Gökyüzünde Güneş'e yakın konumda bulunduğundan ve yörüngesi Dünya'nınkine göre Güneş'e daha yakın olduğundan, yeryüzünden sadece Güneş doğmadan önce veya battıktan sonra görülebilir. Bu yüzden Venüs, Akşam Yıldızı, Sabah Yıldızı veya Tan Yıldızı olarak da isimlendirilir.
Venüs'ün Genel Özellikleri
Çok parlak oluşu gökyüzünde onu bulmamızı kolaylaştırır. Venüs yıl içerisinde Güneş doğmadan hemen önce doğu yönünde ufkun üzerinde ya da Güneş battıktan hemen sonra batı yönünde ufkun üzerinde görülebilir. Bu nedenle Venüs halk arasında “sabah yıldızı” ve “akşam yıldızı” olarak adlandırılır.
Venüs'ün yüzeyinde dağlar ve volkanlar bulunur. Venüs'ün boyutları Dünya'ya çok yakındır. Venüs'ü diğer gezegenlerden ayıran önemli bir özelliği, kendi etrafında Dünya ve diğer birçok gezegenin tersi yönünde dönmesidir. Venüs'ün kendi etrafında dönmesini tamamlaması Dünya günü olarak yaklaşık 243 gün sürer.
Mars, Güneş Sistemi içinde Güneş'e yakınlıkta dördüncü sırada olan "Merih" ya da "Kızıl Gezegen" olarak da bilinen halkasız bir gezegen. Phobos ve Deimos adında iki uydusu var. Mars Güneş Sistemi'nde Merkür'den sonra en küçük gezegen. Ortalama çapı 6.780 km, Güneş'e ortalama uzaklığı ise 1,5 AB.
Symbol of the constellation, the planet Venus, the element of air. Burç takımyıldızı Terazi. Venüs gezegeninin sembolü, hava elementi.
İlgili 34 soru bulundu
Bu yüzden Venüs, Akşam Yıldızı veya Sabah Yıldızı olarak da isimlendirilir. Venüs, Eski Türkler'de "Gök Göbeği" , Kırgızlar'da "Demir Kazık", Araplar'da "Zühre", Roma mitolojisinde "Venüs" ve Yunan mitolojisinde "Afrodit" olarak bilinir.
Aşk, estetik ve maddi değerler hakkındaki görüşlerimizi şekillendirir. Doğum haritamızda Venüs'ün bulunduğu burç, bu alanlarda nasıl hissettiğimizi, ne arzuladığımızı ve hayatta neye değer verdiğimizi büyük ölçüde belirler.
Sirius A, resimdeki ana nesnedir, gece gökyüzündeki en parlak yıldızdır, Sirius B ise küçük Beyaz cüce yıldızdır, fotoğrafın sol alt bölümünde.
Daha yüksek çekirdek sıcaklığı anlamına gelen bu durum, kütlesi Güneş'in kütlesinin %8'i kadar olan bir gezegenin nükleer füzyon için gerekli iç sıcaklığa ulaşarak bir yıldız hâline gelmesi ile sonuçlanır. Bu nedenle, 0,001 Güneş kütlesindeki Jüpiter, 'yıldız olmayı başaramamış' bir gök cismi olarak da tanımlanabilir.
Gökyüzünde Güneş'e yakın konumda bulunduğundan ve yörüngesi Dünya'nınkine göre Güneş'e daha yakın olduğundan, yeryüzünden sadece Güneş doğmadan önce veya battıktan sonra görülebilir. Bu yüzden Venüs, Akşam Yıldızı, Sabah Yıldızı veya Tan Yıldızı olarak da isimlendirilir. Çoban Yıldızı da denmektedir.
Bilim adamları, bunun nedeninin Güneş'in gezegen üzerindeki çekme gücünün fazla olması ve bunun güçlü atmosferik gelgitlere neden olduğunu düşünüyor. Venüs'ün kabuğu ve çekirdeği arasındaki sürtünmeler ile birlikte bu gelgitler Venüs'ün ters dönmesine neden olmuş olabilir.
Atmosferi büyük oranda karbondioksitten oluşan ve sülfürik asit içeren kalın bir bulut tabakası ile kaplı olan Venüs sarı-turuncu renklerde görünür. Yüzeyinin yaklaşık %70'i sularla kaplı olan Dünya, Güneş Sistemi'nin mavi üyelerinden biridir.
Bir eşten beklenen doğurganlık ve iffet erdemlerinin timsali olarak, Venüs figürü hem soylu zümreden hem de Roma vatandaşı kadınların heykel yontularında ölçüt olarak alınmıştır. İki versiyonu vardır (Sabah yıldızı Lucifer ve akşam yıldızı Vesper): Biri ruhani sevginin diğeriyse fiziksel çekiciliğin tanrıçasıdır.
Gece gökyüzünün en parlak yıldızı olan Sirius -1.47 görünür kadir derecesiyle, en parlak ikinci yıldız olan Canopus'a oranla onun iki katı parlaktır. Bununla birlikte, Ay, Jüpiter veya Venüs kadar parlak görülmez. Merkür ve Mars ta bazen Sirius'tan daha parlak görünürler.
Venüs gezegeni 465 derecelik yüzey sıcaklığı, 2 km okyanus suyuna denk 90 atmosfer basıncı ve sülfürik asit yağmurlarıyla kesinlikle bugün hayata elverişli değil.
Venüs gökyüzündeki en parlak gök cisimlerinden biridir. Dünya'ya en yakın gezegen olan Venüs'ün büyüklüğü ve şekli Dünya'ya çok benzer olduğu için Dünya'nın ikiz kardeşi olarak isimlendirilir.
Evrende yer alan en büyük yıldız Stephenson 2-18'dir. Kendisi gibi birçok dev yıldızın da bulunduğu Kalkan takımyıldızında yer alan Stephenson 2-18, keşfedilene kadar en büyük yıldız kabul ettiğimiz UY Scuti de aynı takımyıldızında bulunur. Bu yıldız, bizim gezegenimize yaklaşık 20 bin ışık yılı kadar uzaklıktadır.
Dünya'ya en yakın yıldızın bilinen adı Proxima Centauri'dir ve bu 1915 yıldız yılında keşfedilmiştir ve Proxima Centauri 11,05 kadirle çıplak gözle göremeyecek kadar sönük olmasına rağmen Güneş'e bilinen en yakın yıldızdır.Proxima b'nin yaşanabilirlik potansiyelini inceleyince Güneş dışı gezegenin muhtemelen Güneş ...
Güneş, Güneş Sistemi'nin merkezinde yer alan yıldız. Orta büyüklükte bir yıldız olan Güneş, tek başına Güneş Sistemi kütlesinin % 99,8'ini oluşturur. Geriye kalan kütle Güneş'in çevresinde dönen gezegenler, asteroitler, gök taşları, kuyruklu yıldızlar ve kozmik tozlardan oluşur.
Eğer uzayda bol miktarda bulunan bu göktaşlarının yörüngeleri Dünya'mızın yörüngesi ile kesişirse, göktaşı büyük bir hızla (12-72 km/sn) atmosfere girer. Bu sırada meydana gelen sürtünme ile göktaşı ısınır, yanar ve ışık saçmaya başlar. Halk dilinde bu olaya yıldız kaydı denir.
Akşam Yıldızı, Sabah Yıldızı, Çoban, Çulpan veya Tan Yıldızı olarak da isimlendirilen Zühre; görülebildiği zamanlar, gökyüzündeki en parlak cisim olarak dikkat çeker.
Cambridge Üniversitesi'nde çalışan bir grup gökbilimci bugüne kadar bilinen en küçük yıldızı keşfetti. Bilimsel yazında EBLM J0555-57Ab olarak adlandırılan yıldız Dünya'ya yaklaşık altı yüz ışık yılı uzaklıkta. Çapı Satürn'ünkinden biraz büyük olan yıldızın kütlesi Güneş'inkinin sadece %8'i kadar.
Venüs'ün en güçlü olduğu burç ise Balık burcudur, gezegen bu burçta yüceldiği pozisyondadır ve en kaliteli özelliklerini ortaya koyar. Sanat dünyasında gerçekten güzelliği ile ün yapmış bir çok kişinin Venüs'ü Boğa, Terazi ya da Balık burcundadır.
Aşkın ve Güzelliğin Tanrıçası
Roma mitolojisindeki ismi Venüs, Etrüsk mitolojisindeki ismi Turan'dır.
Aşk ve güzelliğin tanrıçası yani nam-ı değer Venüs, astrolojide de ilişki alanımızı yöneten gezegenlerden biri. Astrolog Lisa Stardust, bunun bizim için anlamını açıklıyor. Mitolojik Tanrıçaların en bilinen isimlerinden Venüs, aşk ve ilişkilerle bağlantılı olduğu için aynı zamanda kalbimizi de sembolize ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri