Romanda ele alınan baş kahraman Ömer Behiç, evli, ailesine bağlı iki kız çocuğu babası olan bir tıp doktorudur. Zamanın kibar geçinen, yozlaşmış ailelerinden birinin kızı olan Neyyire, bu doktoru baştan çıkarmıştır.
Kırık Hayatlar romanının kahramanı Ömer Behiç isimli Avrupa'da öğrenim görmüş, evli, iki çocuklu bir doktordur. Ömer Behiç, sıradan bir hayat yaşarken, bir gün "Veli Bey'in kızları" diye tanınan ve geçimlerini kendilerine bağladıkları erkeklerden sağlayan iki kız kardeşle tanışır.
Modern Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından Halit Ziya Uşaklıgil Kırık Hayatlar'da üçlü bir aşk macerasını işlemekle beraber tek bir ailenin değil çeşitli sebeplerle hayatları kırılan, bozulan, sarsıntı geçiren ailelerin dramını dile getirir.
Altmış yıllık yazı hayatında şiir dışında pek çok eser kaleme alan Halid Ziya modern Türk edebiyatına romanları ve hikâyeleriyle damgasını vurmuş bir yazardır. Türk romanının büyük ustası olarak kabul edilir. Edebiyata Fransızcadan ve İngilizceden bâzı küçük hikâyeler çevirmekle girmişti.
İlgili 25 soru bulundu
Servet-i Fünun ve Cumhuriyet dönemi Türk romancı ve yazar Halid Ziya Uşaklıgil (d. 1866, İstanbul - ö. 27 Mart 1945, İstanbul) Servet-i Fünun edebiyatının en büyük nesir ustası kabul edilir. İlk büyük Türk romanı olarak kabul görmüş Aşk-ı Memnu kitabının yazarıdır.
Türk edebiyatında Batılı anlamda ilk romanları yazan sanatçı olarak kabul edilir. 2. Servet-i Fünun döneminde roman ve hikâye türünün en önemli ismidir. 3. Eserlerinde realizm akımının etkisi görülür.
Kırık Hayatlar'da önceki romanlarından farklı şekilde realist akımın temalarından biri olan sosyal çevrenin bireyleri etkilemesini işler.
Kırık Hayatlar Kitap Açıklaması
Eserlerinde romantizmden kaynaklanan aşk ve duygusallık öğelerini realizmden gelen gözlemcilikle birleştirerek işleyen Halid Ziya Uşaklıgil aşırı duygusal ve içe dönük tipleri realist yöntemlerle kurgulayarak dengeli bir biçimde anlatır.
Sosyal ilişkilerde insanları mutsuzluğa götüren bin bir sebep bulunmaktadır. Bu kalabalık içinde asıl hikâye Ömer Behiç'in hikâyesidir.” Kırık Hayatlar Halit Ziya'nın Aşk-ı Memnu ile ulaştığı zirvenin ardından kaleme alınmış bir romandır. Eser, tefrikalarının ardından kitap olarak ilk kez 1924 yılında yayımlanmıştır.
Kitap olarak 1895'te yayınlanan Ferdi ve Şürekâsı, modern Türk romanının öncü ismi Halid Ziya Uşaklıgil'in, varlık-yokluk çatışması üzerinden insan ilişkilerini anlattığı ilk dönem romanlarındandır.
Mai ve Siyah (Günümüz Türkçesiyle: Mavi ve Siyah), Halid Ziya Uşaklıgil'in yazdığı bir romandır. Yapıtta roman kahramanı Ahmed Cemil'in kişiliğinde Babıali'de basın hayatında yok olup giden sanatçılar anlatılmaktadır. Mai etimolojik olarak Arapça bir kelime olup mavi demektir.
Sefile, Halit Ziya Uşaklıgil'in İzmir'de yazdığı ve Hizmet gazetesinde tefrika edilen romanıdır. Sosyal sorunları olan, hayatın ızdırap ve sefaletleri yüzünden düşmüş bir kadının hikâyesini anlatır.
Refik Halit Karay'ın Bugünün Saraylısı adlı romanı dört bölümden oluşur. Roman, baş kahramanı Ayşen'in İstanbul'a gelişi ve küçük şehir hayatından yük- sek sosyeteye geçişiyle orantılı olarak bölümlere ayrılmıştır.
“Biz İnsanlar”da Peyami Safa'nın sözcüsü konumunda bulunan Necati'nin, fikirleri ve yaşam tarzı bakımından hem genel mânâda hem de felsefî dünya görüşü olarak idealist olduğu görülmektedir. Mesleğine bağlı, birçok okulda görev yapan başarılı ve aydın bir edebiyat öğretmenidir.
Edebiyatımızda anı türünün en önemli başlıklarından biri olan Saray ve Ötesi; Aşk-ı Memnu, Mai ve Siyah gibi başyapıtlara imza atmış bir romancının Osmanlı sarayına, saray âdetlerine ve padişaha dair yakından şahitliğiyle paha biçilmez bir yerde konumlanıyor.
1-evlilik öncesinde hayatının yirmi iki yılını geçirdiği fakir evceğiz, 2- evlilik sonrasında zenginlik ve sosyal statünün simgesi olan yalı. Adnan Bey ile izdivaç ile eşanlamlı olan yalı 'özlenen hayal' ve 'sosyal statünün göstergesi'dir.
Aşk-ı Mem- nû romanında hâkim bakışı ile birlikte Bihter, Nihal ve Firdevs Hanım'ın anlatıma dahil olmasıyla “çoğulcu bakış açısı” da yardımcı unsur olmuş- tur. Nihal'in içinde bulunduğu karmaşa hâkim bakış açısıyla, Bihter ve Firdevs'in çıkar çatışmaları da çoğulcu bakış açısıyla yansıtılmıştır.
Kırık Hayatlar, Halid Ziya Uşaklıgil'in Servet-i Fünun Edebiyatı döneminde kaleme aldığı son romanıdır.
2.BİR EVLİLİĞİN TRAJİK HİKÂYESİ : KIRIK HAYATLAR
Türk edebiyatında ilk kez Tanzimat döneminde karşılaştığımız roman türü, ancak Servet-i Fünûn döneminde “(…)
Aşk-ı Memnu (günümüz Türkçesi: Yasak Aşk), Halid Ziya Uşaklıgil'in realist-naturalist bir romanıdır. İlk olarak 1899-1900 yıllarında Servet-i Fünûn dergisinde tefrika edildikten sonra 1901'de kitap olarak yayımlanmıştır.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Türk edebiyatının Batılı anlamda ilk romanı Halid Ziya Uşaklıgil'in Mai ve Siyah adlı romanıdır.
Halit Ziya'nın yazarlığı açısından ikinci önemli dönem ise Servet-i Fünun dergisinde yazmaya başlamasıdır. Bu devrede Bu Muydu (1896), Küçük Fıkralar I-II (1897-1899), Heyhat (1898), Bir Yazın Tarihi (1900) ve Solgun Demet(1901) adlı öykü kitapları okuyucuyla buluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri