Çevresinde Eskişehir, Konya, Isparta, Denizli, Uşak ve Kütahya illeri bulunur. Kuzey doğudan güney batıya uzandıkça alçalan ovaları ile hem Orta Anadolu'dan ve hem de Ege Bölgesinden sayılır. En kuzeyde Eskişehir sınırından, en güneyde Denizli sınırına kadar kuzey doğudan güney batıya uzunluğu 210 kilometredir.
Kaymak, sucuk, lokum, haşhaş, kaymaklı ekmek kadayıfı, et ve et ürünleri, şekerleme ürünleri gibi. Afyonkarahisar yemek kültürünün genel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz. Afyonkarahisar Mutfağının en önemli özelliği, haşhaşın vazgeçilmez bir unsur olarak öne çıkmasıdır.
Anadolu beylerbeyliğine bağlı olan sancağın merkezi Kütahya idi. Tanzimattan sonra Hüdavendigar Valiliği kurulunca beş sancakla birlikte Afyonkarahisar'da bu merkeze bağlandı. 1917 yılında Bursa'ya bağlı mutasarrıflık olan Afyonkarahisar, bu tarihte, bağımsız mutasarrıflığa dönüştürüldü.
Afyonkarahisar, 1917 yılına kadar Bursa'ya bağlı kalmış, I. Dünya Savaşı sonuna doğru bağımsız mutasarrıflık olmuştur.
İlgili 43 soru bulundu
Vergi Rekortmenleri listesine göre Afyon'un en zenginleri kim diye bakıldığında Yayla Şekerleme sahibi Ahmet Erçin Öztaylan, İkbal A.Ş. sahibi Ahmedi Salim Pancar, mermerci Sami Korhan Gülhan hatıra gelen diğer isimler.
Afyon mutfağı denildiğinde akla gelen ilk lezzetler ise genellikle hamur işi lezzetleri oluyor. Bükme, Afyon'da yapılan ve en çok tercih edilen hamur işi lezzetlerin başında geliyor.
İlçemizin kuruluşundan bu yana önemli geçim kaynağı olarak bilinen vişne bitkisidir. Meyve suyu, tatlı türleri, komposto gibi birden çok tariflere lezzet vermektedir. Her yıl İlçemizde Geleneksel olarak Vişne Festivali kutlanmaktadır.
Tarım: Afyon'un başlıca gelir kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ziraat esas itibariyle hububat ekimine dayanır. Buğday, arpa ve ayçiçeği başta gelir. Endüstri bitkileri arasında ise haşhaş ile şeker pancarı çok önemli yer tutmaktadır.
Afyonkarahisar'ın pahalı olup olmadığı yaşam tarzına ve beklentilere göre değişkenlik gösterir. Ancak genel anlamda Afyonkarahisar'ın büyük şehirlere göre daha ucuz bir şehir olduğu gerçektir. Çünkü şehirde büyük şehirlere kıyasla yaşam maliyetleri daha düşüktür.
Nüfus bakımından en büyük ilçeleri sırasıyla Sandıklı, Dinar ve Bolvadin'dir.
Afyonkarahisar ilinde bulunan ilçeler şunlardır: Afyonkarahisar (İl merkezi) Başmakçı
Afyonkarahisar 14.016 km2 yüzölçümü ile ülkemizin 13. büyük ili olurken, 2020 yılı itibariyle sahip olduğu 736.912 kişilik nüfusu ile büyükşehir statüsü elde etme sınırında yer almaktadır.
Tablo 1). Afyonluların Odunpazarı ilçesinde daha yoğun olmalarının nedeni Eskişehir'e geldikleri yol-yön faktöründen kaynak- lanmaktadır. Afyon şehrin güneyinde kalmaktadır dolayısıyla Afyon'dan gelenler Ankara-Eskişehir yolunu kullandıkları için ilk önce Eskişehir'in güneyindeki Odunpazarı ilçesine giriş yapmaktadır.
Yüz ölçümü 13.927 km2'dir. Komşuları ise Eskişehir, Kütahya, Konya, Uşak, Burdur, Isparta şehirleridir.
226 metre yükseklikteki volkanik bir kaya kütlesi üzerinde sunduğu büyüleyici manzarayla kartpostalları süsleyen Afyonkarahisar Kalesi, şehrin en önemli simgesel yapısı olarak ilgi görüyor. Yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yer olan ve uzun tarihi M.Ö.
1- Afyonkarahisar Ovası: Tamamı kapalı bir havza durumundadır. Akarçay'ın Kuzeybatı -Güneydoğu yönünde katettiği geniş düzlükler halindedir. Kuzeyinde Eynihan dağları (Beydağı 1750 m., Şamdağ 1500 m., Emirdağları 2066 m.) ve batıda Kalecik tepelerinin yer aldığı Kumalar dağları vardır.
Afyonkarahisar Frig Vadisi'nda gezilecek yerler arasında açık hava tapınakları, kaya anıtları ve sunaklar, kaya mezarları ve kaya yerleşim yerleri ile kale, türbe ve şapeller bulunuyor.
Afyon'u ziyaret eden gezginlerin mutlaka tatması gereken yöresel lezzetler arasında; Afyon Kaymağı, Afyon Lokumu, Afyon Bükmesi, Afyon Sucuğu, Çullama Köfte, Zürbiye, Düğülü Haşhaş Tatlısı, Sakala Çarpan Çorbası, Afyon Keşkeği, Paçık, İlibada Sarması ve Emirdağ Güveci yer almaktadır.
Şirket kurucumuz Hacı İsmail Arsoy (Portakal), 1920 yılında İpek Sucukları adı altında Afyon'da o günlerin en iyi teknolojisi ile üretime başlamıştır. Hakiki, o enfes damak çatlatan lezzeti yaratan Hacı İsmail Arsoy, 1950'li yılların başında akıllardan çıkmayan lezzet formülünü Hacı Kemal Arsoy'a devir etmiştir.
Şehirden alabileceğiniz hediyeler arasında Afyon kaymağı, ünlü Afyon sucuğu, taze incirler, Türk lokumu ve el sanatları ürünleri gibi birçok seçenek bulunuyor. Afyonkarahisar'ın merkezi bölgeleri, çarşıları ve yerel pazarları, bu özel hediyelik eşyalara ve ürünlere ulaşabileceğiniz ideal alışveriş noktalarıdır.
Afyonkarahisar veya eski ve halk arasındaki ismiyle Afyon, Afyonkarahisar ilinin merkezi olan şehirdir.
Haşhaş bitkisinin özsuyu için Latince'de kullanılan ''opium'' kelimesi zaman içinde Afyon olarak söylenmeye başlarken, Selçuklu Türklerinden itibaren Karahisar olarak bilinmiştir. Şeriye Sicillerine göre Osmanlı döneminde ilk kez 1651 yılında ve daha sonra Tahrir kayıtlarında Afyonkarahisar olarak bilinmektedir.
Afyonkarahisar'ın pahalı olup olmadığı yaşam tarzına ve beklentilere göre değişkenlik gösterebilir. Fakat genel olarak bakıldığında, Afyonkarahisar'ın büyük şehirlere göre daha ucuz bir şehir olduğu söylenebilir. Bunun nedeni ise şehrin yaşam maliyetlerinin daha düşük olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri