Bu bağlamda vertigoya iyi gelen bitkiler ve özel meyveler tüketmek oldukça önemlidir. Özellikle zencefil, ananas, muz, avokado, yaban mersini ve portakal gibi meyveler vertigo atakları konusunda hastaların tedavisine katkıda bulunurlar. Vertigo semptomlarını hafifletmek için meyveleri düzenli olarak tüketmek önemlidir.
BPPV li hastalar ani baş hareketlerinden kaçınmalı, bol istirahat etmeli, bol sıvı tüketmelidirler. Yüksekte çalışmaktan ve tehlikeli cihaz kullanmaktan kaçınmalıdırlar. Vertigo tedavisinde fizik tedavi de kullanılmaktadır. Vertigo tedavisi esnasında kafein, tütün ve alkolden uzak durmak gereklidir.
Zencefil, vertigonun oluşturduğu baş dönmesini ve ağrısını hafifleten bir bitkidir. Taze zencefili kaynatarak ya da hazır zencefil çayı alarak gün içinde içebilirsiniz. Böylece gün içinde ağrı ve dönmeden bir süre uzak kalmış olursunuz.
Başta kafeinli içecekler olmak üzere, sigara tüketimi, çay ve kahve baş dönmesini arttırabilecek etmenler arasında yer almaktadır. Bu nedenle vertigo hastaları bu tip ürünlerin tüketimini en aza indirmelidir.
İlgili 27 soru bulundu
Sakız çiğnemenin çene kaslarında güçlendirme ve stresi azaltma etkilerinin yanında vertigo tedavisinde etkisi büyüktür. Sakız çiğnemek östaki borusunda açılma yaparak kişide rahatlamaya neden olur. Bu etkisinin yanında kulak çınlaması sorununu da büyük bir oranda azaltır.
Bol sıvı tüketin. Su tuz dengesinin korunması için bol bol su içilmelidir. Çay, kahve gibi içeceklerden uzak durulması gerekmektedir. Bu tarz içecekler iç kulakta sıvı artışına neden olabilmektedir.
Vertigo enfeksiyonlar, damar tıkanıklıkları veya kan dolaşım sorunları nedeniyle meydana gelmişse, tedavisinde antibiyotik ilaçlar kullanılabilir. Bunun dışında vertigo tedavisinde özel pozisyonlama egzersizleri, baş hareketleri ve Epley manevrası (vertigo manevrası da denir) gibi teknikler uygulanabilir.
İlk üç gün hastalarımıza istirahat tedavisi ve yanında ilaç tedavisi veriyoruz. Ondan sonrasında denge sinirinin gücünü yitirdiği için tekrar güçlenebilmesi için rehabilitasyon hareketleri verilmesi gerekmektedir. Hastalarımız ne kadar uzun süre istirahat ederlerse bu hastalığın düzelmesi gecikmektedir.
Kulak kristali oynaması hastalığı, mekanik bir sebepten ortaya çıktığı için ilaç tedavisine gerek kalmadan ve cerrahi yöntemlere başvurulmadan çeşitli fiziksel hareketler yardımıyla tedavi edilir. Bu hareketler, manevra olarak tanımlanır. Teşhis ve tedavi aynı anda gerçekleştirilir.
Vertigo semptomlarını hafifletmek için evde kullanılabilecek bir diğer yöntem de egzersizlerdir. Vertigo egzersizleri, vücut dengesinin yeniden kazanılmasında kişilere yardımcı olabilir. Basit egzersizler, baş dönmesi semptomlarını hafifleterek kişilerin daha sağlıklı bir yaşama kavuşmalarını sağlar.
''Telefon ve diğer cihazlardan çıkan radyasyon, vertigoya yol açabiliyor. Cep telefonu sinyali, beyin hücreleri üzerinde depresyon etkisi yaratıyor. Cep telefonunun yaydığı radyasyon, vertigo ataklarına neden oluyor.
Vertigo'nun en belirgin semptomu olan baş dönmesine genellikle iyi huylu paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV) ve labirentit neden olur. İç kulakta yer alan problemler, kulak enfeksiyonları, beyindeki sorunlar, ilaçların yan etkileri ve migren vertigoya neden olur.
Yüksek sıcaklıklar ,güneş çarpması belirtilerini oluşturduğu gibi iç kulak sıvılarının miktar değişikliğine de yol açarak vertigoyu tetikleyebilir.
Vertigoya bunlar neden oluyor;
Enfeksiyonlar ve alerjiler gibi çevresel faktörlere bağlı durumlar, iç kulak hastalıklarının oluşumuna zemin hazırlayarak, baş dönmesine yol açabilir. Az su tüketmek. Çok tuzlu yemek. Aşırı alkol kullanımı
KRM sonrasında hastalara 48 saat süre ile hastalığın olduğu kulak tarafına dönerek yatmamaları, sırtüstü ya da ters tarafa yüksek yastıkta yatmaları, öne eğilmemeleri, başlarını yukarı bakacak şekilde kaldırmamaları ve ani hareketlerden sakınmaları önerilmektedir.
Baş dönmesinin kulak içi denge kristalleri ve kan dolaşımı üzerindeki etkisi düşünüldüğünde düz pozisyonda uyumak en doğru hareket olacaktır. Başın uzun süre eğen kişilerde vertigoya daha sık rastlanır. Vücudun doğru pozisyonlanması vertigo ataklarının oluşmasında rol sahibidir.
Vertigo bazı durumlarda tedaviye ihtiyaç duymadan kendiliğinden geçer. Ancak vertigonun kalıcı olarak düzeltilebilmesi için bu duruma sebep olan durumun ortadan kaldırılması gerekir.
Vertigo genellikle birkaç saniye ila birkaç saat sürer, ancak ciddi vakalar günler hatta aylar boyunca sürebilir.
Yastık omuzlarınızın altında olmalıdır. 30 saniye bekleyin (vertigoların durması için). Başınızı kaldırmadan yarım (90 derece) sağa çevirin. 30 saniye bekleyin. Başınızı ve vücudunuzu yan tarafından sağa çevirin, böylece yere bakıyor olursunuz, 30 saniye bekleyin.
Baş dönmesi ve düşmeler sık karşılaşılan problemlerdir. Banyonuzda ve duşunuzda kaymayan paspaslar kullanın. Banyonun zeminine oturmak ya da ayakta duş̧ yapmak yerine bir banyo sandalyesi kullanın.
Amaç boyun omurgasını nötral pozisyonda tutmak olmalıdır. Yan yatan insanlar orta veya yüksek yastıkları tercih etmelidirler. Sırt üstü yatanlar orta sertlikte, alçak ve orta yükseklikte yastıkları tercih edebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri