Uzmanlar evdeki nem ve küflerin küf alerjisi gibi hastalıklara, burun akıntısı, hapşırık, nefes darlığı, öksürük gibi rahatsızlıklara neden olduğunu söylüyorlar.
Yaşadığınız yerde sürekli rutubet kokusuna maruz kalmanız halinde solunum yollarınız ciddi şekilde zarar görüyor. Uyku problemlerine de neden olduğu bilinen rutubet kokusu, nefes almanızı zorlaştırıyor. Büyükten küçüğe herkese zararı bulunan rutubet kokusu, belirtildiği üzere sağlığınızı olumsuz etkiliyor.
Rutubetli odalarda uyumak, boğazda tahriş, öksürük ve solunum yolu enfeksiyonları riskini artırabilir. Rutubetli ortamlar ayrıca mantar ve bakteri büyümesi için ideal bir zemin sağlar.
Sağlığa Zararları Nelerdir? Rutubete bağlı olarak bireylerde küf alerjisi görülebilmektedir. Küf alerjisinin sonucunda da burunda akıntı, kaşıntı, hapşırma ya da gözlerde yaşarma ile karşı karşıya kalınabilmektedir. Kimi zaman öksürük problemi baş gösterebilir ve nefes darlığı problemi başlayabilir.
Rutubet sorununu çözmek, hem evinizin sağlığını hem de sizin sağlığınızı korumak için önemlidir. Rutubet, evlerde sıkça karşılaşılan ve birçok sorunu beraberinde getiren bir problemdir. Nemli ortamlar, kötü koku, küf ve mantar oluşumu gibi sorunlara yol açabilir ve sağlığımızı olumsuz etkileyebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Mantar ve Küf Tehlikesi
Bu toksinler insan sağlığına ciddi zararlar verebilir ve uzun süreli maruziyet durumunda solunum yolu deri ve göz tahrişine neden olabilir. Rutubetli bir odada uyumak mantar ve küfün vücuda daha fazla maruz kalmasına ve sağlık sorunlarına yol açma riskini artırabilir.
Bazı kişilerde öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığı gibi daha birçok sorunlara yol açabilir. Küf kokusu asla hafife alınmamalıdır. Küf kokusu solunum yollarına aşırı zarar verebilir. Bu ortamda yaşamaya ya da devamlı maruz kalınması halinde kişide astım krizleri bile ortaya çıkabilir.
Nem ve küf alerjisi küf sebebi ile ortaya çıkar ve hastalığa sebep olur. Bu alerji, burun akıntısı, hapşırma, burun kaşıntısı, gözlerde sulanma gibi insanların yaşam kalitesini etkileyen ve hatta bazı kişilerde öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum, sinüs enfeksiyonları ve baş ağrıları gibi hastalıklara yol açar.
Küf, çevreye yayılan sporları sayesinde hava yoluyla veya temas yoluyla kolayca bulaşabilir. Bu nedenle, küfün olduğu ortamlarda dikkatli olmak ve gerekli önlemleri almak önemlidir. Küf, hem estetik hem de sağlık sorunlarına yol açabilir. Küf, kötü koku, lekeler ve yüzey hasarı gibi estetik sorunlara neden olabilir.
Küf mantarı sporları solunum yoluyla alınırsa hapşırma, kaşıntı, gözlerde sulanma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı veya burun, ağız ve dudaklarda kaşıntı gibi belirtiler, ve/veya öksürük, nefes darlığı, hırıltı gibi astım belirtileri tetiklenebilir.
Havadaki kuruluk
İç mekanlarda havada yeterli nem bulunmaması, boğazın kaşınmasına ve kuruluğa neden olabilir. Genellikle kronik burun tıkanıklığı nedeniyle sürekli ağızdan nefes almak yine boğazda kuruluğa ve ağrıya neden olabilir.
Rutubete Kesin Çözüm Yolları
Özellikle banyo ve mutfak gibi nemin yoğun olduğu alanlarda pencere açılarak veya havalandırma fanları kullanılarak havanın dolaşımı sağlanmalıdır. Bazı durumlarda profesyonel yardım almak ve uzman bir tesisatçı veya nem uzmanıyla çalışmak etkili sonuçlar sağlayabilir.
Bir sprey şişe içinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı rutubetli odalara oda spreyi olarak sıkın ve kurumaya bırakın. Köşelerde oluşan rutubet izlerine de doğrudan uygulayabilirsiniz. Cam önünde oluşan rutubetler için de karışımı sıkıp bez ile silebilirsiniz.
Rutubetin Kronik Bronşit ve KOAH Üzerindeki Etkisi
Rutubet kronik bronşit ve KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) gibi kronik solunum yolu hastalıkları olan kişiler üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir. Nemli ortamlar solunum yollarının tahriş olmasına ve daha fazla balgam üretimine neden olabilir.
Hava sıcaklığının, nemin veya yağmur miktarının kansere doğrudan neden olduğunu değil de bu faktörlerin kansinojen maruziyetini çeşitli yollarla etkilediğini ve böylelikle kansere neden olduğunu öne sürmekteler.
Çok şaşırtıcı olsa da: Kedi kumu. Tıpkı karbonat gibi kedi kumu da nemi içine hapsetme özelliğine sahip. Bu nedenle evinizde sık sık rutubet oluşan yerlere bir kase ya da hava geçirgenliği olan bez bir torba içinde kedi kumu da bırakabilirsiniz.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Çocuklarda ve Bebeklerde Bronşit Belirtileri
Enfeksiyonlar harici sigara dumanı, küf/rutubet, kimyasal kokular ve hava kirliliği ile hastalığın semptomları artabilir. Bronşitin Sık Görülmeyen Belirtileri Bronşit genellikle balgamlı öksürükle tanınır.
Odadaki Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir? Rutubet kokusunun geldiği odayı belirledikten sonra kokuyu gidermek için yarı yarıya hazırladığınız beyaz sirke ve su karışımını tüm dolap, pencere ve yüzeylere püskürtüp silin. Odadaki perde, kilim, yatak takımları gibi diğer eşyaları yıkayın ve mümkünse açık havada kurutun.
Yüksek nemle birlikte kişide görülen başlıca belirtiler; derinden ve zonklama tarzı baş ağrısı, baş dönmesi, boğazda aşırı kuruma, yutkunma zorluğu, bulantı, başta bacaklar olmak üzere bütün vücutta halsizlik, gözlerde bulanıklık ile kendini gösteren sıcak çarpması ortaya çıkabilmektedir.
Bununla birlikte, rutubetli bir iç mekan nedeniyle bu tür bir koşulun ortaya çıkması oldukça ender görülür. Diğer taraftan, sıcak ve rutubetli ortamlarda ev tozu akarları ortaya çıkabilir ve alerjik reaksiyonlara (astım semptomları, egzama ve rinit gibi) yol açabilirler.
Çok yüksek nem küf ve yoğuşma sorunlarına neden olabilir. Çok düşükse, oluşan kuruluk düzeyi nesnelere ve insanlara zarar verir, bizi havadaki virüslere ve enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirir. Evinizin nemini doğru seviyede anlamak ve korumak, insanları, evcil hayvanları ve eşyaları korumak için önemlidir.
Astım, nefes darlığı, öksürük ve ateş gibi çeşitli hastalıklar; nemli havayı solumaya bağlı olarak gelişebiliyor. Neme bağlı olarak gelişen küf mantarların sporları ise akciğerde iltihaplanmaya varacak kadar büyük bir etki gösterebilir. Aspergillus denilen mantar, akciğerde zatürre ve pnömaniye davetiye çıkarır.
Rutubet kokusu neye benzer? Gölgede kalmış ıslak havlu kokusu ile eş değer bir kokusu vardır. Biraz ayak kokusu, biraz ter kokusu, birazsa ıslak beton kokusunu andırır.
Küf, nemi seven bir organizma olarak nemli ve havasız alanlarda büyür. Bu durum, özellikle banyo, mutfak, kiler gibi yerlerde yaygındır. Rutubet ise bir nem sorunudur ve havadaki su buharının yoğunlaşarak sıvı formda biriktiği bir durumu ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri