Günlük fiyat değişim limiti, her bir sözleşme için belirlenen baz fiyatın ±%20'sidir.
Vadeye kadar geçen süre içerisinde, VİOP'ta aynı vadede ve sayıda sözleşme satmak ya da almak suretiyle (ters işlem) pozisyon kapatılarak da kar edilebilir. Pozisyonlar yatırım kararlarınıza ve piyasa hareketlerine açıp kapatabilirsiniz.
Aktivasyon Fiyatı
Şartlı emirlerde, emrin Borsa'ya gönderileceği seviyeyi belirleyen fiyattır. Alış emirleri için aktivasyon fiyatı ve daha yüksek fiyatlardan, satış emirleri için aktivasyon fiyatı ve daha düşük fiyatlardan işlem geçtiği anda gönderilmiş olan emir aktive edilir.
Günlük fiyat değişim limiti, her bir sözleşme için belirlenen baz fiyatın normal seansta ±%15, akşam seansında ±%3'üdür.
Zararlar hesaplardan aynı gün (T günü) tahsil edilirken, karlar ertesi (T+1 günü) hesaplara aktarılır. Bu yönteme "piyasaya göre ayarlama" (marked to market) denir. Kar zarar hesaplamalarına teşkil eden fiyat her bir vadeli işlem sözleşmesi bazında hesaplanan uzlaşma fiyatıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Kaldıraçlı alım satım ( forex) ve VİOP işlemlerinin bankacılık sözleşmesi benzeri bir sözleşme niteliğinde olduğunu, dolayısıyla da her ne kadar yatırımcıya risk bildirimi yapılmışsa da yatırımcının tüketici işlemi yapmasından ötürü eksi bakiyeye düşürülemeyeceğini ifade etmektedir.
VİOP Riskleri
- VİOP kaldıraçlı bir piyasadır. Kaldıraç sistemi ise yüksek kazanç avantajı getirebileceği gibi, yüksek kayıp riski de içerir. - VİOP'ta işlem gören bazı ürünlerin derinliği azdır. Piyasalarda dalgalanmanın arttığı dönemlerde bu varlıklarda her fiyat kademesinde fiyat oluşmama riski olabilir.
VİOP'ta kısa pozisyon, yatırımcının varlık fiyatlarının düşeceği beklentisi ile satış emri vererek gerçekleştirdiği pozisyondur. Kısa pozisyonun karı daha yüksek fiyattan açılan pozisyonun daha düşük fiyattan kapanması ile gerçekleşir.
VİOP Kaldıraç oranı = Pozisyon Büyüklüğü / Teminat
Örneğin, VİOP BIST 30 endeks kontratında 1:10 kaldıraç kullanmak mümkündür. Bu durumda 10.000 TL teminatla 100.000 TL değerinde pozisyon alınabilir. Eğer endeks %10 artarsa, yatırımcının karı 10.000 TL olur.
Standart olmayan sözleşmeleri ayırt etmemizi sağlayan nokta ise, sonuna N1 kodu eklenmesidir. Bu durumda eski kontrattaki pozisyonlar yeni kontrata aktarılacaktır. N1 kodlu bir kontrat gördüğümüzde, bilmemiz gereken; o kontratta bir öz sermaye durumu gerçekleşmiş olmasıdır.
Vade sonu ve son işlem günü bir sözleşmede işlem yapılabilen son gündür. Bu gün sonunda açık kalan pozisyonlar önceden tanımlanmış olan teslimat yöntemi ile Borsa tarafından kapatılır. VİOP'ta sözleşme alınması/satılması durumunda, sözleşmenin vadesine kadar beklenmesi zorunlu değildir.
VİOP'un sağladığı başlıca avantajları şu şekilde sıralayabiliriz: VİOP, yatırımcılara fiyat dalgalanmalarına karşı korunma imkânı sunar. Varlıklarının değerinde oluşabilecek düşüş veya artışlara karşı riskten korunmak isteyen yatırımcılar, vadeli işlem sözleşmeleri aracılığıyla bu korunmayı sağlayabilirler.
Türkiye'de kurulu vadeli işlem ve opsiyon borsalarında (VİOP) yapılan işlemlerden elde edilen gelirlerdeki stopaj oranı %10 'dur. Hisse senedi ve hisse senedi endekslerine dayalı kontratlardan elde edilenler %0 stopaja tabidir.
VİOP Seans Saatleri. Borsa İstanbul bünyesindeki VİOP piyasasında; Pay Vadeli İşlem,Opsiyon ve diğer Vadeli Sözleşmelerde hafta içi 5 gün boyunca 09.20-18.15 saatleri arasında işlemler gerçekleştirilmektedir.
Vade Sonu Her vade ayının son iş günü.
İlgili yatırım aracı Borsa İstanbul'da USDTRY işlem kodu ile VİOP'ta işlem görmektedir. Bir sözleşmenin değeri 1.000 USD'dir.
Kaldıraçlı İşlemlerin Avantajları
Alnus Yatırım'da Kaldıraçlı VİOP İşlemi yapmak çok kolay. Depozit olarak düşük miktarlarla yüksek pozisyonlar alınmasını sağlayarak yatırımdan en yüksek kârın elde edilmesini kolaylaştıran bir araçtır. Gerçekleştirdiğiniz yatırıma oranla çok daha yüksek değerlerde dönüş alırsınız.
VİOP İşlem Öncesi Risk Yönetimi
Sürdürme teminatının [Toplam Teminat+_Geçici Kar/Zarar] tutarına oranı olarak tanımlanan risk oranı %100'den büyük ise ilgili hesap riskli duruma düşer. Risk seviyesinin 1 veya 2 olması uyarı niteliğinde iken, 3 seviyesi riskli statüsüne yaklaşıldığını/riskli olduğunu gösterir.
Lot olarak adlandırılan işlem birimi bir sermaye piyasası aracından, kendisi veya katları ile işlem yapılabilecek asgari miktarı veya değeri ifade eder. Tüm pay ve yeni pay alma hakkı işlemlerinde işlem birimi olarak “1,00 TL (nominal) = 1 adet = 1 lot” eşitliği uygulanır.
VİOP artarsa borsa ne olur? VİOP endeks kontratlarının artış göstermesi de, tıpkı düşüşlerde olduğu gibi borsa için öncü bir gösterge olabilir ve borsa yükselebilir.
VİOP, Sermaye Piyasası Kanunlarına göre Borsa İstanbul bünyesinde faaliyet gösteren güvenilir ve şeffaf bir piyasadır.
Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP), Borsa İstanbul bünyesinde hizmet veren, sermaye piyasası araçları üzerine düzenlenmiş vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri ile diğer türev araçların elektronik ortamda alınıp satılabildiği, kaldıraçlı bir piyasadır.
Ak Parti Hükümetiyle birlikte en düşük kazançla geçen aylar ; Mayıs , Haziran ve Ağustos' tur. Grafikten de açıkça görebildiğimiz gibi Mayıs ve Ağustos ayları Borsa için geçmişten bu yana en verimsiz aylardır.
1 adet Dolar sözleşmesi için gerekli teminat 190 TL'dir. Sonraki dönem doların düşeceğini düşünen yatırımcı 5 kontrat satım yapmak için 190 x 5= 950 TL başlangıç teminatı yatırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri