgili 35 soru bulundu
ADSL VDSL kablo farkı bulunmuyor. İkisi de kullanıcılara bakır kablolar ile ulaştırılıyor. VDSL ADSL farkı, VDSL teknolojisinde fiber kabloların da yer almasından kaynaklanıyor. Fiber kablolar ile kişilere sağlanan internet hızında bir kayıp yaşanması engelleniyor.
PPPoE kullanarak, kullanıcılar Ethernet ağı vasıtasıyla bir makineden diğerine çevirmeli bağlantı kurarak makineler arası noktadan noktaya bir bağlantıya sahip olmuş olur ve bu bağlantı sayesinde paketlerini güvenli bir biçimde gönderir.
ADSL ve VDSL Arasındaki Farklar
VDSL teknolojisinin bant genişliği çok daha yüksektir. Ancak bir dezavantaj olarak VDSL teknolojisi ADSL teknolojisine göre daha maliyetlidir. ADSL ve VDSL desteği sunan modemler farklılık gösterebiliyor. Bazı modemler sadece ADSL modem olurken bazılar her iki bağlantı türünü destekler.
ADSL ne demek sorusunun cevabı oldukça basittir. Asimetrik sayısal abone hattı ya da ADSL, verileri önce telefon şirketinin ağından geçirip sonrasında internet protokol bağlantısına ulaştırır. Bu bağlantı sisteminin kullanıcıya sunduğu çeşitli avantajlar mevcuttur. Bunlardan ilki, sağlanan kurulum kolaylığıdır.
DSL'in kullanılan en yaygın türleri ADSL, VDSL ve SDSL'dir. DSL, sinyalleri bakır kablo üzerinden ileterek dijital veriyi sese çevirir ve aktarır. Yerel telefon altyapısında bakır teller kullanıldığı için internet bağlantısı da bu altyapı üzerinden kullanılır.
Modeminizin VDSL veya ADSL olup olmadığını kontrol etmek için cihazın etiketinde veya belgelerinde "VDSL" veya "ADSL" yazması gerekmektedir. Ayrıca, VDSL modemler genellikle daha yeni ve daha gelişmiş teknolojileri destekleyen donanımlara sahip olma eğilimindedirler.
VDSL (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line) ise ADSL'den çok daha yüksek hızlara (5 kat daha fazla download ve 10 kat daha fazla upload) olanak verir.
VDSL bağlantı kullanıyorsanız ADSL modemi kullanamazsınız.
DSL modemler maksimum 24 Mbps, VDSL modemler ise 150 Mbps bağlantı hızlarına ulaşabilirken, fiber uyumlu modemler bunların oldukça üstünde, 1000 Mbps gibi etkileyici hızlara çıkabilir. Fiber uyumlu modemlerle telefon hattına ihtiyaç duymadan internet bağlantısı kurulumu sağlanabilir.
VDSL2 kullanılarak 250 Mbps hıza ulaşılabiliyor. VDSL kullanılarak ise 100 Mbps hızla aktarım yapılabiliyor. İnternet kullanımı sırasında hız testi yaparak, VDSL veya VDSL2 standardı ile maksimum hangi hız seviyesine çıktığınızı ölçebilirsiniz.
VDSL “Very High Speed Digital Subscriber Line” cümlesinin kelimelerinden oluşan bir terim. Çok yüksek hızda dijital abone hattı olarak kullanılan bu kelime, internet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte insan hayatına girdi.
Fiber internet ve ADSL'in arkasındaki teknolojilere baktığımızda aralarındaki yıl farkı aslında temelde sorumuzun cevabını veriyor. ADSL ve fiber arasındaki fark, teknolojidir diyebiliriz. Fiber internet bir yüksek teknoloji ürünü. ADSL veya VDSL gibi altyapılar mevcut telefon altyapısı üzerinden sunulan hizmetler.
Hayır VDSL hatta ADSL modem çalışmaz.
VDSL internet ve fiber internet hizmeti arasında temel olarak altyapı farkı vardır. Bu nedenle de VDSL bir modem fiber internet bağlantısı için kullanılamaz. Optik kablolardan neredeyse ışık hızında gelen sinyaller, VDSL modemlerde veri kaybı yaşanmadan elektronik sinyallere dönüştürülemez.
VDSL2 Nedir? VDSL2, VDSL'in daha yüksek bant genişliği sunan üst teknolojisidir diyebiliriz. ADSL ve VDSL gibi VDSL2 de bakır altyapı kullanm. VDSL'den farkı ise merkezi santrallerden açık hava santrallerine kadar fiber kablo çekilerek ya da kullanıcının direk binasına kadar fiber kablo çekilerek kurulur.
VDSL modem, ADSL modeme göre daha hızlı ve daha gelişmiş durumdadır. Güçlü sinyali sayesinde kolay aktarım yapar. Aktarım yaptığı yerlere 100 Mbps'ye kadar hızlı bir ulaşım sağlar. VDSL modem özelliklerinden biri de 300 metreye kadar 55 Mbps hıza ulaşması ve 1500 metreye kadar ise 13 Mbps hıza erişebilmesidir.
Bu tür modemlerde veri iletimi bakır kablolar aracılığıyla yapılmakta, internet bağlantısını sağlayan santrale yakın mesafelerde bulunan aboneler yüksek bant genişliğinden yararlanarak internet kullanımlarını yüksek hızla yapabilmektedir.
WAN bağlantılarını LAN bağlantılarının birleşimi gibi düşünebiliriz. Yerel bağlantılar birleşerek daha büyük çaplı bağlantıları oluşturuyorlar. Ancak bu birleşimi yaparken link antenleri, geçitler, uydu bağlantıları gibi bağlantıları gerekir.
PPPOE ana olarak kablosuz modem ile dsl modem aracılığı ile kullanıcıların bağımsız olarak ağa bağlanmasını sağlamaktadır. PPPOE direkt olarak bilgisayardaki çevirmeli ağların modele güvenli bağlantı kurmasını sağlamaktadır. İp ve Mac adresi gibi sunucu çakışmalarının önüne geçmektedir.
Bir WAN, basitçe bir ağlar bütünü olarak tanımlanabilir. Birbirleriyle iletişim kurabilmeleri için çeşitli LAN'ları veya diğer ağ türlerini birbirine bağlamanın bir yoludur. Bu bağlantı genellikle farklı bölgelerde bulunan farklı gruplar veya işletmeler arasında daha iyi iletişim ve işbirliği sağlamak için yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri