Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltma noktasında önemi artan ülkelerden biri de petrol zengini Venezuela. Venezuela yeraltında yaklaşık 300 milyar varillik petrol rezervine sahip olsa da dünya petrol üretiminde ilk 20 listesine bile giremiyor.
Petrol zengini olmasına rağmen insani krizin eşiğinde olan Güney Amerika ülkesi Venezuela'da, "aşırı yoksulluk seviyesinde" yaşayanlar nüfusun yüzde 75'ini geçti. Araştırmalara göre 28 milyon nüfuslu ülkede halkın yaklaşık yüzde 95'inin de "yoksulluk seviyesinde" hayatlarını sürdürdüğü kaydediliyor.
Ülke GSYH'sinin %30'u, ihracat gelirlerinin %95'i ve kamu gelirlerinin %56'sı petrol sektöründen kaynaklanmaktadır. Venezuela'nın 2022 yılı için kanıtlanmış petrol rezervi 303,468 milyar varil, petrol üretimi 636 bin varil/gün; doğalgaz rezervi 5,541 trilyon metreküp, doğalgaz üretimi 23,7 milyar metreküptür.
Türkiye, en fazla tarım ürünü ihraç etti
Ticaret Bakanlığı verilerine göre Türkiye'nin 2019'da Venezuela'ya yaptığı ihracatta 66 milyon dolarla ilk sırada hububat, un, süt ve pastacılık ürünleri yer alıyor. İkinci sırada ise, 32 milyon dolarla değirmencilik ürünleri, malt ve nişasta ürünleri var.
Amerikan enerji şirketi Chevron'a verilen izinlerin ardından Venezuela neredeyse dört yıl sonra yeniden Amerika'ya petrol ihraç edebilecek. Bugün itibarıyla günde 50 bin varil petrol çıkaran Chevron'un orta vadede 200 bin varile ulaşması bekleniyor.
İlgili 34 soru bulundu
İran – 158.400 milyon varil: 160 bin milyon varil kanıtlanmış petrol rezervi olan İran, küresel petrol kaynakları açısından iyi durumda.
Venezuella'nın başkenti Caracas'ta yaşayan bir Rus vatandaşı, ülkede benzin fiyatlarının çok ucuzladığını ve en küçük bozuk paranın 80 aracın deposunu doldurmaya yeteceğini ifade etti.
Sektör ve ülke bazında istatistiksel verilere açık kaynaklardan ulaşmak mümkün olmasa da yapılan değerlendirmelerde Venezuela'da tarihsel olarak yabancıların en ağırlıklı olduğu sektörlerin başta petrol olmak üzere doğal kaynaklar, bankacılık, iletişim ve imalat sanayileri olduğu belirtilmektedir.
Trump hükümetinin 2019'da PDVSA'ya ve şirketle iş yapan tüm şirketlere yaptırım kararı alması, Venezuela'nın petrol ihracatının ve üretiminin düşmesine neden oldu. Bugün çıkardığı petrolü satmakta zorlanan hükümet, satamadığı petrolü depolarında muhafaza ediyor.
Demir ve çelik sektöründe aktif bir üretici ve ihracatçı olan Türkiye'de en fazla ihracat edilen ürünler arasında inşaat demiri, çelik borular, çelik levhalar ve profiller yer alıyor.
Hiperenflasyonla boğuşan Venezuela'da asgari ücret yüzde 95 arttı. Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro, 1 Mayıs 2018 tarihinden geçerli olmak üzere asgari ücretin yüzde 95 artışla 2.555.500 bolivara yükseltildiğini açıkladı.
Venezuela'da resmi asgari ücret olarak ayda 5,5 milyon Bolivar ödeniyor. Cari kura göre bu ücret 1,5 dolara tekabül ediyor. Etin kilosu ise 10 milyon Bolivar, yani yaklaşık 3 dolar. Bir milyon 400 bin Bolivar'dan ucuza ekmek bulunmuyor.
Venezuela Merkez Bankası (BCV) verilerine göre, bir önceki yılı yüzde 686 enflasyon oranıyla kapatan ülke, geçen yılı yüzde 234 enflasyon oranıyla bitirdi.
Dünyanın en tehlikeli ülkeleri arasında yer alan Venezuela'da son yıllarda artan göç, hükümetin demir yumruk politikası, ekonomik verilerde kısmi iyileşme gibi sebeplerden dolayı suç ve şiddet oranlarında bir düşüş yaşansa da, Venezuela Şiddet Gözlemevi (OVV) raporuna göre, Güney Amerika ülkesinde geçen yıl 9 bin 367 ...
Venezuela'daki Türkler, Venezuela'da doğmuş Türk anne ya da Türk ataların soyundan gelen insanları anlatır. Osmanlı Devleti zamanında göç etmiş insanlar ve sonradan Türkiye'den gelen insanlardan oluşur. Venezuela'da 27.000 Türk yaşar.
Venezuela'daki resmi dil İspanyolca'dır. Ayrıca Guajibo, Pemon, Warao, Wayuu gibi yerli Hintlerin Yanomaman grubunun dilleri olan 31 dili vardır. Nüfusun %83'ü Katolik'tir.
Ekonomik Durum
Venezuela 300 milyar varille petrol rezervi açısından dünyada birinci ve 5.7 trilyon metreküplük doğalgaz rezerviyle de sekizinci sırada olmasına karşın, ciddi ekonomik sorunlarla karşı karşıyadır.
Dünyada karada ve denizde toplam 40,000'den fazla petrol sahası bulunmaktadır. En büyük petrol sahaları Suudi Arabistan'da yer alan Gavar ve Kuveyt'te yer alan Burgan olup her iki sahada toplam 60 milyar varil (10 km³) petrol bulunduğu tahmin edilmektedir.
Türkiye'nin petrol varlığı; İran, Irak, Suriye gibi komşu ülkelerle kıyaslandığında yetersizdir. Bunun ana nedeni ülkenin jeolojik farklılığıdır. Petrolün bir arazide bulunması için kumtaşı gibi gözenekli kayaçların üzeri kil gibi geçirimsiz katmanlarla kapanmış olmalıdır.
1821 yılında İspanya'dan ayrılan ve 1830 yılında bağımsızlığını ilan eden Venezuela, 19. ve 20. yüzyıllar boyunca pek çok siyasi ve ekonomik kriz geçirmiş.
Venezuela şelaleleri, nehirleri, Karayip Denizi ve Kuzey Atlantik Okyanusu'na olan kıyısıyla ünlü bir ülkedir. Ulusal parkları görmek, Karayip Denizi'nde yüzmek ve Güney Amerika'yı hissetmek için en doğru yerlerden biridir.
Venezuela, Başkanlık sistemiyle yönetilen federal bir Cumhuriyettir. Devlet Başkanı, hükümetin ve devletin başı olup, görev süresi altı yıldır.
Venezuela'da ise arabanızın deposunu fulleyebilirsiniz.
1 dolar ile yaklaşık 62,5 litre benzin alabiliyorsunuz.
Dünya'nın en ucuz benzini Venezuela'da. ”Venezuela'da benzin neden ucuz?” diye sorarsanız, petrol rezervlerinin %20′sine sahip. Venezuela'da petrolün sahibi ise devlet. Bu nedenle enerji fiyatları kontrol altında tutuluyor. 28 Şubat verilerine göre Venezuela'da benzinin litre fiyatı, 0.025 dolara tekabül ediyor.
Doların bugünkü alış kuru 28,7988 TL, satış kuru 28,806 TL'dir. Dolar kuru en son 21.11.2023 - 15:13 tarihinde güncellenmiştir. Bu dolar kuru verileri doğrultusunda 100 Dolar 2880.600 Türk Lirasına karşılık gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri