Enstantane/shutter değeri, seçilen fps değerinin 2 katı veya 2 katı civarındaki en uygun değer olmalıdır.
Enstantane hızı adından da anlaşıldığı gibi fotoğraf makinesinin deklanşörünün kapanma hızıdır. Yüksek enstantane hızı, kameranın aldığı ışık miktarını azaltarak kısa pozlama sağlarken düşük enstantane hızı fotoğrafçıya daha uzun pozlama sağlar.
Perde hızı veya enstantane, fotoğrafçılıkta diyaframdan geçen ışınların ne kadar süreyle sensörde kalacağını kontrol eden sisteme denilmektedir.
Bu sayı 0'dan başlar ve fotoğraf çekildikçe artar. Shutter sayısının fazla olması özellikle ikinci el kamera alırken pek istenilen bir özellik değilken, bu rakamın 10.000'de olması tercih edilir, maksimum 20.000 olmalıdır.
Üreticiler perde ömrü yani diğer bir adı ile Shutter sayısı konusunda 100.000, 150.000 gibi rakamlar vermişlerdir. Deklanşöre her basıldığında perde ömrünün azalacağı aklınızın bir köşesinde saklamanızda yarar var. Deklanşöre her bastığınızda perde ömrünü harcamış olursunuz.
İlgili 29 soru bulundu
1/125 saniye – Elde çekim için en düşük enstantane hızı olarak kabul edebilirsiniz. 1/60 saniye – Düşük ışıkta elde çekim için üst sınır olarak kabul edebilirsiniz. 1/30 saniye – Fotoğraftaki hareket bulanıklığının başladığı duraktır. 1/15 saniye – Tripod kullanmaya başlamalısınız.
Bunun normal değeri de 1/125 enstanetenedir. 1/125 SN OLARAK YAZILIR.Yani 125 enstantane dediğimiz şey perdenin saniyenin 125in 1 i süresinde sensörün önündeki yukarı aşağı hareketidir.Bu hareket süresince sensöre ışık düşecektir.
Maksimum diyafram açıklığınız (bazı lenslerde f/1.4 kadar düşük olabilir) en fazla ışığın içeri girmesine izin verir. Tüm fotoğraf makineleri, ışığı en çok sınırlayan diyafram ayarı olan f/16 kadar dar bir minimum diyafram açıklığına sahip olabilir.
Yetişkinlerde nadir görülen bir durum olan diyafram yüksekliği zamanla yürüyüş ve efor esnasında nefes darlığı ve taşikardi şikayetlerini ortaya çıkarabiliyor. Uzmanlar tanısının çoğu zaman tesadüfen tespit edildiğini belirterek diyafram yüksekliğinin mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğuna vurgu yapıyor.
Diyaframı düşük olan kamera daha fazla ışık alır. Gece çekimlerinde yada hafif karanlık ortamlarda diyaframı yüksek kameralara göre daha az grensiz (yani kumlanma) fotoğraf elde edersiniz. F1.7 F2.0 dan çok daha kabiliyeti yüksektir anlayacağınız.
Bazı sabit standart f değerleri (F2, F2.8, F4, F5.6 ve F8 gibi) mevcuttur. F değeri arttıkça diyafram açıklığı daralır ve lensten daha az ışık geçer. F değeri azaldıkça diyafram açıklığı küçülür ve lensten daha çok ışık geçer. Örneğin, diyafram açıklığı F8'den F5.6'ya düşürülürse ışık miktarı iki katına çıkar.
Shutter sayısı, fotoğraf makinesinde deklanşör butonuna kaç kere basıldığını gösterir. Bir tür bilgi vazifesi gören bu sayı, deklanşör butonuna basıldığında harekete geçen perdenin temelde kaç kere hareket ettiğini gösterecektir.
Dijital fotoğraf makinelerinde ISO hassasiyeti, lensten gelen ışığın fotoğraf makinesinde ne kadar artırıldığını ifade eden bir göstergedir. Kameraya giren ışık miktarı diyafram açıklığı ve deklanşör hızı ile belirlenir. Bu miktardan başlayarak, iyi pozlanmış bir görüntü oluşturmak için ışık artırılır.
Örneğin, gündüz manzara fotoğrafçılığı için f/8 ile f/11 arasında bir değer uygun olabilirken, düşük ışıklı ortamlarda düşük bir değer (örneğin f/2.8) tercih edilebilir. Diyafram değeri, diğer çekim parametreleriyle de dikkate alınmalıdır.
1/1000 saniyede çekilen bu fotoğrafta (aşağıda) hareket donmuştur. Özellikle spor ve vahşi yaşam fotoğrafları çekerken daha yüksek enstantane hızları kullanabilmek için ISO ayarını artırmanız gerekebilir.
Enstantane hızı ayar kadranını çevirerek seçilir (daha yüksek hızlar için sağa, daha yavaş hızlar için sola). Diyaframı ayarlamak için ayar kadranını çevirirken (daha geniş diyaframlar/daha düşük f değerleri için sola ve daha küçük diyaframlar/daha yüksek f değerleri için sağa), E (N) düğmesini basılı tutun.
Ortamdaki ışık az olduğunda artırmak için yavaş enstantane değeritercih edilir. 1/15 enstantane değeri ve 1 saniye üzerinde olan tüm değerler fotoğrafta uzun pozlamayı ifade eder. Fotoğrafçılıkta enstantane pozlama değerleriyle de ilgilidir.
Enstantane hızı, fotoğraf makinesinin sensörüne düşecek olan ışık miktarını kontrol etmek için kullanılır. Süre arttıkça sensöre giren ışık miktarı artar, tam tersi durumda ise sensöre giren ışık azalır.
Pozlama, basitçe fotoğraf makinesine girmesine izin verdiğimiz ışık miktarıdır. Bu ışık miktarı çok az olursa fotoğraf karanlık veya yetersiz pozlanmış olur. Çok fazla olursa da oldukça parlak veya aşırı pozlanmış olabilir.
Enstantane değeri saniye biçiminde belirlenir. 1/30 demek “saniyenin 30'da 1'i hızda ışık alması”nı söylemek demektir. 8″ şeklinde çift tırnaklı olarak görüyorsanız bu saniye anlamına geliyor. Makineye 8 saniye boyunca ışık alınacağını ifade ediyor.
Günümüzde ortalama bir fotoğraf makinesinin shutter ömrü 100 bin kare civarındadır. Orta ya da ileri seviye DSLR cihazlarda bu rakam 200-300 bin hatta 500 bin kareye kadar çıkabilir. Normal bir kullanıcının elbette bu rakamları bir makinenin ömrü boyunca görmesi zordur.
Bunun en basit ve kısa yolu www.myshuttercount.com internet sitesine girerek “dosya seç” butonu ile en son çektiğimiz fotoğrafı yükleyip, daha sonra “upload file” butonuna basarak sitenin bize vereceği sonucu beklemek.
Fotoğraf makinesinde deklanşör düğmesine bastığımız andan itibaren ışığın ne kadar süreyle sensöre düşeceğini ifade eden terime “Shutter” denir. Shutter sayısı ise kısaca fotoğraf makinesinin ömrü boyunca çektiği toplam fotoğraf sayısına denir.
Çünkü makineler imal edilirken farklı sayılarda fotoğraf çekebilecek şekilde üretilirler. Örneğin bir Nikon D5 profesyonel seri makinenin teorikteki perde ömrü 500 bindir. Aynı şekilde Nikon D3000 fotoğraf makinesinin teorikteki ömrü ise 100, Canon 600D'nin ise 150 bindir. Bahsi geçen rakamlar teorikteki ömürleri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri