(3) Kanunlar gereği gönderme, yeni mahkemeler kurulması, iş bölümü itirazı nedeniyle verilen tüm gönderme kararları nedeniyle görevsizlik, gönderme veya yetkisizlik kararı verilmesi durumunda avukatlık ücretine hükmedilmez.
(3) Kanunlar gereği gönderme, yeni mahkemeler kurulması, işbölümü itirazı nedeniyle verilen gönderme kararları nedeniyle görevsizlik, gönderme veya yetkisizlik kararı verilmesi durumunda avukatlık ücretine hükmedilmez.
Ziynet alacağına ilişkin davalar konusu para ile ölçülebilen davalardandır. Bu haliyle nisbi vekâlet ücretine hükmedilir. Ziynet alacağı davaları, boşanma davasının fer'isi de olmadıklarından, bu davaların boşanma davasından tefrik edilmedikleri hallerde ayrıca nisbi vekâlet ücreti hesaplaması yapılmalıdır[4].
Eğer davada taraf davacı ise karşı vekalet ücreti, davayı kısmen veya tamamen kaybetmesi halinde aleyhine olacak şekilde karşı vekalet ücreti hükmedilebilir. Şayet davacı davayı kazanırsa lehine karşı vekalet ücreti hükmedilir.
Vekâlet ücreti sözleşmenin zorunlu unsuru değildir. Taraflar bu ücreti baştan kararlaştırıp belirtebilecekleri gibi, işin görülmesinden sonra da bir ücret kararlaştırabilirler.
İlgili 43 soru bulundu
Vekalet verilen tapu yeri ile vekalet sınırları, vekalet işleminde belirtilmelidir. Vekilin azli konusunda Tapu Genel Müdürlüğüne bildirimde bulunmalıdır. Vekaletname ilgili ve yetkili makamlar tarafından düzenlenmelidir. Vekaletname belgeler, Türkiye Cumhuriyeti kimliği veya pasaportu ile düzenlenmiş olmalıdır.
Kişi, noter aracılığı ile tüm hukuki iş ve işlemlerini takip etmesi, sözleşme yapması, taşınmaz alım satımı yapması gibi yetkiler için avukata vekalet verebilmektedir. Avukata vekalet vermenin 2024 yılı itibariyle güncel ücreti 490 TL'dir. Noterler aracılığı ile ikametgah işlemleri de yapılabilmektedir.
Zira karşı vekâlet ücreti, bir kimsenin dava açarak veya kendisine karşı açılan davada hak ya da alacağını elde etmek için bir avukattan hukuki yardım almak zorunda kalması nedeniyle hükmedilmektedir. Bununla birlikte, vekilin davayı başından sonuna kadar takip etmesi de gerekmemektedir.
Kan. m.173 “Sözleşmede aksine bir hüküm yoksa, kararlaştırılan avukatlık ücreti yalnızca avukatın üzerine almış olduğu işin karşılığı olup, mukabil dava, bağlantı ve ilişki bulunsa bile başka dava ve icra kovuşturmaları veya her türlü hukuki yardımlar ayrı ücrete tabidir.
Vekalet Ücreti Nasıl Hesaplanır? Vekalet ücreti hesabı AAÜT(Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi) baz alınarak yapılır. Avukatlık asgari ücret tarifesi her yıl Barolar Birliği tarafından yayımlanmak olup oranlar ve ücretler farklılık göstermektedir.
Bu ücret, davayı kaybeden tarafın, davayı kazanan tarafın avukatına yaptığı ödeme şeklinde açıklanabilir. Karşı vekalet ücreti maktu olup 2024 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca ceza davaları için karşı taraf avukatı ücreti asgari 17.900-TL'dir.
Yasal mevzuat gereğince bir avukat müvekkili tarafından verilen vekaletnamesini ilgili dava dosyasına sunmakla birlikte avukatlık ücretine hak kazanmış demektir. Avukatlık ücret sözleşmesindeki ücret ödeme borcu ifa edilmediği takdirde avukat tarafından dava açılabilir ve faizi ile birlikte tahsil edilebilir.
Noterde kişiye vekaletname verme ücreti, 2024 yılı için 783,82 TL'dir. Bu ücret aynı zamanda düzenleme ücreti olarak da adlandırılır ve vekaletnamenin noter tarafından düzenlenmesi karşılığında alınır.
1136 Sayılı Avukatlık Kanunu2'nun “avukatlık ücreti” başlıklı 164. maddesine göre “dava sonucunda verilen karara dayanılarak tarifeye göre karşı tarafa yüklenilecek vekâlet ücreti avukata aittir. Bu ücret, iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez”.
6100 sayılı HMK'nun 330. maddesinde yer alan “Vekil ile takip edilen davalarda mahkemece, kanuna göre takdir olunacak vekâlet ücreti, taraf lehine hükmedilir” hükmü gereğince vekâlet ücreti davada haklı çıkan taraf lehine hükmedilmektedir.
a) Maktu Vekalet Ücreti
Görülen dava konusunun parayla ölçülemediği ya da para olmadığı durumlarda hükmedilen vekalet ücretidir. Bu tür ücretler davanın görülmekte olduğu mahkemeye göre değişmekte ve o mahkemelerde görülen ve maktu ücrete tabi tüm davalar için aynı ücret kararlaştırılır.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Avukat davayı kaybederse para öder mi? Davanın kaybedilmesi durumunda karşı tarafın avukatlık ücreti ve yapılan yargılama giderleri kaybeden tarafın üzerinize bırakılacaktır. Burada avukatın para ödemesi söz konusu değildir.
Avukatlık Kanununun 174/2 maddesi uyarınca haksız olarak azledilen avukat, avukatlık ücretinin tamamına hak kazanır. Dava ya da takip hangi aşamada olursa olsun haksız azlin tebliği ile ücret alacağı muaccel hale gelir (...).
Takip masrafları ve takip vekalet ücreti takip sonunda icra dairesince re'sen hesaplanıp taraflardan tahsil edileceği için borçlunun takip masraflarına ve vekalet ücretine itiraz hakkı yoktur.
3) Karşı Taraf Vekalet Ücreti Ödemelerinde Belge Düzeni
a) Vekalet ücretinin, borçlu (davayı kaybeden) tarafından, doğrudan avukata ödendiği durumlarda, avukat tarafından serbest meslek makbuzunun borçlu (davayı kaybeden) adına düzenlenmesi gerekmektedir.
AVUKATIN AZLİ HALİNDE AVUKATLIK ÜCRETİ
Şu kadar ki, avukat kusur veya ihmalinden dolayı azledilmiş ise ücretin ödenmesi gerekmez. ”hükmünü haizdir. Azil haklı ise avukat ancak azil tarihinden önce tamamlanması nedeniyle muaccel olan işler bakımından avukatlık ücretine hak kazanır.
Genel vekaletname, bir kişinin güvenilir bir başkasına tüm yetkileri devretmesine olanak tanır. Bu belge, kişinin adına her türlü işlemi gerçekleştirmek için vekile geniş bir yetki verir. Örneğin, mülkiyet satın alma, satış, kira sözleşmesi imzalama, mahkemede dava açma gibi işlemler genel vekaletname ile yapılabilir.
Yurt dışındaki Türk konsolosluklarında vekalet verme işlemi için alınan ücretler değişiklik gösterebilir. Güncel ücret bilgisi için doğrudan ilgili konsolosluğun web sitesine başvurmak veya iletişim kurmak en doğru yöntemdir. E-Devlet Üzerinden Vekalet Verilir mi? Hayır.
a) Dava veya icra dosyasını takip eden hukuk birim amiri, hukuk müşaviri, muhakemat müdürü veya avukata %55'i, vekalet ücreti dağıtımının yapıldığı yıl içerisinde altı aydan fazla süreyle hukuk biriminde fiilen görev yapmış olmak şartıyla, hukuk birim amiri, hukuk müşaviri, muhakemat müdürü ve avukatlara %40'ı eşit ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri