Takıntı ve vesvese terapisi, kişinin takıntılı düşüncelerini ve davranışlarını anlamasına ve kontrol etmesine yardımcı olmak için tasarlanmış bir terapi türüdür. Bu terapi türü, bir dizi farklı teknik kullanarak kişinin takıntıları ve vesveseleri ile başa çıkmasına yardımcı olur.
OKB'nin ilaçla tedavisinde serotonin geri alım engelleyici depresyon ilaçları (klomipramin, fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin; citalopram ve sertralin) birinci seçenektir.
Vesveseden kurtulmanın en kestirme üç yolu vardır: İstiğfar: Tevbe, istiğfar etmek. İstiaze: Şeytanın şerrinden Allah'a sığınmak, sık sık eûzü besmele okumak. Kur'an'a ve Sünnete sarılmaktır.
Aşırı sorumluluk, İmanı sorgulama, suçluluk duyguları ve bazen ibadetten uzaklaşma ile devam eden bu durum obsesyonların artmasına ve obsesif kompülsif bozukluğun başlamasına neden olarak kişinin hayatını oldukça etkileyebilmektedir.
Uzmanlar, halk arasında "vesvese" olarak bilinen durumun, kişiyi rahatsız edip işlevselliğini bozması ve zaman kaybına neden olması halinde bunun psikiyatrik hastalık belirtisi olduğunu belirtiyorlar. Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.
İlgili 22 soru bulundu
Halbuki bu durumun sizden kaynaklanmadığını, şeytanın telkini olduğunu ve sizin de bundan dolayı bir mesuliyet altına girmediğinizi, günahkâr olmadığınızı anladığınız zaman vesvese kendiliğinden gidecektir. Vesveseyi gözünüzde büyütmeye gerek yok.
"Mü'min, şeytanın vesveseleri ve kalbinde olmasıyla sıkıntı duyacağı küfrün vesveseleriyle imtihan olunur.
Vesvese duası şöyledir ki 'Amentü billahi ve rusulihi hüve'l evvelü hüve'l ahirü ve'z zahirü ve'l batinü ve hüve bi külli şey'in alim' duası sık sık okunmalı ve vesvese verecek konulardan uzak durulmalıdır.
Musibet denilince genellikle, insanın bedenine isabet eden hastalıklar ve belalar anlaşılır. Vesvese ise kalbe arız olan manevi bir hastalıktır.
Obsesif kompulsif bozukluk, halk deyimiyle vesvese olarak da adlandırılır. Gündelik hayatta herkes bazı durumlar karşısında endişe, panik ve takıntılı bir halde olabilir.
İnsan zihnine gelen şeytanî vesveseleri uzaklaştırmanın en etkili yolu Allah'ı zikretmektir. Kuran'da şöyle buyurulmuştur: Eğer şeytandan bir vesvese gelip seni dürterse hemen Allah'a sığın.
Terim olarak vesvese; şeytanın, insanın kalbine ilka ettiği kuruntu veya aslı olmayan ihtimaller demektir. Vesvese, kelime olarak hışırtı, fısıltı manasında gizli ses demektir. Bu münasebetle gönülde tevali ve tekerrür eden gizli söze “vesvese” ve bir nefse böyle bir söz ilka etmeğe de “vesvese vermek” denilir.
OKB kendiliğinden geçmez, ilaç tedavisi veya bilişsel davranış terapisi yöntemlerinden biri ile tedavi edilmelidir. Erken teşhis gerçekleştirildiğinde tedavi süreci de hızlanır. Bazı hastalarda ilaç tedavisi yerine terapi yöntemi uygulanabilmektedir. Bilişsel davranışçı terapi bu terapiler arasında en etkilisidir.
Kur'ân-ı Kerîm'de vesvese kavramı beş âyette geçmekte, bunların üçünde şeytanın (el-A'râf 7/20; Tâhâ 20/120; en-Nâs 114/5), birinde nefsin (Kāf 50/16) insana saptırıcı etkisi anlatılmaktadır. Nâs sûresinde (114/4) kişiyi ısrarla günah işlemeye kışkırtması sebebiyle şeytandan vesvâs diye söz edilir.
İslâma göre vesvesede kesin hüküm şudur: Vesvesenin hiçbir zararı yoktur. Zararı, zarar verdiğini düşünerek evhama kapılmak, ümitsizliğe düşmek, huzurdan kaçmak, ibadetten vaz geçmektir. Vesvese, yani, kötü hayaller, düşünceler, şeytanın kalbimizin aynasına attığı görüntülerdir.
CEVAP: Vesvese insan hayatta olduğu müddetçe devam eder. Çünkü Allah kıyamete kadar yaşamasına ruhsatı verince şeytan şöyle demişti: “Madem beni azdırdın, ben de senin doğru yolunun üstüne onlar için oturacağıma yemin ederim.
Kaf Suresi, 16. ayet: Andolsun, insanı Biz yarattık ve nefsinin ona ne vesveseler vermekte olduğunu biliriz. Biz ona şahdamarından daha yakınız.
Kötü Düşüncelerden Kurtulma Duası Türkçe Okunuşu
- İnşirah Suresi: Bismillâhirrahmanirrahim (1) Elem neşrah leke sadrek. ( 2-3 ) Ve vada'nâ 'anke vizrek. Elleziy enkada zahrek. (4) Ve refa'nâ leke zikrek. ( 5-6 ) Feinne me'al'usri yüsrâ. İnne me'al'usri yüsrâ.
“Vesvese imanın ta kendisidir.” “Namazda vesvese dinden ve sarih imandandır.” “Diliyle söylenmedikçe, kalbiyle tasdik edilmedikçe Allahü Teâlâ ümmetimin içinde olan vesveseleri affeder.”
Peygamber (s.a.s.) 'Gerçekten böyle bir korku duyuyor musunuz? ' diye sormuş, oradakiler de 'Evet!' deyince, 'İşte bu (korku) imandandır (akla gelen vesvese de zarar vermez).” (Müslim, Îmân, 209 [132]) buyurmuştur.
Böyle vesveseler birçok kimsede olabilir. İmanım gitti diye şüpheye düşmemeli, böyle düşüncelere önem vermemeli, her zaman Allahü teâlâyı anmaya çalışmalıdır! Peygamber efendimiz, (Şeytan vesvese verir. Allah'ın ismi zikredilince, söylenince kaçar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri