Eğer kadın, eşinden şiddet gördüğü ya da başka bir sebeple evi terk etmek zorunda kaldığı kanıtlanırsa, bu durum kadının lehine kullanılabilir ve hâkim, kadına nafaka, tazminat gibi haklar verebilir.
Bu durumda, birçok soru ve endişe ortaya çıkar, özellikle de evi terk eden eş tazminat öder mi sorusu. Evi terk eden eşin tazminat ödemesi, Türk Medeni Kanunu'nun 174. maddesi ile düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, eşlerden biri evi terk ederse, diğer eş tazminat talep edebilir.
Kadın haklı gerekçelerle evi terk etmişse ve bunu mahkemede maddi delillerle ispatlarsa nafaka ya da tazminat alabilir. Ayrıca nafaka talep eden eşin başka biri ile evli olmaması da gerekir.
Evi terk eden kadın da tedbir nafakası talep edebilir. Tedbir nafakası, boşanma davası sonuçlanana kadar ödenir. Boşanma davası sonunda ise, yargıç kararıyla kalıcı nafaka belirlenebilir.
Evi Terk Eden Kadın Eşya Alabilir Mi? Haklı bir sebebe dayanmadan evi terk eden kadın lehine nafaka veya tazminat kararı verilmez. Terk haklı bir nedene dayanıyorsa, haklı gerekçeyle terk eden kadın lehine nafakaya hükmedilebilir.
İlgili 44 soru bulundu
Terk eyleminin oluşması için gereken şartlar Yargıtay kararları ile belirlenmiştir. Terk edilme halinde diğer eşin izlemesi gereken yol, göndermesi gereken ihtar gibi şartlar vardır. Nitekim evden (ortak konuttan) ayrılıp haklı bir neden olmaksızın diğer eşi bırakan eş tam kusurlu sayılır.
Kadın, haklı nedenlerle evi terk ettiği takdirde, boşanma davası açma hakkına sahiptir. Boşanma davası açıldığında, mahkeme tarafların durumunu değerlendirerek karar verecektir. Mahkeme, kadının haklı nedenlerle evi terk ettiğini kabul ederse, kadına geçici olarak nafaka ödenmesine karar verebilir.
Kadının zorluk çekmeyecek kadar aylık geliri varsa, Kadının emekli maaşı ya da kira geliri varsa, Kadın, yeni bir evlilik yaptıysa ya da biriyle evlilik hayatı yaşıyorsa, Eski eşinin bir işi ya da düzenli geliri olmayan kadın, nafaka talep etse dahi nafaka alamaz.
Boşanmadan önce evden ayrılmak evliliğin temelinden sarsılması için gösterilen kusurlardan bir tanesi olarak kabul edilir. Özellikle halk arasında boşanmadan önce evden ayrılmak suç olarak kabul edilir ve buna dayalı öğütler verilir.
Öncelikle terk sebebiyle dava açabilmek için ,eşlerden biri evi terk ettikten sonra ,diğer eşin 4 ay beklemesi ;daha sonra hakim marifetiyle eve dönmesi için çağrı yapması; bu çağrıdan sonra 2 ay geçmesi ve 6 aylık süre dolması üzerine boşanmaya karar verilmesi gerekir.
Tarafların ekonomik gücüne göre aylık 50.000 TL'ye kadar nafaka verilmesine karar verilebilir. Genel olarak bakıldığında nafakaların yarıdan fazla bir oranı 500 TL'ye kadar, %10'u 500-1000, %2'si 1000-2000, %2,2 gibi bir oranda da 2000 TL üstü nafaka miktarları olarak ödenmektedir.
Nafaka talep edebilmek için evliliğin ne kadar sürdüğünün herhangi bir önemi bulunmamaktadır.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
Kusuru olmayan ya da daha az kusurlu olan eş, aile bütünlüğü, şeref ve psikolojik olarak olumsuz yönde etkilenmesi nedeniyle manevi tazminat talep edebilecektir. Manevi tazminatta önemli olan boşanmaya neden olan olaylarda kusurlu eş tarafından manevi olarak acı duyması ve zarara uğraması gerekmektedir.
Boşanma davasında kusurlu olan tarafın herhangi bir tazminat talep etme hakkı bulunmamaktadır. Boşanmaya sebebiyet veren olayda bir zarara uğrama durumu olması zorunludur. Kusursuz olan tarafın tazminat talep edebilmesi için mahkeme kararı ile evliliklerinin sonlandırılmış olması gerekmektedir.
Boşanma davasında avukat olmadan takip edilen anlaşmalı boşanma davası ücreti: 900-1000 TL. (Sadece mahkeme veznesine yatırılan harç tutarı ortalamasıdır.)
Boşanma Hukuku/ Boşanma davasında mahkemeye ilk kimin başvurduğunun yani boşanma davasını ilk kimin açtığının hiçbir önemi yoktur.
Tek celsede boşanmak için ne yapmalıyım? Tek celsede boşanmak için öncelikle eşlerin boşanma konusunda anlaştıkları bir protokol hazırlamaları gerekir. Protokol hazırlandıktan sonra, eşler protokolü imzalamalı ve mahkemeye sunmalıdırlar. Mahkeme, protokolü inceledikten sonra, eşlerin boşanmasına karar verebilir.
Boşanma davasında, davayı açan kadın ya da erkek olsun, diğer taraf boşanma sonucu maddi yoksulluğa düşen tarafa nafaka ödemek zorundadır. Yoksulluk nafakası aylık veya bir defada ödenebilir.
Kadının kusurlu davranışları: Kadının, boşanmaya sebep olan kusurlu davranışları varsa, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir. Kadının çalışma gücü: Kadının çalışma gücüne sahip olması ve iş bulabilmesi durumunda, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir.
Boşanma davasını kadın da açsa erkek de açsa hakim davayı açan lehine nafakaya hükmedebilir. Eğer hakim davada boşanma sonucunda kadının yoksulluğa düşeceğine ve bununla beraber kadının boşanmada daha ağır kusurlu olmadığına kanaat getirirse, kadın lehine nafakaya hükmedebilir.
Terke dayalı boşanma davası açabilmek için ihtar çekilmesi ve 6 aylık sürenin dolması zorunludur. Böylece yapılan ihtara rağmen terk eden eş aile konutuna dönmezse ve kanunda belirtilen 6 aylık süre aşılmışsa terk edilen eş boşanma davası açmaya hak kazanmış olur.
Boşanmada kadının kusurları çoğu zaman sadakat yükümüne aykırılık, terk, psikolojik şiddet ve evlilik birliğinden doğan yükümlülüklere aykırı davranma şeklinde karşımıza çıkar. Bununla birlikte bazı evliliklerde bazı davranışlar boşanma nedeni olarak kabul edilebilecekken bazılarında kabul edilmeyebilir.
Boşanma davasını kadın açarsa ne kadar sürer sorusunun cevabı erkeğin dava açtığı durumlarla aynıdır. Bu süre çekişmeli boşanma davaları için 300 gün, anlaşmalı boşanma davaları içinse 40 gündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri