Hastaların 'dönme hissi' olarak tariflediği vertigonun bir nedeni de vitamin eksikliği. Yapılan son araştırmalara dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanımız, “Demir eksikliği anemisi, B12 ve D vitamini eksikliği vertigoya neden olmaktadır” dedi.
Vitamin B12 eksikliği sıklıkla yaşlılarda görülen bir durumdur. Ancak özellikle mide-bağırsak sistemini etkileyen birçok hastalık da vit B12 eksikliğine neden olabilir. Vit B12 eksikliğinde genellikle hastalarda ataksik yürüyüş ve denge bozukluğu ortaya çıkar. Hastalar yürürken dengelerini sağlamakta zorlanırlar.
Yapılan araştırmalara göre B12 vitamini eksikliğinde baş dönmesi sık rastlanan sorunlardan biridir. Bu sorunun yaşanmaması adına vücuda yeteri kadar B12 vitamini alınmalıdır.
Vitamin B12 eksikliği, baş dönmesi gibi çeşitli sinir sistemleriyle ilgili semptomlara neden olabilir. B12 vitamini, vücudunuzun sinir sistemi ve kırmızı kan hücrelerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
Vertigoya Zararlı Olan Meyveler
Örneğin: Limon, greyfurt, turunçgiller gibi asidik meyveler, bazı insanlarda baş dönmesi ve mide bulantısına neden olur. Asidik meyveler mide asidini artırarak vertigo semptomlarının tetiklenmesine neden olur.
İlgili 16 soru bulundu
BPPV li hastalar ani baş hareketlerinden kaçınmalı, bol istirahat etmeli, bol sıvı tüketmelidirler. Yüksekte çalışmaktan ve tehlikeli cihaz kullanmaktan kaçınmalıdırlar. Vertigo tedavisinde fizik tedavi de kullanılmaktadır. Vertigo tedavisi esnasında kafein, tütün ve alkolden uzak durmak gereklidir.
Doktorun uygun gördüğü aralıklarla Epley Manevrası tekrarlanarak tamamen iyileşme sağlanabilir. Ancak hareketleri hastanın kendi kendine değil, doktor kontrolünde yapılması gereklidir. Ayrıca baş dönmesine bağlı olarak mide bulantısı, kusma gibi durumların önüne geçmek için de semptomatik ilaç kullanılabilir.
Hastaların 'dönme hissi' olarak tariflediği vertigonun bir nedeni de vitamin eksikliği. Yapılan son araştırmalara dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanımız, “Demir eksikliği anemisi, B12 ve D vitamini eksikliği vertigoya neden olmaktadır” dedi.
Baş dönmesi, yorgunluk ve beyin sisi ile birlikte D vitamini eksikliğinin yaygın bir belirtisidir. Sürekli başınız dönüyorsa D vitamini seviyenizi kontrol ettirmelisiniz. Yetersiz D vitamini kan basıncının ve sıvı dengesinin korunmasında rol oynadığı için baş dönmesine neden olabilir.
Baş dönmesi, yorgunluk ve beyin sisi ile birlikte D vitamini eksikliğinin yaygın bir belirtisidir. Sürekli başınız dönüyorsa D vitamini seviyenizi kontrol ettirmelisiniz. Yetersiz D vitamini kan basıncının ve sıvı dengesinin korunmasında rol oynadığı için baş dönmesine neden olabilir.
Bu yan etkileri arasında mide ağrısı, mide bulantısı, kusma, yorgunluk, baş dönmesi, kafa karışıklığı, aşırı susuzluk ve sık idrara çıkma sayılabilir.
B12, D vitamini ve demir eksikliği vertigoya neden olmaktadır. Vitamin ve mineral destekleri sayesinde vertigonun önüne geçilebilir.
Hastaların 'dönme hissi' olarak tariflediği vertigonun bir nedeni de vitamin eksikliği. Yapılan son araştırmalara dikkat çeken Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanları “Demir eksikliği anemisi, B12 ve D vitamini eksikliği vertigoya neden olmaktadır” dedi.
Magnezyum eksikliği hipertansiyon, insülin direnci, Tip 2 Diyabet, metabolik sendrom, kemik erimesi (osteoporoz), Alzheimer hastalığı, inme, migren, baş ve boyun ağrıları, anksiyete, sinirlilik, vertigo, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi durumlar ile ilişkili bulunmuştur.
3. BENEXOL B12 nasıl kullanılır? Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar: Doktorunuz ayrı bir tavsiyede bulunmadıkça, günde 1 film kaplı tablet kullanınız. Ürün, genellikle bir ilâ birkaç hafta için reçete edilir. Bazı durumlarda, doktor, tedavi süresini birkaç ay daha uzatabilir.
Çinko eksikliği belirtilerine göre doktorunuz takviyenin şeklini ve dozunu belirler. Bazı multivitaminler de çinko içerir. Aşırı çinko da karın ağrısı, ishal, baş ağrısı ve dönmesi, yorgunluk, kusma ve bulantıya sebep olabilir.
Kan yoğunluğunun artmasına neden olan kobalamin yüksekliği yüksek tansiyon, baş ağrısı ve baş dönmesi semptomları gözlemlenebilir.
Kulak kristali oynaması tedavisi genellikle özel manevralar ve egzersizleri içerir. Epley Manevrası, iç kulaktaki kristallerin doğru konumlarına yerleşmesini sağlamak amacıyla baş dönmesini tetikleyen kristallerin başka bir bölgeye yönlendirilmesini hedefler.
Vertigo tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Tedavi seçenekleri, semptomların şiddeti, altta yatan nedenler ve hastanın tıbbi geçmişine göre değişebilir. İlaçlar, fizik tedavi, cerrahi müdahaleler ve yaşam tarzı değişiklikleri, vertigo tedavisinde kullanılan yaygın yöntemlerdir.
Sakız çiğnemenin çene kaslarında güçlendirme ve stresi azaltma etkilerinin yanında vertigo tedavisinde etkisi büyüktür. Sakız çiğnemek östaki borusunda açılma yaparak kişide rahatlamaya neden olur. Bu etkisinin yanında kulak çınlaması sorununu da büyük bir oranda azaltır.
Doktorlar vertigo hastaları için hareketin öneminin altını çiziyorlar. Günlük olarak geri ileri yürümek, yana doğru adımlamak gibi egzersizlerin iyi geldiği belirtiliyor. Ayrıca gözlerin açık olduğu zama yumuşak zeminde yürümek de iyi geliyor.
Kulak kristali oynaması hastalığı, mekanik bir sebepten ortaya çıktığı için ilaç tedavisine gerek kalmadan ve cerrahi yöntemlere başvurulmadan çeşitli fiziksel hareketler yardımıyla tedavi edilir. Bu hareketler, manevra olarak tanımlanır. Teşhis ve tedavi aynı anda gerçekleştirilir.
Vertigo hastaları sırt üstü yatmalıdır. Vertigo hastaları sırt üstü pozisyonda yatarken başlarının dönmediği gözlenmiştir. Baş dönmesinin kulak içi denge kristalleri ve kan dolaşımı üzerindeki etkisi düşünüldüğünde düz pozisyonda uyumak en doğru hareket olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri