Tedavi kardiyopulmoner resüsitasyon (CPR) ve
Ventriküler Fibrilasyon/Nabızsız Ventriküler Taşikardi
VF ve nabızsız VT ilk dakikalarında en önemli girişim çevredekilerin erken kardiyopulmoner resüsitasyon ve erken defibrilasyon yapmasıdır. Şahitli arrest olgularında 2 kurtarıcı soluk verildikten sonra nabız kontrolu yapılır.
Ventriküler fibrilasyon sorunu olan hastanın tedavisi acil olarak yapılmalıdır. Bu amaçla yapılan müdahale kardiyopulmoner resüsitasyonu (CPR) ve otomatik harici defibrilatör (AED) olarak adlandırılan bir cihazla kalbe şok verilmesi şeklinde gerçekleşir.
Ventriküler fibrilasyon, ülkemizde ani kardiyak ölümlerin en sık görülen nedenidir. Acil tedavi, otomatik harici defibrilatör (AED) ve kardiyopulmoner resüsitasyonu (CPR) içerir ismi verilen bir cihaz yardımı ile kalbe şok uygulanması ile yapılır.
Ventriküler Fibrilasyon (VF)
elektriksel aktivite sonucu dk. da 250-400 hızında nabız oluşturamayan miyokardiyal titreşimdir.
İlgili 43 soru bulundu
VF ve nabızsız VT'de önerilen ilaçlar ise; adrenalin ya da vazopressin, amiodaron, lidokain, magnezyum ve prokainamiddir.
Kalp ritim bozukluğu ne zaman tehlikelidir? Kalp ritim bozukluğunda belirtiler hissedilmeye özellikle kalbin çok hızlı veya yavaş attığını hissetme, bayılma, nefes darlığı ve baş dönmesi gibi şikayetler yaşanıyorsa hayati tehlikenin taşıyabileceğinden acilen uzmana başvurulması gerekir.
Giriş Ventriküler fibrilasyon (VF) en önemli kardiyak arrest ritmidir. Ventriküller aniden 500 vuru/dakikaya varan hızda kasılmaya çabalar. Hızlı ve düzensiz elektriksel aktivite ventrikülleri senkronize şekilde kasılamayacak duruma getirerek ani kardiyak output kaybına yol açar.
Ventriküler Taşikardinin tedavisi is Senkronize Kardiyoversiyondur. DEFİBRİLASYON Myokardiyuma çok kısa bir süre içinde, yüksek miktarda elektrik akımı vererek, ventriküler fibrilasyon'un sonlandırılması veya çevrilmesi işlemidir.
Ventriküler Fibrilasyon: Karıncıklardan kaynaklanan, EKG'de tamamen düzensiz dalgaların olduğu ölümcül bir ritim bozukluğudur. Karıncıklar kas seğirmesi gibi titrer, etkili bir kasılma oluşturamaz ve vücuda kan pompalayamazlar. Zamanında müdahale edilmezse ölüm meydana gelir.
Kardiyak arrest tedavi edilmezse ölüm ile sonuçlanır. Ventriküler fibrilasyon, koroner kalp hastalığı, kalp kapak hastalığı, kardiyomiyopati, Brugada sendromu, uzun QT sendromu, elektrik çarpması veya kafa içi kanama nedeniyle ortaya çıkabilir.
Ventriküler fibrilasyon en ciddi kalp ritim bozukluğu türlerinden biridir ve acil tıbbi müdahale gerektirir. Bu durumda, kalp düzensiz bir şekilde atar ve kanı etkili bir şekilde pompalayamaz. Sonuç olarak vücuda yeterli oksijen taşınamaz ve bu durum yaşamı tehdit eder.
VF, düzensiz elektriksel aktivitenin neden olduğu bir geniş kompleks taşikardidir ve EKG'de ayrı QRS kompleksleri ile genellikle 300'den büyük bir ventriküler hız ile karakterize edilir.
Nabızsız ritim
VF/nabızsız VE hastaları için bir şok sonrası derhal 2 dakikalık CPR'na başlanır ve defibrilatör şarj olurken CPR'a devam edilir.
Ventriküler fibrilasyon.
Ventriküler fibrilasyon, hızlı, kaotik elektriksel uyarılar, gerekli kanı vücuda pompalamak yerine ventriküllerin etkisiz bir şekilde titremesine neden olduğunda meydana gelir. Bu ciddi sorun, kalp dakikalar içinde normal ritmine döndürülmezse ölümcüldür.
Dirençli VF Nedir? Şoka dirençli VF veya nabızsız VT, bir veya daha fazla şok sonrası devam eden veya tekrarlayan VF veya nabızsız VT anlamına gelmektedir.
İlaç tedavisi her ne kadar temel tedavi yaklaşımı olsa da bazı kişilerde farklı tedavi girişimleri gerekli olabilir. Elektriksel kardiyoversiyon, kateter ablasyon, cerrahi ablasyon ve kalp pili yerleştirilmesi gibi uygulamalar, atriyal fibrilasyon hastalarında başvurulan ilaç dışı tedavi yöntemler arasında yer alır.
Nabızlı ventriküler taşikardi tedavisinde hastanın senkop, şok, hipotansiyon gibi unstabilite bulguları mevcutsa kardiyoversiyon ilk seçenektir. Üç girişime rağmen tedaviye yanıt alınamazsa Amiodoron 300 mg 10-20 dk içinde gidecek şekilde intravenöz infüzyon yoluyla verilir.
Ancak atriyal fibrilasyon gelecekte bazı sorunlara neden olabilir. Kanın pıhtılaşma sorunlarına neden olabildiği için inme riski artabilir, böbrek, kalp ve bağırsaklarda hasarlara neden olabilir. Kalp yetmezliği oluşabilir. AF ölüm riskini artıran bir sorundur.
Semptom göstermeyen bu kalp krizi şekline sessiz kalp krizi denir. Bu tür kalp krizinin 7 sessiz belirtisi ise şöyle sıralanabilir: Sebebi bilinmeyen yorgunluk, nefes darlığı, boyundan üst tarafa yayılan ağrı, mide ekşimesi, mide yanması, ani soğuk basması ve terleme, sıkıntılı ruh hali şeklinde kendini gösterebilir.
Kalp krizi ile sonuçlanabilecek 12 belirtiyi sıralayan Boztosun, “Göğüste sıkışma ve ağrı, bulantı, hazımsızlık, mide yanması ve ağrısı, kola yayılan ağrı, baş dönmesi, çabuk yorulma ve bitkinlik, horlama, terleme, bacaklarınız ayak ve bileklerin şişmesi, bitmeyen öksürük veya düzensiz kalp atışınız varsa vakit ...
Kardiyak ya da farklı bir deyişle kalbe bağlı hasarlanmayla ilişkili olarak kan düzeyinde, troponin değeri yükselmeye başlar. Hasarlanmanın ardından geçen ilk 1 saatte yapılan laboratuvar testi ile saptanabilen troponin düzeyi, 24. saatte maksimum düzeye ulaşarak 1 hafta boyunca pozitif değerini korur.
“Ritim bozukluğu” ifadesi tek başına belli bir tehlike ifade etmez. Bunun türü, sıklığı, kalpte buna neden olan veya eşlik eden başka bir sorun (kalbin kasları, kapakları veya damarlarında) olup olmadığı gibi noktalarla beraber değerlendirilmesi gerekir. Yaklaşım ve tedavi de ritim bozukluğunun türüne göre değişir.
Özellikle kalp kapaklarında çökme olan hastalarda az su içme tansiyon düşüklüğüne yol açarak çarpıntı ve ritim bozukluğunu tetikleyebilir. Vücutta dolaşan sıvı azalmasına yol açarak kalp yetersizliğini tetikleyebilir. Az su içen ve tansiyon ilacı kullanan kişilerde tansiyon değerlerinde aşırı iniş ve çıkışlar sıktır.
Tıbbi ifadesi aritmi olan kalp ritim bozukluğu, kalp ritmindeki anormallik olup, kalpteki elektriksel sinyallerin düzgün çalışmaması sonucu kalp atış ritminin hızlı, yavaş veya düzensiz atmasıdır. Kalp ritim bozukluğu hayati tehlike oluşturacak düzeyde yaşanabilir ve acil tıbbi müdahale gerektirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri