Haccın farz olduğu Hac (22/26-29), Ali İmran (3/96-97), Bakara suresi (2/158, 196, 197) ayetlerinde ve benzeri başka ayetlerde geçmektedir. Hac ibadeti Allah'ın kulları üzerine belirli bir maddi duruma bağlı olarak farz kıldığı bir ibadettir.
İslam dünyasının hac günü Kurban Bayramı'na denk gelen 10 Zilhicce'dir. Hacı olmayı arzu edenler Kurban Bayramı'ndan 3 gün önce Mekke'ye gider. Kurban Bayramı'nın öncesinde arife gününden bir gün önce Arafat'a gidilir ve orada kalınır.
Hac Suresi (Arapça: سورة الحج) Kur'an'ın 22. suresidir. Sure 78 ayetten oluşur. Sure Hac ibadetinden bahsettiği için bu adı almıştır. Ayetlerinin çoğu Mekke'de, bir kısmı ise Medine döneminde indirildiğine inanılmaktadır.
İbrâhim'e Kâbe'nin ziyaret edilmesiyle ilgili emrini ihtiva eden 27. âyetindeki “hac” kelimesinden alır. Âyet sayısı ihtilâflı olmakla birlikte genellikle kabul edilen Kûfeliler'in tesbitine göre yetmiş sekiz olup (Muhammed Tâhir b. Âşûr, XVII, 183) fâsılaları ء، ب، ج، د، ر، ز، ط، ظ، ق، م، ن harfleridir.
37: Unutmayın ki, o kurbanların ne etleri ne de kanları Allah'a ulaşır. Sizden Allah'a ulaşacak olan tek şey takvânızdır. Allah böylece o hayvanları hizmetinize verdi ki, sizi doğru yola ilettiği için tekbir getirerek Allah'ın büyüklüğünü ilan edesiniz!
İlgili 42 soru bulundu
Peygamber'in yaptığı şekilde yapmaya özen göstermekte ve bunun için Kur'an'ı, Sünneti en iyi şekilde öğrenmeye çalışmaktadır. Haccın farz olduğu Hac (22/26-29), Ali İmran (3/96-97), Bakara suresi (2/158, 196, 197) ayetlerinde ve benzeri başka ayetlerde geçmektedir.
Üzerinde geniş mutabakat bulunan en uzun listeye göre on beş secde âyeti şunlardır: el-A'râf 7/206, er-Ra'd 13/15, en-Nahl 16/49, el-İsrâ 17/107, Meryem 19/58, el-Hac 22/18 ve 77, el-Furkān 25/60, en-Neml 27/25, es-Secde 32/15, Sâd 38/24, Fussılet 41/37, en-Necm 53/62, el-İnşikāk 84/21, el-Alak 96/19.
Hac Günahları Siler
Haccın büyük günahları affedilmesi hususunda; bazı İslâm uleması tarafından haccın büyük günahların affedilmesine vesile olduğu zikredilmiştir.
Bünyamin Erul, "Son yıllarda bazı meslektaşlarımızın 'Haccın zamanını değiştirelim, yılın belli ayına dolduralım' gibi tekliflerini görüyoruz. Buna fıkıh, hadis usulü olarak katılmamız mümkün değil. Kur'an'ı öne sürerek hadis ve sünnet ile Peygamberimizin uygulamalarını devre dışı bırakarak hac yapmak mümkün değildir.
İbn Hibbân, XIV, 504) denilir. Umre kelimesi Kur'ân-ı Kerîm'de aynı âyet içinde iki defa (el-Bakara 2/196), bir âyette de fiil şeklinde (el-Bakara 2/158) geçer.
Hac ibadeti her yönüyle Müslümanlar için günahlarından arınma ve tövbe istiğfar ile Allah'a (c.c.) yönelme eyleminin en güzel halidir. Hac ibadetinin tüm bu güzellikleri ve yücelikleri, bu ibadetin farz olan ibadetlerden olmasının amacıdır.
Hac Suresi Kaçıncı Sayfa ve Cüzde Yer Alıyor? Hac Suresi, Kur'an-ı Kerim'de 331. Sayfada başlayıp 340. Sayfada biter ve 17. cüzde yer alır.
Allah'ın bir yeri kıble yapması, yalnızca Peygamber'e uyanlarla uymayanları belli etmek içindir (âyet 143). İlk zamanlarda müslümanlar namazda yahudilerin kıblesi olan Kudüs'e yöneliyorlardı.
Umre ise temel olarak Kâbe'yi tavaf ve sa'yden oluşur. Her ikisini birbirinden ayırmak için hacca “büyük hac”, umreye ise “küçük hac” denilir. Kişinin umre yapmakla yükümlü olması için gerekli şartlar -hacda zamanın belirli olması şartı dışında- hac ibadetindekilerle aynıdır.
Hac mevsiminde değil de başka bir vakitte Mekke'de bulunan bir kimse hac mevsimi başlamadan oradan ayrılmak zorunda kalır ve hac vaktinde tekrar gitme imkânı bulamazsa, sırf Mekke'de bulunmuş olmasından dolayı kendisine hac farz olmaz (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/583-584).
Hac ibadeti akıllı, sağlıklı ve maddi durumu yerinde olan kadın-erkek her Müslüman'a farzdır. Kadın hac ibadetinde bağımsızdır. Haccını yaptığı zaman sevabı, yapmadığı zaman da sorumluluğu kendisine aittir.
İbrahim'den Kâbe'yi temiz tutmasını ve insanları hac yapmak üzere buraya çağırmasını istemiştir. 1 Allah'tan almış olduğu emirler doğrultusunda haccın yapılış şeklini belirleyen2 Hz. İbrahim, hac yapmak için insanları Mekke'ye çağıran ilk peygamber olmuştur.
Artık ondan hem kendiniz yiyin hem de yoksula, fakire yedirin; sonra kirlerini gidersinler, adaklarını yerine getirsinler ve o eski evi tavaf etsinler” (el-Hac 22/27-29) emrini vermesinden, insanları hac yapmak üzere Mekke'ye davet eden ilk peygamberin İbrâhim olduğu anlaşılmaktadır.
Kur'ân-ı Kerîm'de Kâbe ile ilgili olarak şu âyetler yer almaktadır: “Şüphesiz âlemlere bereket ve hidayet kaynağı olarak insanlar için kurulan ilk ev -mâbed- Mekke'deki -Kâbe-'dir (Âl-i İmrân 3/96); “Biz beyti insanlara toplanma mahalli ve güvenli bir yer kıldık.
1- Allah'a ortak koşmak. (En büyük günahtır. Bunu işleyen Kelime-i Şehadet getirmeli yeniden dine dönmelidir.) 2- Zina 3- Haram para kazanmak. 4- İçki ve benzeri uyuşturucu maddeler (sıvı gaz veya katı olabilir) kullanmak.
O yıl gitmezse, günah olur. Sonraki yıllarda, hac yolunda veya evinde hasta, hapis veya sakat olursa, yerine başkasını, bedel [vekil] göndermesi veya bunun için vasiyet etmesi gerekir.
Kur'an-ı Kerim / Kuran Sözlüğü / Tilâvet Secdesi Diyanet İşleri BaşKanlığı Kur'ân'da on dört yerde geçen secde âyetlerinin okunması veya işitilmesi halinde yapılan secdeye denir.
Tilavet secdesi, Kuranı Kerim'in 14 farklı yerinde geçen secde ayetinin okunması veya işitilmesi durumunda yapılması gereken secdedir. Tilavet secdesi, Allah'a boyun eğmeyen müşriklere karşı Müslümanların secde ederek Allah'ın yüceliğini kabul ettiğinin göstergesi olduğu için çok kıymetli ve sevaptır.
(15) Secde âyetidir. De ki: "İster inanın ona, ister inanmayın. O, kendilerine daha önce ilim verilmiş olanlara okunduğunda, onlar, çeneleri üstü secdelere kapanıyorlar."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri