Kurum vergisi oranı, her sene Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenir. 2023 yılı için kurum vergisi oranları, %20'dir.
Vergi, resim, harç ve benzeri malî yükümlülüklerin muaflık, istisnalar ve indirimleriyle oranlarına ilişkin hükümlerinde kanunun belirttiği yukarı ve aşağı sınırlar içinde değişiklik yapmak yetkisi Bakanlar Kuruluna (Cumhurbaşkanına) verilebilir.
Cumhurbaşkanı, birinci fıkrada yer alan oranı ve tutarı iki katına kadar artırmaya, sıfıra kadar indirmeye, kanuni oran ve tutarına getirmeye; Maliye Bakanlığı, maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.” hükmü yer almaktadır. (2) 193 sayılı Kanunun mükerrer 123 üncü maddesinde; “…
Türkiye'de yaşayıp herhangi bir kazanç kaynağı olan herkes gelir vergisi ödeme yükümlülüğüne sahiptir. Yurt dışında yaşayıp Türkiye'de gelir elde eden kişi ve kurumlar da bahsedilen vergiye tabiidir. Bu kişiler mükellef olarak adlandırılır. Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı şirketler kategoride yer alır.
İlgili 19 soru bulundu
Beyannameleri kim düzenler? Mali Müşavirler, beyannameleri muhasebe kayıtlarına uygun olarak düzenler ve vergi dairesine iletir. Ancak vergi, mükellefe ait olduğundan dolayı eksik ya da hatalı beyan edilmesi durumunda sorumluluk mükellefe aittir.
Eğer Türkiye'da senede 1,000,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 411,016 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 588,984 TL, aylık 49,082 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 41.1% ve marjinal vergi oranınız 41.8% olacaktır.
Anayasanın “Vergi ödevi” başlıklı 73. maddesinin 3. fıkrasına göre; “Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır”.
Hazine ve Maliye Bakanlığı bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.”
Vergi kapasitesi, bir ülkede belli bir dönemdeki vergilendirilebilir ekonomik potansiyeli ifade etmektedir. Devletin görevlerini yerine getirebilmesi bakımından vergi kapasitesinin doğru biçimde kavranabilmesi büyük önem taşımaktadır.
Vergi hatalarının düzeltilmesinde karar verme yetkisi vergi dairesi müdürüne aittir. Bu hatalar düzeltme fişine dayanılarak düzeltilir.
Vergi gelirlerindeki artış, insanların ve şirketlerin gelirindeki, tüketimlerindeki artışı, devlet harcamalarının dağılımı ise, hükümetin topladığı paraların nerelere harcandığını gösterir.
Birçok gelişmekte olan ülke, artan kamu harcamaları ve temel ihtiyaçlarını finanse etmek için vergi gelirlerini artırmaktadır. Bununla birlikte bütçe açıklarının ile borçlanmanın artması ve kamu harcamalarının etkinsiz kullanımı da vergi gelirlerinin artmasına neden olabilmektedir.
Türkiye'de çeşitli gelirlere, sabit oranlı ve artan oranlı vergilendirme uygulanmaktadır.
Yıllık geliriniz 70 bin TL'ye kadar ise vergi oranınız %15. 150 bin TL'ye kadar ise 70 bin TL'lik kısmı için 10 bin 500 TL, üzerindeki tutarlar için %20. 550 bin TL'ye kadar ise 150 bin TL'lik kısmı için 26 bin 500 TL, üzerindeki tutarlar için %27.
Belirlenmiş vergi dilimlerine göre 0 - 70.000 TL vergi matrahı için %15, 70.000 - 150.000 TL vergi matrahı için %20, 150.000 - 550.000 TL vergi matrahı için %27, 550.000 TL ve üzeri vergi matrahı için %35 vergi oranı bulunmaktadır.
Buna göre olağanüstü halin söz konusu olduğu dönemlerde Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile vergi konulabilir, kaldırılabilir ve her türlü değişiklik yapılabi- lir. Anayasa'nın 119. maddesine göre “Kanun hükmündeki bu kararname- ler Resmî Gazetede yayımlanır, aynı gün Meclis onayına sunulur.
Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.
Her hakkı Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı'na aittir.
Geleneksel anlamda vergilendirmede belirlilik ilkesi, verginin konusunun, vergilerin miktarla- rının, tarh ve tahsil zamanları ve şekillerinin gerek idare, gerek vergi yüküm- lüleri açısından belli ve kesin olmasını ifade eder.
Kanunlar, Anayasanın 73'üncü maddesinin 3'üncü fıkrası hükmü gereği vergi hukukunda temel kaynak niteliği taşımaktadır. Verginin konulması, kaldırılması ve değiştirilmesi ilke olarak kanunla yapılabilir. Buna, vergilerin kanuniliği ilkesi diyoruz.
Gelir vergisi oranları; % 15, % 20, % 27, % 35 şeklinde olup bu oranlara 2021 yılı itibariyle % 40'da gelir vergisi dilimi eklenmiştir. Bu oranlara tekabül eden gelir miktarı tarifeleri ise her sene başında Maliye Bakanlığı tarafından yeniden belirlenmektedir.
23. Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nun 4369 sayılı Kanunla değişik 16 ncı maddesinin son fıkrasında, gerçek ve tüzel kişilerce düzenlenen yarışma ve çekilişlerde kazanılan ikramiyelerin %20 oranında vergilendirileceği ve ikramiyenin ayni olarak ödenmesi halinde, fatura değerinin esas alınacağı belirlenmiştir.
Bu nedenle yarışmanın adı da “Kim vergiler dahil milyoner olmak ister?” olabilir.” Bugünkü yarışmada 1 milyon liralık soruya doğru cevap veren yarışmacının eline net [1.000.000 - ((1.000.000₺ - 23.387₺ istisna) x %20 İntikal Vergisi Kesintisi) =] 804.677₺ geçecektir.
Eğer Türkiye'da senede 100,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 35,259 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 64,741 TL, aylık 5,395 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 35.3% ve marjinal vergi oranınız 41.8% olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri