Vidalı pompa, popüler olarak adlandırabileceğimiz pompa ekipmanlarından biridir. Endüstride ve günlük hayatta yaygın bir kullanımı vardır. Vidalı pompa, bir eksen boyunca yüksek ya da düşük viskoziteye sahip sıvıları aktarmak için kullanılır.
Sıvı hareketli vidanın veya birbirleriyle temas halinde dönen vidaların helisel kanalları içerisinde, emme kanalından basma kanalına doğru hareket eder. Vidalı pompalar özellikle viskoz ve ağır sıvıların, emilip basıldığı çeşitli sanayi kollarında geniş kullanım alanına sahiptir.
Üç temel pompa türü vardır: pozitif deplasmanlı, santrifüj ve eksenel akış pompalar.
Kanatlı pompa, değişen basınçlarda sabit akış sağlayan kendinden emişli pozitif deplasmanlı bir pompadır. Çalışma, tipik olarak maksimum devir sayısı 900 olduğundan, dişli kutusuna bağlı bir motor aracılığıyla gerçekleştirilir.
Mono pompa; endüstriyel olarak sıvı ve akışkan maddelerin aktarımını, dolaşımını, dozajlamasını veya filtrelenmesini yapmak için geniş bir alanda kullanılır. Mono pompalar, endüstride son derece sık kullanılan ekipmanlar arasında kendine yer bulur.
İlgili 18 soru bulundu
Jet pompaları, suyun derin kuyulardan emilerek yüzeye çıkarılması için kullanılan güçlü cihazlardır. Jet pompa (derinden emişli), suyu daha derin kuyulardan çekmek için tasarlanmıştır.
Yangın pompa sistemlerinde kullanılan ve ana yangın pompasının gereksiz yere çalışmasını önlemek için ana pompadan önce devreye giren yardımcı pompadır. Jokey pompanın görevi, sistemi basınç altında tutmak, kayıp-kaçakları ve basınç düşmesini tolere etmektir.
Flatörlü drenaj pompaları su belirli bir seviyeye ulaştığında otomatik olarak devreye girer ve suyu tahliye etmeye başlar. Flatörsüz drenaj pompaları da manuel olarak aktif edilir ya da durdurulur. Drenaj pompaları temiz ya da kirli su tahliyesinin yanı sıra foseptik çukurlarında da kullanılmaktadır.
Alüminyum gövdeli tandem dişli pompalar, 2 tane pompanın birleşmesinden oluşmaktadır. Bu ürünler, genellikte çift pompa beslemesi ihtiyaç duyulan sistemlerde kullanılmaktadır. Yağ bölmeler arasında geçiş sağlamaktadır, farklı yağ kullanımı için uygun değildir.
Dişli pompa, döner pompalara verilen isimdir; dönen dişliler kullanarak sıvıyı taşıyan pompalardır. Dişli pompa sıvı ortamını iter, vakum basıncı yaratır, iki ya da daha fazla dişlinin kullanımı ile işlevini tamamlarlar. Dişli pompalar çok yüksek basınç oluşturabilme kabiliyetine sahiptir.
Pistonlu pompa nedir? Silindirik bir odadan sıvı taşımak için piston kullanan pozitif deplasmanlı pompalara pistonlu pompa denir. Pistonlu pompaların tasarımları birden fazla çeşittedir. Çeşit fazla olsa da hepsi kapalı bir silindirde hareket eden en az bir piston kullanırlar.
Santrifüj pompalar, karışık akışlı pompalar ve eksenel pompalar olmak üzere üç şekilde sınıflandırılırlar. Bu sınıflandırmayı etkileyen en önemli unsur pompaların özgül hızı ve buna bağlı olarak çark yapısıdır.
Dalgıç Pompanın Kısa Süreli Aralıklarla Duraklıyor Olması İle İlgili Arızalar. Su sıcaklığı çok yüksek seviyeye ulaşmıştır ya da aşırı su kirlenmesi söz konusudur.
Tüm hidrolik pompalarda olduğu gibi paletli pompalarda pozitif deplasmanlı aktarım pompalarıdır. Pompa milinin 180 derecelik dönüşünde artan hacim oluşturur, diğer 180 derecelik dönüşünde de azalan hacim oluşturarak sıkıştırma yaparlar .
Gazların taşınması ya da basınçlarının arttırılmasında kullanılan pompalara sıkıştırıcı (kompresör), üfleç ya da fan denir. Yer değişiminin mekanik yolla gerçekleştirildiği pompalara pozitif yer değiştirmeli ya da volumetrik pompalar denir.
Dikey ya da dik kademeli pompa olarak adlandırılan santrifüj pompa, fanları dikey şekilde bir mil üzerinde dizili olan yüksek debi ve basınç sağlayan su pompası türleridir. Bu santrifüj pompalar oldukça sessiz çalışan noryl (noril) fanlı pompalardır.
İkiz pompanın pompa kontrolü, pompaların eşit sürelerde çalışmasını temin edecek şekilde pompaları sıralı olarak çalıştırmaktadır. İki adet tekli pompanın kullanılmasıyla karşılaştırıldığında maliyet tasarrufu da sağlamaktadırlar.
Çift Kademeli Santrifüj Pompalar, normal santrifüj pompalara göre basınç olarak yüksek su pompası olmakla beraber Özellikle evsel hidrofor sistemleri pompası ve sanayi tesisleri pompası olarak kullanıma uygun su pompasıdır. Bu tip pompalarda 2 adet çark ve 1 adet difüzör vardır.
Drenaj pompası sabit bir su toplama tankına-deposuna monte edilebileceği gibi; portatif olarak taşınıp, yağmur, sel baskını vb. nedenlerle kot seviyesi altında kalan alanların su ile dolması durumunda suyun tahliyesinde kolaylıkla kullanılabilir.
Havuz ve su depolarındaki su seviyesinin belirli bir seviyede tutulmasına sağlayan malzemeye flatör denir. Elektriksel bir kontak sunan bu malzeme aynı zamanda bir kontrol elemanı olarak görev yapıyor. Genel olarak dalgıç ve hidrofor motorlarının sussus çalışmaması için kullanılıyor.
Talaşlı imalatlarda, bor yağları transferinde, boyama kabinlerinde, püskürtme atığı tortu ve boyaların giderilmesinde, oto servis istasyonlarında, karter atıkları ve yanık yağların toplanmasında sanayi atıkları ve pis suların arıtma tesislerine pompalanmasında kullanılırlar.
Pistonlu pompa, bir sıvıyı bir yerden başka bir yere iletmek veya basınçlandırmak için pistonun yarattığı kuvvetten yararlanan bir pompa çeşididir. Pistonlu pompaların çalışma prensibi, pompa silindirinde pistonun ileri geri hareketiyle akışkanın emilmesi ve basılması şeklindedir.
yakıt deposunda bulunan yakıtı motor yada motorlara basınçlı şekilde ileten pompadır. diğer görevi ise yakıtın içindeki havayı ayrıştırarak yakıt hattında hava kilitlenmesini önlemektir.
Yangın pompası, yangın durumunda önceden hesaplanmış su çıkış ağızlarındaki basıncını ve gereken debiyi karşılayabilecek şekilde seçilen ve projelendirilen yangın sisteminin bir parçasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri