Dalları gevrek olduğundan hasat döneminde şiddetli rüzgarlar dalları kırabilir. Orta ağır, organik maddece zengini, drenajı iyi, derin, pH = 6.5 - 7.0 ve kireç içeriği %20'den az olan topraklarda rahatlıkla yetişir.
Trabzon hurmaları için en uygun toprak tipi orta ağır, organik maddece zengin ve iyi drene edilmiş derin topraklardır. PH'ı 6,5-7,0 olan topraklarda yetiştiricilik iyi sonuç verir.Bununla birlikte çok hafif topraklardan, çok ağır topraklara kadar değişik toprak tiplerine de uyum sağlar.
Cennet hurması yetiştiriciliğinde en önemli husus; meyveyi yeterli miktarda sulamaktır. Yeterince sulanan cennet hurması verimli meyve verir ve erken gelişim gösterir. Sağlıklı meyve verimi ilkbahar ve yaz aylarında olduğu için, özellikle bu mevsimlerde Cennet hurması yeterince sulanmalıdır.
Lifli bir meyve olduğundan sindirim sistemi için oldukça faydalı, besin ve besleyici değeri oldukça yüksektir. Subtropik iklim meyvesi olan Trabzon Hurmasının anavatanı Çin olup ülkemizde de Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara Bölgeleri'nde yetiştirilmektedir. Hachiya çeşidi 4. yıldan itibaren verime yatmaktadır.
Dikimden sonra ilk 3 yılda ağaç şekli oluşturulabilir. Yaprak ve toprak analizlerine göre azotlu gübrenin 1/3'ü erken ilkbaharda, kalan kısmı nisan-mayıs ve haziran aylarında; potaslı ve fosforlu gübreler birlikte kasım-aralık aylarında uygulanmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Buruk (kekre) olmayan çeşitler, buruk çeşitlere göre daha çok sıcaklık toplamına ihtiyaç duyar. Dalları gevrek olduğundan hasat döneminde şiddetli rüzgarlar dalları kırabilir. Orta ağır, organik maddece zengini, drenajı iyi, derin, pH = 6.5 - 7.0 ve kireç içeriği %20'den az olan topraklarda rahatlıkla yetişir.
Trabzon Hurması Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir? Açık kök Trabzon hurması dikimi için yaprak dökümü en uygun mevsimdir. Kasım ayı başından itibaren başlayan dikim zamanı Nisana kadar devam eder.
Cennet hurması ağacı aşılı açık kökleri ile birlikte toprağa ekilir. Cennet hurması ağacı genel olarak kasım ayının birinci ve ikinci haftasından itibaren ekilebilir. Ayrıca cennet hurması ağacı bölgelere ve rakıma göre nisan ayının son haftasına kadar da dikilebilir.
Hava sıcaklığının 7 derecenin altına indiği zamanlarda ağaçlar kendisini korumaya alarak meyvelere besin elementlerini göndermemektedir. Bu yüzdende meyveler dökülür. Bu sebeple ihtiyaç duyulan besinler yaparak gübrelemesi yapılarak meyve dökümü önlenebilir.
Cennet hurması, kendi çekirdeklerinden yetişen bir ağaç çeşididir. Meyvenin içerisinden özellikle çıkarılan çekirdekler, önce saksıda veya küçük bir alanda çimlendirmeye bırakılmalıdır. Saksının içine konulan temiz toprak yaklaşık 15 dakika sulandıktan sonra çekirdekler toprağa ekilir.
Kurutmak için seçtiğiniz cennet meyvesini ham olanlardan tercih etmelisiniz. Olgun olan cennet meyveleri kurutulamamaktadır. Kurutmak için seçeceğiniz yer çok önemli. Çok fazla güneş alan bir alanda kurutmamanız gerekir. Bulunduğunuz bölgenin hava nemliliği kurutma süresini bir aya kadar uzatabilir.
Cennet hurmasını olgunlaştırmak için;
Olgunlaşmamış cennet hurmasını bir adet elma ile birlikte bir poşet ya da kese kâğıdına koyun. Ağzını kapatarak güneş görmeyen bir yerde bekletin. Etilen adlı bir gaz salgılayan elma, bu salgıladığı gaz sayesinde yanındaki meyveleri sebzeleri hızla olgunlaştırır.
“cennet elması” olarak da bilinen Trabzon hurmasının, Türkiye'de Kuzey Anadolu, Hatay ve Antalya civarlarında yetiştiği bilinmektedir (Anonim, 2006). Bu meyvenin üretiminde Trabzon, Türkiye'de en alt sıralarda yer almaktadır.
Toprakların hafif bünyeli olması tam güneşlenme oranına sahip bir yer seçilmesi ilk koşullardandır. Hurma ağaçları kumlu, hatta killi toprakta bile yetişebilir. Ağaç kuraklığa tole- ranslıdır ancak çiçeklenme ve meyve verme döneminde bol suya ihtiyaç duyar. Ağaçlarının ilkbaharda dikilmesi önerilmektedir.
Trabzon hurmalarında dikimi izleyen ilk üç yıl içinde şekil budaması yapılır. Bu amaçla trabzon hurması budama değişik doruk dallı (modifiye lider), goble, palmet ve değişik telli terbiye sistemleri uygulanabilmektedir. Bunlar içinde en fazla değişik doruk dallı ve goble şekil budamaları uygulanmaktadır.
Hurma Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir? Hurma ağacı bakımı düzgün yapıldığında, ortalama 8 yılda büyür ve meyve vermeye başlar. Hurma ağacının ömrü ortalama 60-70 yıl, en fazla ise 110 yıldır.
Fazla miktarda potasyum olan topraklarda da magnezyum alımı azalır ve noksanlık ortaya çıkar. Magnezyum noksanlığının belirtileri, ağacın meyveyle fazla yüklü olduğu yaz aylarında görülür. Noksanlık belirtileri, meyveli dallardaki alt yaprakların damar aralarının sararması şeklinde olur.
Hurma ağacının meyve verebilmesi için insan eliyle döllenme yapılması gerekir. Erkek hurma ağcından alınan polenler dişinin konması gereken yerine konulup, sarılır ve böylece döllenme sağlanmış olur. Eğer bu bir sene yapılmazsa o ağaç meyve vermez.
Bakım şartları sağlanan Trabzon hurması fidanlarının ortalama ömrü 40-50 yıl olup yoğun yetiştiriciliği yapılan bölgelerde ise ekonomiye değer katan meyve çeşitleri içinde yer almaktadır.
Bir başka deyişle döllenmeyi artırmaktadır.Tozlayıcı olan trabzon hurması(Cennet Meyvesi) çeşitleride meyve vermektedir.Tozlayıcı olmadan da tek başına dikim yapabilirsiniz fakat ağaç başına alacak olduğunuz meyve miktarı düşecektir.
Cennet hurması bebeklere 6 aydan itibaren verilebilir. Cennet hurmasını cam rendede rendeleyerek bebeğinize yedirebilirsiniz. Sonraki aylarda çatalla ezmek yeterli olacaktır.
Hurma çekirdeğini dikmek için çekirdeğin çimlendirilmesi gerekecektir. Bunun için plastik bir kaba koyacağınız çekirdekleri çimlendirebilirsiniz. Üç gün boyunca suda kalan ve şişmeye başlayan hurma çekirdeklerini, toprağın 10 cm ile 20 cm aralığında kalacak şekilde kaba dikmelisiniz.
Bodur üretimi olmayan Trabzon hurması fidanlarının üretimi klasik anaçlı olup dönüme 40 fidan dikilebilmektedir.
Yüksek rakımlı bölgelere dikilmesi riskli olan Trabzon hurması fidanları Ilıman iklim meyvesi olup Akdeniz bölgesinde yoğun olarak yetiştirilmektedir. Ortalama -10 ile -15 derece soğuklarına kadar dayanıklı olan Trabzon hurması fidanları için rakımı 400-500 olan bölgeler tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri