5-Sigortalının vergi mükellefiyet başlangıcı itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış olması şarttır.
İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte 18 yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
Kısacası 18 yaşından küçüklerin esnaf olmalarında vasi veya temsilcileri olduğu sürece hiçbir sıkıntı bulunmamaktadır.
Vergi mükellefi, kendisine vergi borcu yüklenebilen gerçek veya tüzel kişidir. Vergi mükellefi, devlete vergi ödemekle yükümlü olan bir şahıs veya ticari kuruluş olabilir. Ülkemizde her gerçek ve tüzel kişiye (yani şirkete) bir vergi numarası verilir.
Kişinin, vergi mükellefi olabilmesi için; iki şartın varlığından söz edilmesi gereklidir. Bunlardan ilki; vergiyi doğuran olayın, ilgilinin kendi kişiliğinde gerçekleşmesi, diğeri ise kişinin vergiyi kendi mal varlığından ödemek zorunda olmasıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Vergi mükellefiyeti, ise başlama evraklarıyla birlikte vergi dairesine başvurulduğunda, ilgili vergi dairesinin yoklamada belirtilen iş adresine yoklama yapmasıyla ve işe başlamada bildirilen tarih itibariyle, sicil servisinin işe başlamayı sisteme girilmesiyle vergi mükellefiyeti başlamış olur.
Basit usule tabi olmanın özel şartları
Hem alım satım hem de hizmet faaliyetlerinin bir arada yapılması halinde yıllık satış tutarı ile iş hasılatı toplamının 2023 yılı için 440.000 TL'yi aşmaması belirlendi.
MÜKELLEFİYET BAŞLANGICI
Gelir vergisi mükelleflerinin ticari, sınai veya zirai bir işle ilgili fiili olarak çalışmaya başlamaları veya mesleki bilgiye ve ihtisasa dayanan bir meslek ya da sanat faaliyetiyle uğraşmaları, bu kişilerin vergi mükellefi olmalarını gerektirir.
Dar mükellefler, sadece Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlar üzerinden vergilendirilir, yabancı ülkelerde elde ettikleri kazanç ve iratlarını Türkiye'de beyan etmezler. Diğer taraftan, çalışma veya oturma izni alarak yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da dar mükellef kapsamında değerlendirilmektedir.
Vergi kaydınızın açık olmasının bağkur veya SGK'ye bağlı çalışıyor olmanızla doğrudan bir ilişkisi yok. Bordrolu çalışıyor dahi olsanız, vergi kaydı açabilir veya eski kaydınızı açık tutabilirsiniz.
Ancak, “İşyeri Açma Belgesi” bulunan teknik lise mezunlarından on beş yaşını dolduran ayırt etme gücüne sahip bulunan küçüklere işyeri açma ruhsatı verilmesi mümkündür.
Muvafakatnameye ek olarak kimlik fotokopisi ve işyeri kira ise kira sözleşmesi 18 yaş altı kişilerin şirket kurarken temin etmesi gereken evraklar arasındadır. En yakınınızdaki notere anne-babanızla giderek şirket kuruluşu için muvafakatname alabilirsiniz.
15 yaş üstü şirket kurabilir, ama velayet olaylarıda var. Annen ve Baban senin vasin olduğu için şirket mallarını yönetmek hakkına sahiptir. Bu nedenle velayet ile ilgili işlemler var. Özetle 18 yaş altı şirket kurup işveren olabilir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20 nci maddesi kapsamında genç girişimcilerde kazanç İstisnasından faydalanmak. Mükellefiyet başlangıç tarihi itibariyle 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük olmak.
Genç Girişimci Desteği Teşvik Tutarı Ne Kadardır? Genç girişimci desteğinden faydalanan mükellefler, işe başladıktan sonraki 3 yıl boyunca 150.000 Türk Lirası'na kadar gelir vergisinden muaftır. Bu teşvik için geçerli olan kazançların ticari, mesleki ya da zirai faaliyetlerden elde edilmiş olması gerekir.
Bu bağlamda, 18 yaşın altında Bağ-Kur'a ödenen primlerin Bağ-Kur emekliliğinde dikkate alınabilmesi için de, 18 yaş altı devrelerde kişilerin sigortalı olarak kabul edilmesi gerekmektedir.
Dar Mükellefler, Türkiye'de yerleşmiş olmayan yani ikametgâhı bulunmayan ve bir takvim yılı içinde devamlı olarak Türkiye'de altı aydan fazla oturmayan gerçek kişilerdir.
Şirketinizi kurun, yönetin ve büyütün. * Bu paketin taahhütsüz fiyatı ₺2.999'dir. * Oda kaydı ve noter masrafları dahil değildir. * 12 aylık taahhütünüze Şirket Kurulum Paketi ücretsiz olarak verilmektedir.
Kişinin ikametgahının Türkiye içerisinde bulunması durumunda, bir takvim yılıda yurt içerisinde devamlı 6 aydan fazla bir süre oturanlar tam mükelleftir. Aynı zamanda, ülkeden geçici ayrılmalar bu süreyi herhangi bir şekilde etkilemiyor. Kişi, yine de tam mükellef olarak sayılıyor.
Muafiyet tutarında her yıl değişiklikler yapılabilir. Genç girişimcilere destek veren yardım paketi aynı zamanda Bağ-Kur sigorta primlerini de kapsar. 2023 senesinde göre genç girişimcilerin 1 yıl boyunca ödemeleri gereken primi ( Toplamda 41,433, 12 TL, aylık 3,452,76 TL) devlet hazinesi karşılar.
İş yeri belgesi aynı zamanda ruhsat yerine de geçiyor. Dükkan açmak için gerekenler nispeten zor aşamalar olarak tanımlanmıyor. İşyeri açma belgesi alabilmek için sahip olunması gereken kriterler ise şunlar: 4 yıllık mesleki ve teknik lise mezunu olmak.
18 Yaş Altında Olanlar Genç Girişimci Desteğinden Yararlanabilir mi? SGK açısından bakıldığında, genç girişimci desteği fırsatlarından yararlanabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir.
Gerçek usulde ise stopaj, KDV gibi diğer vergileri de ödemekle yükümlüdür. Basit usulde vergilendirme 2022 yılı için bu tutar büyükşehir belediyelerinde 15.999 TL'ye, büyükşehir olmayan yerlerde ise 9.999 TL olarak belirlendi.
Basit usule tabi mükelleflerin 193 sayılı Kanunun 46 ncı maddesine göre tespit edilen ticari kazançları gelir vergisinden istisna edildiğinden ve bu kazançları beyan edilmeyeceğinden basit usule tabi mükelleflerin genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanmaları söz konusu olmayacaktır.
Basit Usule Tabi Olmanın Özel Şartları
Alış-satış işi yapanlar için satin aldıkları malların yıllık alımının 2023 yılı için yıllık alım tutarı 440.000 TL veya yıllık satış tutarı 720.000 TL'yi aşmaması gerekir şeklinde güncellenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri