Binlerce yıllık geçmişe sahip olan ve geleneksel tıpta da kullanılan günlük sakızı birçok rahatsızlığın bitkisel yolla tedavisinde kullanılmaktadır. Günlük ağacından elde edilen sakız, özellikle öksürük kesici, antiseptik, mide yaralarını iyileştirici, balgam söktürücü, kuvvet verici gibi birçok özelliğe sahiptir.
Günlük sakızı çiğnenerek, toz halinde yutularak veya yağı ile masaj uygulanarak kullanılır. Çocuklar günlük sakızını bal ile çiğneyebilirler. Günlük sakızı acı bir drog olmasına rağmen emziren annelerin de kullanabileceği bir drogtur. Tütsü olarak kullanımı da yaygındır.
Günlük sakızı öksürük başta olmak üzere mide yaraları, balgam söktürücü, kuvvet verici ve antiseptik olarak kullanılmaktadır. Bu sakızın enfeksiyon hastalıklarının tedavi edilmesinde kullanıldığı ifade edilmektedir. Ayrıca günlük sakızı yaralara sürülerek kısa zamanda iyi olmalarını sağlamaktadır.
Akgünlük Sakızı; Uyarı: Hamile, emziren ve bebekler kullanamaz.
Çam Sakızı Ve Günlük Sakızı Aynı Mı? Günlük Sakızı Bir Tür Çam Ağacı Olan Günlük Ağacı Aynen Çam Sakızı Gibi Bir Reçine Salgılamaktadır. Bu Sakız Ağızda Erime Özelliğine Sahiptir Ve Tadı Da Biraz Acımsı Olmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Günlük olarak 1 ya da 2 tane leblebi ebadında günlük sakızı tanesi tüketilebilir.
Göğüs hastalıkları tedavisinde Anadolu'da kirli koyun yünü göğse sarılır. Öksürük için akgünlük sakızını özellikle bal ile karıştırılarak kullanabilirsiniz. 15 gün süre ile öksürük kesici kür olarak günlük 1 tatlı kaşığı kadar yenir.
Ayrıca antienflamatuar etkisi sayesinde vücutta oluşan iltihabı ve ödemi atmaya yardımcı olur. Akgünlük sakızını gün içerisinde birkaç defa ağzınızda emerek çıkan acı suyunu yutarsanız ve bu işleme 15 gün boyunca devam ederseniz vücudunuzda oluşan ödemin kısa sürede yok olduğunu görebilirsiniz.
Aşırı akgünlük bitkisi kullanımı, şişkinlik, kramplar, ishal ve mide bulantısı gibi çeşitli gastrointestinal sorunlarla ilişkilendirilmiştir. Bu yan etkiler, normal miktarlarda ve önerilen ek dozlarda alındığında önlenebilmektedir.
Akgünlük, Hindistan, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'ya özgü Boswellia Serrata ağacından elde edilir.
O mide gazlarına, mide ağrısına, sarılığa, bağırsak hastalıklarına ve gribe iyi gelir.
Muğla'da yetişen ve binlerce sene öncesine dayanan, boyları 20 m.'ye kadar ulaşabilen Sığla (Akgünlük) ağaçlarının gövdesinde zamanla meydana gelen yarıklar içerisinde oluşan balsamların (reçine), doğal ve katkısız olarak toplanmasıyla elde edilir. Dr.
Günlük sakızı çiğnenerek, toz halinde yutularak veya yağı ile masaj uygulanarak kullanılır. Çocuklar günlük sakızını bal ile çiğneyebilirler. Günlük sakızını kaynatıp masaj ve kompres yapabilirsiniz. Buhar yolu ile kullanılırsa solunum yollarını temizler.
Günlük Sakızı Kullanımı
Kaynatılıp masaj ve kompres olarak kullanılabilmektedir. Buhar yolu ile kullanıldığı zaman ise solunum yollarını temizlemeye yarar. Özellikle mide, bağırsak ve hemoroide iyi gelen sakız, tonik olarak kullanıdıldığı zaman da cilde iyi gelmektedir.
Ak Günlük Sakızı İri Akgünlük bitkisinin latince ismi boswellia serratadır. Akgünlük ağacı ağırlıklı olarak Kuzey Afrika ve Hindistan'da yetişir. Ülkemizde ise özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilen ve boyları 8 metreye kadar ulaşabilen ağaç türüdür.
leş gibi tadı olduğu söylenen ve kokan, ancak çokça yararı olan ağaç sakızı.
Birçok tüketici şekersiz sakız çiğnemenin diş çürüklerini önlediğini ve nefesi ferahlattığını biliyor ama yeni araştırmalar gösteriyor ki sakız kilo kontrolünde de yardımcı olarak kullanılabilir, odaklanmayı, uyanıklığı ve konsantrasyonu arttırır ve hayatın günlük stresini azaltır.
GÜNLÜK SAKIZI
Sığla (Akgünlük) ağaçlarının gövdesinde zamanla meydana gelen yarıklar içerisinde oluşan reçinelerin, doğal ve katkısız olarak toplanmasıyla elde edilir.
Akgünlük(Boswellia) ve İltihaplı Romatizma
Frankincense olarak da adlandırılan Boswellia, Hindistan, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya özgü Boswellia serrata ağacının kabuğunun altından elde edilen sakızlı oleoresin özüdür.
Makyaj öncesi baz olarak kullanımı tercih edilebilir. Tonik olarak kullanıma uygundur. Akgünlük Suyu Cilt Sıkılaştırıcı ve Elastikiyet Destekleyici Tonik 110 ml Kullanımı Pamuk kullanımına gerek kalmadan temiz cilde sprey ucu sayesinde 10 cm uzaktan tüm yüze gelecek şekilde sıkarak kolayca uygulama sağlayabilirsiniz.
Akgünlük sakızı (Pistacia lentiscus), Akdeniz bölgesine özgü olan ve tıbbi, gıda ve kozmetik amaçlar için kullanılan bir bitkidir. Halk arasında "günlük sakızı" olarak da bilinir. Akgünlük sakızının faydaları, içerdiği biyoaktif bileşikler sayesindedir.
Hz. Ali (r.a) kendisine unutkanlıktan şikâyetçi olan birisine: "akgünlük kullanmalısın; çünkü o kalbi cesaretlendirir, unutkanlığı giderir." dediği rivayet edilmektedir. Unutkanlık için terkibi şu şekildedir; 21 gün süre ile aksamdan 1 su bardağı suya 1 çay kasığı akgünlük eklenir. İçine isteğe bağlı kuru üzüm eklenir.
İltihaplı eklem romatizması, kireçlenme, sırt ve eklem ağrıları, hareket kısıtlılıklarını azaltmada bu bitkiden yararlanılabilir. mide rahatsızlıklarına ve unutkanlığa iyi gelir.
Buhurdanlık veya difüzör içine her 5 m2 ye 2 damla olacak şekilde damlatılarak odanızın havası temizlenebilir. Hoş kokusu ile rahatlatıcıdır, temizleyicidir. Cilt için yaşlanma karşıtı bakım yapar, antiaging etkisi ile kırışıklıklarla savaşır. Nemlendirici etkilidir.
Öksürüğe ve mideye ilaç akgünlük bitkisinin sakızı. Akgünlük bitkisinden yapılan sakız son yıllarda herkesin favorisi oldu. Bu bitki aslında Afrika ve Asya'da yüzyıllık şifa olarak biliniyor. Tadı acı olan bu bitki öksürük ve mide için etkili.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri