Vekaletin iptal edilmesi için öncelikle notere başvurulması gerekmektedir. Noter, vekaletin iptaline yönelik işlemleri gerçekleştirecektir. Vekalet iptali için genellikle azilname veya iptal/fesh belgesi düzenlenir.
Vekalet iptali dilekçesinden sonra vekalet iptal edilebilir. Vekalet iptali işlemleri noterde gerçekleşmektedir. Oldukça fazla araştırılan ve merak edilen konulardan birisi vekalet iptalidir. Vekalet ve vekalet veren kişi arasında oluşan bu iptal, vekaletin oluşturulduğu noter tarafından iptal edilmektedir.
Vekaletname nüshası elinde varsa herhangi bir noterden feshi gerçekleştirebilirsin.
Vekâlet sözleşmesinin kendine özgü sona erme sebepleri, tek taraflı sona erdirme (azil ve istifa), ölüm, ehliyetin kaybedilmesi ve iflas olarak 6098 sayılı Türk Borçlar Ka- nunu'nun 512 ve 513. maddelerinde düzenleme altına alınmıştır.
TBK madde 512 vekâlet verene ve vekile sözleşmeyi her zaman sona erdirme yetkisi vermiştir. Vekâleti her zaman geri alabilme hakkı vekâlet verene, feshetme hakkı ise vekile ait bir haktır. (3) Vekâlet sözleşmesini tek taraflı sona erdirmek için herhangi bir süre sınırlaması yoktur.
İlgili 19 soru bulundu
Vekalet verme ve iptal etme işlemleri sadece vekalet vermek isteyen portal üyesine ait olan elektronik imza ile imzalanarak gerçekleştirilebilir. Bu nedenle vekalet verme/iptal etme işlemi sadece gerçek kişiler tarafından yapılabilir.
Vekalet akdi, taraflardan birinin ölümüyle sona erdiği gibi, vekalet verenin medeni haklarını kullanma ehliyetini kaybetmesiyle veya iflası ile de sona erer. ile kısıtlanmadığı açıktır. Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir.
Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir. Ancak taraflar aralarında anlaşarak vekaletnameyi belli bir süre ile sınırlayabilirler. Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
Vekâletnamelerin farklı çeşitleri vardır. Genel vekâletname haricinde veraset ve intikal işlemleri, tapuda yapılacak işlemler, gayrimenkul alım satım işlemleri, tanıma ve tenfiz işlemleri, ipotek kurma işlemleri, şirketlerde hisse devri işlemleri, dava işlemleri için verilen farklı vekâletname çeşitleri vardır.
Vekaletnamenin iptal edilebileceği durumlar şunları içerir: 1. Vekalet veren kişinin ölümü: Vekalet veren kişi hayatını kaybederse, vekaletname otomatik olarak iptal edilir. 2. Vekalet veren kişinin ikinci bir vekaletname düzenlemesi: Vekalet veren kişi, yeni bir vekaletname düzenleyerek öncekini iptal edebilir.
Avukat azletme noter ücreti noterler için her sene güncellenerek çıkartılan noter ücret tarifesine bağlıdır. Burada 2023 yılı için genel olarak 400 TL ile 700 TL arasında değişen bir ücretten bahsetmemiz mümkündür.
Noter avukat vekalet ücreti 2023 yılında 213,30 TL'dir. Herhangi bir konuda avukatınıza vekalet vermeniz gerekir ise bunun için notere bir ücret ödemeniz gerekecektir. Vermiş olduğunuz vekalet iptali için azilname dilekçesi vermeniz gerekmektedir.
Genellikle noter üzerinden yapılan vekalet işlemleri e-devlet üzerinden de hızlı bir şekilde yapılabiliyor.
Noterliklerde ve Konsolosluklarda vermiş olduğunuz vekaletname işlem bilgilerine, e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetlerde yer alan Kişi Vekaletnameleri Sorgulama hizmeti ile ulaşabilirsiniz.
Vekâlet, özellikle vekilin üstlendiği işin görülmesi için gerekli hukuki işlemlerin yapılması yetkisini de kapsamaktadır. Ancak vekilin, vekalet hakkının kendisine tanıdığı yetkiyi kötüye kullanarak, vekalet sözleşmesinin kapsamı dışına çıkması, işlemin iptaline yol açabilmektedir.
Vekalet verilecek kişinin notere gelmesine gerek yoktur. Vekalet verilecek kişinin kimlik fotokopisi ile tapu satışı için vekalet verilebilir. Noter Diploma Vekaleti: Diplomanızı almasını istediğiniz arkadaşınıza vekalet vermek için arkadaşınızın nüfus cüzdanı fotokopisi ile notere gidiyorsunuz.
Süresiz verilen vekaletler her satış işlemi için geçerlidir. Fakat belirli bir süre zarfında kişi kendi yerine vekil olarak seçtiği kişinin vekalet süresi bittiğinde kişi adına herhangi bir alış-satış işlemi yapabilmesi mümkün değildir. Belgeler yeniden bir araya getirilip notere tekrar başvuru yapılması gereklidir.
Yani süresi dolsa dahi asıl yapılacak işler konusunda süreden sonra da talimat ve taleplerde bulunmuşsa yeni bir icap kabul ile yeniden vekalet ilişkisi kurulmuş kabul edilebilir. Tabi ki vekalet için yazılılık şartı aranmayan durumlardan biriyse.
Vekaleti düzenleyen kişilerin doğruluğundan emin olmak; Vekaletname yalnızca Noterde yetkili merciler tarafından düzenlenebileceği unutulmamalıdır. Vekalet verilen kişinin resmi bilgilerinin doğru olması; Vekaletnamelerin, nüfus hüviyet cüzdanı yada pasaporta göre düzenlenmiş olması gerekmektedir.
Vekaletin iptali için ilk olarak vekaletin düzenlendiği notere gidilmesi gerekir. Noterden azilname ya da iptal, fesh belgesi alınmalıdır. Noterden alınan azilname ise vekalet veren kişiye gönderilmelidir. Bu belgenin noterden alınabilmesi için ödenmesi gereken belli bir harç miktarı yatırılır.
Herhangi bir kişiyi süresiz olarak vekil tayin etmek çok risklidir zira aradan yıllar geçse bile vekil, vekalet verenin haberi dahi olmaksızın onun adına işlemler yapabilecektir.
Bir satış veya farklı bir işlem için noterler üzerinden vekalet vermek gerekebiliyor. 2023 yılında noter vekalet işlemi 192 TL'den başlıyor. Vekaletin türüne göre bu rakam değişebiliyor. Örneğin, genel vekalet verecekseniz 1.000 TL civarında ödeme yapmanız gerekiyor. Bu rakam 1900 TL'ye kadar çıkıyor.
Hukuk Dairesinin 08.09.2015 tarihli kararına göre; Hukuki işlemden doğan temsil yetkisi, aksi taraflarca kararlaştırılmadıkça veya işin özelliğinden anlaşılmadıkça, temsil olunanın veya temsilcinin ölümü, gaipliğine karar verilmesi, fiil ehliyetini kaybetmesi veya iflas etmesi durumlarında sona erer.
“Sona ermesi” başlığı altında yer alan TBK m. 512/c. I'e göre, ”Vekâlet veren ve vekil, her zaman sözleşmeyi tek taraflı olarak sona erdirebilir”1.
Vekâlet sözleşmesi kural olarak tek tarafa borç yükleyen bir sözleşme türüdür. Yukarıda ifade edildiği üzere, vekâlet sözleşmesi vekile her zaman bir iş görme veya bir hizmeti yerine getirme borcu yüklediği halde, vekâlet verene söz konusu iş veya hizmet karşılığında bir ücret ödeme yükümlülüğü getirmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri