Aslen doğu görevi ve zorunlu hizmetin yapısı, mantığı ve amacı aynıdır. Personeli, diğer personellerin tercih etmedikleri bölgelerde çalıştırmaktır. Bu kapsamda öğretmenler, önceden belirlenmiş bir süre boyunca belirli okullarda görev yapmak üzere atanırlar. Fakat artık ihtiyaç sadece doğu illerinde değildir.
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmenlere zorunlu hizmet affının 16 Haziran 2023 tarihi itibariyle getirildiğini bildirdi. Bakan Yusuf Tekin, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Öğretmenler Odası sohbetlerimizde sıkça sorulan zorunlu hizmet affı 16.06.2023 tarihi itibarıyla gerçekleşmiş olacak.
Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB), 16 Haziran 2023 tarihinden önce göreve başlayan yönetici ve öğretmenlerin zorunlu çalışma yükümlülükleri kaldırıldı. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.
Resmi Gazete'de yayımlan düzenlemeyle, MEB kadrolarında 16 Haziran 2023 tarihinden önce göreve başlayanlardan zorunlu çalışma yükümlüsü olanlar ile bu yükümlülüklerini halen görev yaptıkları eğitim kurumlarında yerine getiren yönetici ve öğretmenlerin zorunlu çalışma yükümlülükleri kaldırıldı.
DUVAR - Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmenler için zorunlu hizmet affı çıkarılacağını duyurdu. Twitter hesabından açıklama yapan Tekin, "Öğretmenler Odası sohbetlerimizde sıkça sorulan zorunlu hizmet affı 16.06.2023 tarihi itibariyle gerçekleşmiş olacak. İlgili arkadaşlara hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.
İlgili 44 soru bulundu
Milli Eğitim Bakanlığı yer değiştirme mevzuatına göre yer değiştirmelerde zorunlu hizmet affına uğrayanlarda 3 yıl şartını kaldırdığı görüldü. 3 yıl şartı bulunmaktadır. Değişiklik sonrası tüm öğretmenler zorunlu hizmetten muaf edilmişlerdi.
Öğretmenlerin zorunlu çalışma yükümlülüğü , belirlenen hizmet bölgelerinin dördüncü, beşinci ve altıncı hizmet alanlarında belirtilen sürelerde zorunlu olarak yerine getirilmesi gereken çalışma yükümlülüklerini ifade eder.
Zorunlu hizmet affı, 2010 yılında önce öğretmen çalışan adayların Doğu'da zorunlu hizmet olarak çalışması halinde affa dönüştürülebilir. Bu zorunlu hizmet affı, Doğu'da 5, 6 veya 7 yıl hizmet etmek zorunda kalmadan şehir değiştirmelerine izin veriyor.
Şark görevi polis memurları tarafından yerine getirilen bir hizmettir. Polislerin atanmasından 2 yıl sonra zorunlu olarak yapılması gereken bir görev olan şark hizmeti genellikle doğu illerine atanarak yapılır. Kişi 2 yılın sonunda ya tercihini yapar ya da ipka vererek görevini erteler.
Öğretmenlerin atanmalarında belirlenen kurallar kapsamında Bakanlık tarafından değerlendirilen doğu görevleri 1 sene zorunlu görev yapmaları sonucunda belirli puan kazanırlar.
Polislerin şark görevi kapsamında bulunan iller; Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Van ve ilçeleridir.
Zorunlu Çalışma Yükümlülüğü
Bakanlık kadrolarına 11.06.2000 tarihinden sonra ilk defa öğretmen olarak atananlar ikinci hizmet bölgesi içindeki illerde en az dört yıl, üçüncü hizmet bölgesi içindeki illerde en az üç yıl veya her iki bölgede toplam dört yıl çalışmakla yükümlüdür.
Zorunlu hizmet affına uğrayan öğretmenler 4 sene (3+1) zorunlu aynı kurumda çalışma zorunluluğu varsa il içi veya il dışı tayin isteyemezler. Zorunlu hizmet alanı kurumda artırımlı puan verilmeye devam eder.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 28'inci maddesinde; memurlara ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı getirilmiştir.
Milli Eğitim Temel Kanunu'nda öğretmene tanınan haklar eğitim alma hakkı, kariyer hakkı, öğretmenlerin hizmet içi yetiştirilmesi hakkı, yurt içi ve yurt dışı yetişme imkânları ve konut hakkıdır.
Karar hızlı şekilde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Zorunlu Hizmet Affı kararı sonrası MEBBİS üzerinden hizmet puanlarıyla alakalı güncelleme yapıldı. MEBBİS kişisel bilgiler modülü hizmet puanı hesaplama menüsünden güncel puanlarınızı hesap edebilirsiniz.
1'inci bölge statüsünde bulunan Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep ve Malatya, 2'nci bölge statüsüne alındı. Bu illerdeki görevli personelin görevlerinin şark hizmetinden sayılması sağlandı.
Emniyet personelinin, son depremlerden etkilenen illerden Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep ve Malatya'da yapacakları görevler, bugünden itibaren "şark hizmeti" olarak kabul edilecek.
Bu süre genellikle iki yıl olarak belirlenmiştir. Zorunlu doğu görevi, öğretmenlerin mesleki deneyimlerini artırmaları, farklı kültürel ortamlara uyum sağlamaları ve öğrencilere daha geniş bir perspektif sunmaları amacıyla uygulanmaktadır. 2023 yılında zorunlu doğu görevi sınıf öğretmenleri için 2 yıldır.
Zorunlu Hizmet Nedir? Kamuda çalışan öğretmenler belirli illerde, belirli sürelerde çalıştıklarında devlete karşı zorunlu hizmet borcunu ödemiş olurlar. Bu borç personel, kamu görevine ilk atandığında doğar ve ödenmesi gerekir. Eski adı doğu görevi olan bu sistemin yeni ismi zorunlu hizmettir.
zorunlu çalışma süresinden sayılmaz.
Zorunlu hizmeti bitmeden zorunlu hizmet olan başka bir okula geçen öğretmen burada zorunlu hizmetini tamamlayıp kalmaya devam ederse 2 yıla 1 kademe almaya devam eder.
Zorunlu hizmet yapılmazsa ne olur? Mecburi hizmet sürem dolmadan istifa ya da görevimi terk edersem ne olur? Mecburi hizmet süresini tamamlamadan görevden istifa edenler ya da istifa etmiş (müstafi) sayılanlar belirli süreyle yeniden memuriyete alınmazlar.
(2) Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarında görevli iken çeşitli nedenlerle 1, 2 ve 3 üncü hizmet alanlarına atananlardan zorunlu çalışma yükümlülükleri altı aydan daha az kalanlar, zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış sayılır.
DHY'niz üzerinizden kalkmadan tayin hakkı elde edemiyorsunuz. Bulunduğunuz görev yerinde, önceden belirli olan mecburi hizmet süreniz kadar çalışmalısınız. Devlet Hizmet Yükümlülüğünüz üzerinizde bulundukça özel kurum veya kuruluşlarda yasal olarak çalışamazsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri