Vekalet; bir kişinin başka bir kişiye kendi adına iş yapabilmesi için verdiği yetkidir. Kişinin kendi rızasıyla başkasını kendi yerine koyması olarak da adlandırılır. Vekil olarak atanan kişinin yetkileri, vekaletin içeriğine göre değişiklik gösterir.
Genel vekâletname kapsamında bir kişinin başka bir kişiyi temsil etme ve o kişi adına hareket edebilme yetkisi sağlar. Davalarda kişiler bir temsilci atamak için vekâlet verir. Yazılı bir belge şeklinde verilen vekâletname çeşitli durumlar için kişiye yetki verir.
1. vekaleten imza atan kişi. vekalette yazılan yetkilerle sınırlı kalmak ve yasalara uygun olmak şartı ile.. vekaleten attığı imzalardan sorumlu değildir.. 2. Vekalet iptal edilmiş ise yada vekalete aykırı işlem yapılmış ise sorumludur..
Vekaletname, bir kimsenin başka bir kimseyi belirli durumlarda kendi adına hareket edebilmesi için yazılı olarak yetkilendirdiğine ait yazılı bir belgedir. Vekaletname genel veya sınırlı yetkili olabilir. Borçlar kanununa göre vekaletname iki taraflı bir sözleşmedir.
Vekaletname Türkiye Noterler Birliği tarafından görevlendirilen noterler tarafından verilmektedir. Vekaletname çıkartırken kişilere genel veya sınırlı olmak üzere 2 şekilde yetki verilebilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Öncelikle vekâlet verecek olan kişinin nüfus cüzdanı ya da pasaportunun notere sunulması gerekir. Buna ek olarak kime vekâlet verilecek ise onun adı, soyadı ve TC kimlik numarasının da notere verilmesi gerekir. İlgili bu bilgiler noter tarafından alınır ve vekâletnamede söz konusu bu bilgilere yer verilir.
Vekâletname, genel ve özel olmak üzere iki türe ayrılır. Genel vekâletname birden fazla işin yapılması için verilir. Yani bir avukata veya herhangi bir vekile birden fazla konuda vekâlet verilebilir.
Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir. Ancak taraflar aralarında anlaşarak vekaletnameyi belli bir süre ile sınırlayabilirler. Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
VEKALET ALAN KİŞİ KENDİSİNE SATIŞ YAPABİLİR Mİ? Vekaletname ile vekil olarak belirlenen kişi sadece başkalarına satış yapabilir, kendisine satış yapamaz. Ayrıca başkasına vekalet vererek de kendi adına satış yapamaz.
Vekâlet sözleşmesi kural olarak tek tarafa borç yükleyen bir sözleşme türüdür. Yukarıda ifade edildiği üzere, vekâlet sözleşmesi vekile her zaman bir iş görme veya bir hizmeti yerine getirme borcu yüklediği halde, vekâlet verene söz konusu iş veya hizmet karşılığında bir ücret ödeme yükümlülüğü getirmez.
Özel yetki gerektiren durumlar ise; dava açmak, sulh olmak, hakeme başvurmak, iflas, iflasın ertelenmesi veya konkordato talep etmek, kambiyo taahhüdünde bulunmak, bağışlama yapmak, kefil olmak, taşınmazı devretmek veya bir hak ile sınırlandırmaktır. 4. Vekâletname Sözleşmesi Belirli Bir Süreyle Sınırlı Mıdır?
Noter huzurunda imzalanan sözleşme ile kişi vekil tayin edebilir. Ancak her zaman vekaletname vermek için notere gitmek gerekli değildir. Yetkilendirme ve işlem yapmak için yetki veren kişinin kimlik fotokopisi de kullanılabilir.
Noterliklerde ve Konsolosluklarda vermiş olduğunuz vekaletname işlem bilgilerine, e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetlerde yer alan Kişi Vekaletnameleri Sorgulama hizmeti ile ulaşabilirsiniz.
Bazı durumlarda kendisine vekalet eden kişiye ihtiyaç duyan insanlar bir avukat ile anlaşarak aralarındaki vekalet bağını noter huzurunda belgeye dökerler. Bu vekaletnamenin üzerinden zaman geçerse ve kişi vekaleti hatırlamıyorsa, vekalet sorgulatmak gerekir. Bu sorgulatma işlemi de noterden yapılmaktadır.
Genel yetkili vekaletname ile kişi vekaletnamede yazılan işlemleri yapmaktadır. Genel vekaletname ile tapu da taşınmaz satışı yapma, araç alım satımı, abonelik açtırma kapatma, miras intikali, veraset ilamı çıkartma gibi işlemler yapılabilmektedir. Genel vekaletname örneği süreli ve süresiz olarak çıkarmak mümkündür.
Süresiz verilen vekaletler her satış işlemi için geçerlidir. Fakat belirli bir süre zarfında kişi kendi yerine vekil olarak seçtiği kişinin vekalet süresi bittiğinde kişi adına herhangi bir alış-satış işlemi yapabilmesi mümkün değildir. Belgeler yeniden bir araya getirilip notere tekrar başvuru yapılması gereklidir.
Vekalet görevinin kötüye kullanılması, vekilin vekalet sözleşmesi kapsamında sahip olduğu yükümlülüklerini, üstlenmiş olduğu işleri ve yapacağı edimlerini, yukarıda bahsetmiş olduğumuz yükümlülüklere aykırı bir şekilde yerine getirmesi ve vekalet vereni zarara uğratması anlamına gelen hukuki bir terimdir.
Vekilin, vekalet görevini kötüye kullanması sonucu taşınmazı bir üçüncü kişiye devretmesi halinde gerçek hak sahibi kişi vekilin sorumluluğu nedeniyle vekilden tazminat isteyebileceği gibi taşınmazı devralan kişiye karşı açacağı tapu iptal ve tescil davası ile de taşınmazı geri alabilir.
Örneğin, vekilin vekil edenin arzusuna aykırı olarak üçüncü bir kişiyle birlikte hareket ederek gayrimenkulü düşük bir bedelle üçüncü kişiye devretmesi vekalet görevinin kötüye kullanılmasıdır.
TBK m. 513/f. I'den, vekâlet verenin veya vekilin ölümüyle, vekâlet sözleşmesinin sona ermesinin aksinin sözleşmede kararlaştırılabileceği ve bu sayede sözleşmenin ölen tarafın mirasçıları ile devam edeceği anlaşılmaktadır.
Vekaletin iptali için ilk olarak vekaletin düzenlendiği notere gidilmesi gerekir. Noterden azilname ya da iptal, fesh belgesi alınmalıdır. Noterden alınan azilname ise vekalet veren kişiye gönderilmelidir.
A.
TBK'nin 512. maddesinde ise vekâlet veren ve vekilin, her zaman sözleşmeyi tek taraflı olarak sona erdirebileceği belirtilmiştir. Vekâlet veren ve vekile tanınmış bulunan söz konusu sona erdirme hakkı, vekâlet verenin talimat verme hakkı ve vekilin talimata uymama hakkının bir görünümü olarak karşımıza çıkar25.
Vekalet verilecek kişinin adı-soyadı, TC kimlik numarası, açık adresinin mutlaka notere bildirilmesi gerekmektedir. Vekâletname bir tüzel kişi için örneğin bir şirket için çıkacaksa, imza sirkülerinin notere ibrazı gerekmektedir. Vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilerin vergi numaralarını bildirmeleri zorunludur.
Umumi vekaletname, kişinin vekil tayin ettiği şahısın tam bir yetkiye sahip olması anlamına gelmektedir. Bu işlemle birlikte vekil tayin edilen kişi, dilediği gibi vekaleti veren kişi adına her türlü alım, satım, devir ve tüm işlemleri yapabilecektir.
Avukata Vekalet Veren Kişiye Ne Denir ? Avukatlık özel bir vekalet ilişkisidir. Bu sebeple avukat tarafından temsil edilen kişiye genel olarak, “birini vekil kılan kişi” manasına gelen “müvekkil” denmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri