Vertigo hastalarındaki denge kaybı ve baş dönmesi şikayetleri ciddi yaralanmalara yol açabilir. Bu nedenle vertigo, tanısı ve tedavisi aksatılmaması gereken bir durumdur.
Genellikle yaşlılarda görülür. Solunum yolu hastalıkları ve baş bölgesine kan akışının azalması bu duruma yol açabilir. Bulgular rahatsız edici olsa da BPPV iyi huylu bir rahatsızlıktır. Genellikle tedavi gerektirmez. vertigo klasik baş ağrısı ya da depresyon ile karıştırılmamalıdır.
Vertigo genelde kendiliğinden geçer. Ancak vertigonun yarattığı baş dönmesi çok şiddetliyse ve çok sık aralıklarla tekrar ediyorsa kulak burun boğaz doktoruna görünüp vertigoyu yönetmenizi ve baş dönmesi gibi semptomları hafifletmeye yardımcı tedavi seçenekleri sunmasını sağlamalısınız.
Baş dönmesi belirtileri gösteren kişiler, genellikle vertigo genetik mi ya da vertigo kalıcı mıdır sorularının cevaplarını merak ederler. Vertigo, kalıcı ya da genetik olarak aktarılan bir rahatsızlık değildir.
Vertigo en sık hangi nedenlerle ortaya çıkıyor? Baş dönmesine sık neden olan hastalıklar, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (Pozisyonel Baş Dönmesi), Meniere hastalığı, Vestibüler Nörinit (denge sinirinin virüsler tarafından tutulumu) ve migrene bağlı baş dönmesi olarak sıralanabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Yapılan araştırmalarda tedavi edilmeyen vertigo hastalarında bir süre sonra panik atak, anksiyete ve depresyon görüldüğü gözlemlenmiştir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte görülme sıklığı da artar. Hem kadınlarda hem de erkeklerde neredeyse eşit oranda görülen bir hastalıktır.
Vertigo tedavisi altta yatan hastalığa bağlı olarak değişim gösterebilmektedir. Eğer orta kulak enfeksiyonu varsa antibiyotik kullanımı önerilmektedir. Kulakta iyileşmeyen bir enfeksiyon mevcut ise cerrahi yöntemlere başvurulabilmektedir.
İlk üç gün hastalarımıza istirahat tedavisi ve yanında ilaç tedavisi veriyoruz. Ondan sonrasında denge sinirinin gücünü yitirdiği için tekrar güçlenebilmesi için rehabilitasyon hareketleri verilmesi gerekmektedir. Hastalarımız ne kadar uzun süre istirahat ederlerse bu hastalığın düzelmesi gecikmektedir.
Doktorun uygun gördüğü aralıklarla Epley Manevrası tekrarlanarak tamamen iyileşme sağlanabilir. Ancak hareketleri hastanın kendi kendine değil, doktor kontrolünde yapılması gereklidir. Ayrıca baş dönmesine bağlı olarak mide bulantısı, kusma gibi durumların önüne geçmek için de semptomatik ilaç kullanılabilir.
Vertigo krizi sırasında güvenli bir alana çekilmek ve hareketsiz şekilde durmak gerekir. Kriz sırasında en önemli nokta hareketsiz kalmaktır. Bu sırada stresli düşüncelerden uzak durmak önemlidir. Kriz sırasında kişi kendini telkin etmeli, krizin geçeceğini kendine söyleyerek psikolojik rahatlamalıdır.
Vertigo her mevsimde görülebilen bir sorun olsa da, vertigoyu tetikleyen bazı hastalıkların ilkbahar ve sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki artması ile vertigo sıklığı da artabiliyor.
Vertigo hastaları sırt üstü yatmalıdır. Vertigo hastaları sırt üstü pozisyonda yatarken başlarının dönmediği gözlenmiştir. Baş dönmesinin kulak içi denge kristalleri ve kan dolaşımı üzerindeki etkisi düşünüldüğünde düz pozisyonda uyumak en doğru hareket olacaktır.
“Tedavi Altta Yatan Nedene Göre Değişiyor”
Hastada yaptığımız birtakım özel denge ve işitme testleriyle vertigoyu ortaya çıkaran sebebi, hastalığı bulmaya çalışırız. Tedavi de bu doğrultuda uygulanır. Bu nedenle 'vertigonun tedavisi yok' gibi cümleler doğru değildir.
Meniere gibi iç kulak basıncındaki artışın neden olduğu Vertigo hayat boyu sürer.
Vertigonun ilaçla tedavisi
· Vertigonun vestibüler nöronitten kaynaklandığı durumlarda, vestibüler bloke edici ilaçlar reçete edilir. (Antihistaminik, antiemetik, benzodiazepinler, vb.) · Meneiere hastalığının tedavisinde antiemetik ilaçların yanı sıra diüretik ilaçlar da kullanmak gerekebilir.
Vertigo genellikle birkaç saniye ila birkaç saat sürer, ancak ciddi vakalar günler hatta aylar boyunca sürebilir.
Günlük egzersizler: Başın yavaşça döndürme veya başı çevirme egzersizleri kulak kristallerinin yerine oturmasına yardımcı olabilir. İlaçlar: Ağrı ve şişmeyi hafifletmek için aspirin veya ibuprofen gibi ilaçlar kullanabilirsiniz.
Kulak kristali oynaması, bireylerde yaşam kalitesini oldukça düşürür. Yatakta dönerken ya da bir yere eğilirken yaşanan baş dönmesi gibi şikayetlerle kulak burun boğaz kliniklerine başvuran bireyler, kısa süre içerisinde tedavi edilerek eski yaşantılarına geri dönebilir.
Doktorlar vertigo hastaları için hareketin öneminin altını çiziyorlar. Günlük olarak geri ileri yürümek, yana doğru adımlamak gibi egzersizlerin iyi geldiği belirtiliyor. Ayrıca gözlerin açık olduğu zama yumuşak zeminde yürümek de iyi geliyor.
Vertigo Krizi Belirtileri
Düşme ve dengesizlik hissini veren bir sağlık durumudur. Bu durum genellikle kulak veya sinir sistemi bir problem nedeniyle ortaya çıkar. Bulantı veya kusma, baş ağrısı, ağız kuruluğu gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Vertigo krizi genellikle birkaç dakika veya günlerce sürer.
B6 vitamini, sinir sistemi fonksiyonları için önemlidir ve iç kulaktaki dengeyi sağlamada rol oynayan sinirlerin sağlığını destekler. Özellikle muz ve avokado B6 vitamini açısından zengin meyvelerdir. Bu meyvelerin beslenme planına dahil edilmesi vertigo belirtileri üzerinde oldukça etkilidir.
Vertigo genellikle iç kulak kaynaklı bir sorun olduğunda KBB uzmanlarına başvurulur. Eğer vertigo semptomları beyin veya merkezi sinir sistemi kaynaklı ise nöroloji uzmanlarına başvurmak önemlidir.
Bir bardak suda kaynatılıp, süzülerek tüketilen kişniş, vertigo semptomlarına karşı kullanılabilmektedir. Vertigonun baş dönmesi yanında mide bulantısı semptomu da görülür. Mide bulantısına karşı zencefil çayı içilebilmektedir. Civanperçemi ve anason çayı da vertigoya iyi gelen bitkiler arasında yer alır.
Üst solunum ve kulak enfeksiyonlarının, kulak kristallerinin kaymasına sebep olan etkenlerin başında geldiği bilinmektedir. Aşırı stres ve üzüntü yaşanması , hazırlıksız şekilde yapılan ani boyun hareketleri ve beyin travması gibi durumlar da kulak kristallerinin oynamasının önemli nedenlerindendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri