Veri giriş görevlisi ile gerçekleştirme görevlisi arasındaki yetkilidir. Hem harcama talimatı hem de ödeme emri belgesinde işlem yapabilir. Harcama biriminde veri onay yetkilisinin olması zorunlu değildir.
Gerçekleştirme görevlisi, harcama yetkilisi tarafından yardımcıları veya hiyerarşik olarak kendisine en yakın üst kademe görevlisince imzalanan ödeme emri belgesi düzenlemek ve kontrol etmekle görevlendirilen bir veya daha fazla sayıda kişidir (İç Kontrol ve Ön Mali Kontrole İlişkin Usul ve Esaslar md. 12.)
Elektronik ortamda oluşturulan ortak bir veri tabanından yararlanmak suretiyle yapılacak harcamalarda, veri giriş işlemleri gerçekleştirme görevi sayılır. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin esas ve usuller Maliye Bakanlığınca belirlenir.
Ödeme emri belgesini düzenlemekle görevlendirilen gerçekleştirme görevlileri, ödeme emri belgesi ve eki belgeler üzerinde ön malî kontrol yaparlar. Bu gerçekleştirme görevlileri tarafından yapılan kontrol sonucunda, ödeme emri belgesi üzerine “Kontrol edilmiş ve uygun görülmüştür” şerhi düşülerek imzalanır.
5018 Sayılı Kanunun 31. maddesi gereği; Bütçeyle ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisi harcama yetkilisidir.
İlgili 23 soru bulundu
5018 sayılı yasada Muhasebe Yetkilisi ile Gerçekleştirme Görevlisi yetkilerinin aynı kişide birleşme-yeceğine yönelik açık bir hüküm bulunmamaktadır.
KİMLER HARCAMA YETKİLİSİDİR? 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerine göre, kamu idare bütçesinde ödenek tahsis edilen ve harcama yetkisi bulunan birimler harcama birimleri, bütçeyle ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisi harcama yetkilisi olarak tanımlanmıştır.
ve onay belgesi
Kamu ihale mevzuatına göre düzenlenmesi öngörülen ihale onay belgesi ile onay belgesinde de harcama talimatındaki bilgiler yer almakta ve ihale yetkilisi olarak harcama yetkilileri bu belgeleri imzalamaktadır.
“Bakanlıklarda ve diğer kamu idarelerinde en üst yönetici, il özel idarelerinde vali ve belediyelerde belediye başkanı üst yöneticidir. Bakanlıklarda en üst yönetici Cumhurbaşkanı tarafından belirlenir.”
Kamu harcamalarının belirlenmiş usul ve esaslara uygun olarak yapıldığına ve gerçekleştirildiğine ilişkin, görevlendirilmiş kişi veya komisyonlarca düzenlenip onaylanan belgelerdir.
Gerçekleştirme görevlilerinin harcama yetkililerinin hiyerarşik olarak en yakın kişiler,yani harcama yetkililerinin yardımcıları ya da harcama yetkililerine en yakın kişiler arasından seçileceği bir kural altına bağlanmış.
Madde 11- Bakanlıklarda müsteşar, diğer kamu idarelerinde en üst yönetici, il özel idarelerinde vali ve belediyelerde belediye başkanı üst yöneticidir. Ancak, Millî Savunma Bakanlığında üst yönetici Bakandır.
4734 sayılı Kanunun tanımlar bölümünde ihale yetkilisi “İdarenin, ihale ve harcama yapma yetki ve sorumluluğuna sahip kişi veya kurulları ile usulüne uygun olarak yetki devri yapılmış görevlilerini ifade eder” şeklinde tanımlanmıştır.
Yukarıdaki hükümler doğrultusunda mali hizmetler biriminde ön mali kontrol görevinde bulunanların dışındaki gerçekleştirme görevlilerinin ihale komisyonu ile muayene ve kabul komisyonlarında görevlendirilmesinde mevzuat açısından herhangi bir sakınca yoktur.
Harcama talimatına, piyasa fiyat araştırması yapacak personel bilgileri girilir, Gerçekleştirme Görevlisi ve Harcama Yetkilisi tarafından onaylanır. Çıktısı alınarak imzalanır. Birim fiyat üzerinden en uygun teklifi yapan firma incelenir. tarafından kontrol edilir.
(2) Taşınır kontrol yetkilileri, harcama yetkililerince, taşınır kayıt yetkilisinin yapmış olduğu kayıt ve işlemleri kontrol etmek üzere yardımcılarından veya bunların bir alt kademesindeki yöneticileri arasından görevlendirilir.
MADDE 9 – (1) Mütevelli Heyet veya Mütevelli Heyet Başkanı, uygun gördüğü yetkilerini uygun gördüğü ölçüde Rektöre devredebilir. MADDE 10 – (1) Üniversitenin en üst yöneticisi olan Rektör, Yükseköğretim Kurulunun olumlu görüşü alındıktan sonra Mütevelli Heyet tarafından dört yıl süre ile atanır.
Her bir harcama işlemi itibarıyla, mal ve hizmet alımlarında ikiyüzellibin Yeni Türk Lirasını, yapım işlerinde ise birmilyon Yeni Türk Lirasını aşan harcamalara ilişkin harcama yetkisi hiçbir şekilde devredilemez. Harcama yetkisi aşağıdaki şartlara uygun olarak devredilir: Yetki devri yazılı olmak zorundadır.
Onaylı suretlerin, onaylayan ilgili birim yetkilisinin adı, soyadı, unvanı, imzası ve resmi mühür ile onay tarihini taşıması gerekir.
Emanet hesabından yapılan ödemelerde oluşturulan muhasebe işlem fişinde muhasebe yetkilisi-nin imzası dışında harcama yetkilisi ve gerçekleştirme görevlisinin imzasının olması gerekli midir? (Emanete alma işlemi sırasında Harcama Yetkilisi ve Gerçekleştirme Görevlisinin imzası alınmaktadır.
İmza, ad ve soyadın üzerinde bırakılan boşluğa atılır. El yazısıyla atılan imza, kaybolmayacak ve kâğıda işlemesini sağlayacak kalemle atılır. Elektronik ortamda yapılacak resmî yazışmalarda, imza yetkisine sahip kişi belgeyi, güvenli elektronik imzası ile imzalar.
Madde 10- Kurum hizmetlerine ilişkin giderlerin geçici ya da kesin olarak ödenmesi hakkında Muhasebe Müdürüne yazılı emir ve izin veren yetkililere “ita amiri” denir.
Okul Müdürü Kurumlarda ise Kurum Müdürü Harcama Yetkilisidir.
BAKANLAR KİME KARŞI SORUMLUDURLAR
Bakanlıklarda müsteşar, diğer kamu idarelerinde en üst yönetici, il özel idarelerinde vali ve belediyelerde belediye başkanı üst yöneticidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri