Venüs, Güneş'e en yakın gezegen olmamasına rağmen en sıcak gezegendir. Bunun sebebi yoğun sera gazları içeren bir atmosferinin olmasıdır. Bu atmosfer, yoğun olarak karbon monoksit ve sülfürik asite sahip bulutlardan oluşur. Bu gazlar, Güneş'ten gelen sıcaklığı hapseder.
Dünyaya yörüngesi itibarıyla ortalama mesafe olarak en yakın gezegendir. Yer'den gözlendiğinde en parlak gezegendir. Yüzey sıcaklığı en yüksek gezegendir. Yer benzeri gezegenler arasında en yoğun atmosfere sahip olanıdır.
Venüs'ün atmosferi %96 karbondioksit, %3 azot ve %1 diğer gazlardan oluşur. Venüs, Güneş'e en yakın gezegen olmasa da en sıcak gezegendir. Venüs'ün ortalama sıcaklığı 464 ºC'tır. Bu sıcaklıkta kurşun bile eriyebilir.
Venüs'e çoğu zaman "Dünya'nın ikizi" denir. Bunun sebebi boyut olarak çok benzer, kütle olarak %80 kadar yakın, çap bakımından ise sadece birkaç kilometre fark olmasıdır. Aynı zamanda konum bakımından Dünya'ya en yakın gezegendir. Tüm bunlara rağmen atmosfer bakımından birbirinden çok farklıdır.
Ortalama yüzey sıcaklığı 471 °C olan Venüs, Güneş sisteminin en sıcak gezegeni. Güneş'e en yakın gezegen Merkür iken en sıcak gezegenin Venüs olmasının nedeni ise Venüs'ün yoğun atmosferinin sera gazı etkisine sebep olması.
İlgili 20 soru bulundu
Buna ek olarak, Venüs'ün gökyüzünde soluk sarı bulutlar süzülmektedir; araştırmalara göre bu bulutlar, tıpkı karasal yağmur gibi Venüs'ün yüzeyine düşen küçük sülfürik asit damlacıklarından oluşmaktadır; tek fark, bu yağmurun tüm yaşam formları için yıkıcı olmasıdır!
Yağmur damlaları şeklinde düşen H2SO4, Venüs'ün yüzeyinde asit yağmurlarına neden olur. Bu asit yağmurları, Venüs'ün yüzeyindeki kayaları aşındırır ve gezegenin yüzeyinin şekillenmesine katkıda bulunur.
Ve Dünya'mızın kardeş gezegeni olan Venüs'te yaşam fikri, düşündüğümüz kadar uzak değil: Her ne kadar Venüs'ün yüzeyi 475 derecelik sıcaklığı ile yaşam için son derece elverişsiz olsa da, yerden yaklaşık 50 kilometre yukarıdaki bulutlarda ortam daha ılıman ve Dünya'ya benzer durumda.
Venüs'ü diğer gezegenlerden ayıran önemli bir özelliği, kendi etrafında Dünya ve diğer birçok gezegenin tersi yönünde dönmesidir. Venüs'ün kendi etrafında dönmesini tamamlaması Dünya günü olarak yaklaşık 243 gün sürer. Fakat Güneş'e çok yakın olmasından dolayı bir yıl daha çabuk geçer ve 225 Dünya günü sürer.
Dünya'ya en yakın gezegen olan Venüs'ün büyüklüğü ve şekli Dünya'ya çok benzer olduğu için Dünya'nın ikiz kardeşi olarak isimlendirilir. Venüs'ün dışında Merkür, Mars, Jüpiter ve Satürn de gökyüzünde çıplak gözle görülebilir. Bir gezegenin parlaklığı güneş ışığının ne kadarını yansıttığı ile ilişkilidir.
Venüs'de Gün uzunluğu 243 Dünya gününe, yani 5832 saate eşittir.
Gökyüzündeki en parlak gök cismidir (Güneş ve Ay'dan sonra). Çoban yıldızı olarak bilinen aslında Venüs gezegenidir. Gün doğumu ve gün batımında görüldüğü için Venüs'e sabah yıldızı ya da akşam yıldızı da denir. Çok yoğun atmosferi çoğunlukla karbondioksitten oluşur.
Dünya'nın ikizi olarak da isimlendirilen Venüs gezegeninin diğer ismi “Çoban Yıldızı'dır.” Ayrıca Sabah Yıldızı, Tan Yıldızı ve Akşam Yıldızı olarak da isimlendirilmektedir.
Kişiler için gizemli bir alan olan astrolojinin kaynağı ise gezegenlerdir. Güneş sisteminde bulunan her gezegenin astrolojide bir anlamı bulunmaktadır. Keyifli, aşk, hoşlanma, güzellik, maddi konular, barış, sanat ve giyim gibi konular ise Venüs gezegeninin içeriğini oluşturur.
Güneş sisteminin ilk dört gezegeni katı, son dört gezegeni ise gazdır. Gaz devleri olarak adlandırılan bu gezegenler, devasa kütleleri nedeniyle büyük bir çekim gücüne sahiptirler. Bununla birlikte, Uranüs ve Neptün o kadar soğuktur ki, onları oluşturan uçucu bileşikler bile donmuş haldedir.
Gezegenin bir atmosferi olduğu için, gezegenin etrafında kırılan ışık halesi tarafından bir teleskopta yeni görülebilir. Yeni - tam -yeni -tam döngü tekrar 584 gün (Venüs'ün yörüngesinde Dünya'yı geçmesi için geçen süre) sürer. Venüs (Ay gibi) her biri 146 günlük 4 ana evreye sahiptir.
Güneş Sistemi'nin en sıcak gezegeni
Venüs, Merkür'den sonra Güneş'e ikinci en yakın ikinci gezegen. Aynı zamanda, 500 santigrat dereceye ulaşan yüzey ısısıyla Güneş Sistemi'nin en sıcak gezegeni.
Gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralaması ise; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür'dür.
Volkanik etkinlikler sonucu oluşan ve büyük oranda silisyum ve demir içeren bileşiklerden oluşan kalın bir kayaç ve toz tabakası ile kaplı olan Merkür koyu gri görünür. Atmosferi büyük oranda karbondioksitten oluşan ve sülfürik asit içeren kalın bir bulut tabakası ile kaplı olan Venüs sarı-turuncu renklerde görünür.
Karbondioksit yönünden yoğun atmosferi ve kurşunu eritecek kadar sıcak yüzeyiyle Venüs, bildiğimiz şekliyle yaşamın var olamayacağı denli kavurucu ve boğucu bir çöl. Gezegenin bulutları da benzer şekilde konuk sevmez: Gezegeni, insan cildini yakıp delecek kadar aşındırıcı olan sülfürik asit bulutlarıyla örtüyorlar.
Venüs, Merkür'e göre Güneş'ten daha uzak olmasına rağmen Merkür'den çok daha sıcaktır. Çünkü Venüs'ün atmosferi büyük oranda karbondioksitten oluşur ve karbondioksit sera gazı etkisine neden olarak Venüs'ün yüzey sıcaklığının artmasına yol açar.
Bu çocuk, hem erkek hem kadın organlarına sahiptir. (Hermafrodit terimi de buradan gelir) Simgede, üstteki hilâl erkeği, alttaki artı işareti kadını, halka ise her iki yanında birbirini dengeleyen birer cinsiyetin bulunduğu bireyi temsil eder.
Bilim insanları Jüpiter ve Satürn'de helyum yağmurları yağdığını deneysel kanıtlarla doğruladı. Jüpiter ve Satürn gibi esasen hidrojen ve helyumdan oluşan gezegenlerde helyum yağmuru yağdığı, yaklaşık 40 yıl önce tahmin edilmişti.
Başka gezegenlerde yaşam olup olmadığı uzun süredir merak ediliyor. Avrupa ve ABD'den bilim insanları, Venüs'ün yaşanabilir olabileceği iddialarını araştırdı. Ancak son çalışmaları bu ihtimali eledi. Araştırmalar, Venüs'te su temelli yaşam olamayacağını gösteriyor.
ABC News'in haberine göre, DLR'de çalışan bilim insanları, yaptıkları araştırmada, daha önce Venüs atmosferinin gece tarafında tespit edilen oksijen varlığına ilave olarak, gezegenin Güneş'e bakan yüzünde de reaktif oksijen türlerinden atomik oksijenin bulunduğunu belirledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri