Tüm alışılagelmiş donanımlardan faydalanan viraj ABS'si ayrıca IMU (atalet ölçüm birimi) adı verilen bir parça kullanılır. Viraj ABS'sinin kullanılmasıyla, sürücü orta ölçekteki bir virajda fren kolunu sonuna kadar çekebilir ancak akıllı sistem tüm fren parametrelerini kontrol eder.
ABS, “Anti-lock Braking System” yani "Kilitlenme Karşıtı Frenleme Sistemi"dir. Adındanda anlaşılacağı gibi fren sisteminin ani frenlemede kilitlenmesini önler ve bu da fren mesafesinin kısıtlanmasını sağlar. Yani aracın ani bir durumda fren yapabilmesini sağlar.
Abs sistemin sağladığı en büyük fayda tabi ki kaza riskini en aza indirmektir. Aniden önünüze çıkan bir yaya veya bir taşıt olduğunda kontrollü ve güvenli bir frenleme sistemi sağlar. Bazı durumlarda ABS sistemine gerek kalmaz ve bunun için açılıp kapatılabilen modeller de mevcuttur.
ABS fren, her bir lastiğin dönme performansını mütemadiyen ölçer ve elde ettiği neticeyi, bir hesaplama birimine iletir. Söz konusu birim ise, tekerleklerin dönüş performansını tek tek karşılaştırır.
ABS, kontrollü frenleme sunuyor
Bunu, tekerleğin kilitlenmesini önlemek için fren basıncını uygun şekilde ayarlaması sayesinde yapar ve motosiklet dengesinin korunmasına yardım eder. ABS sürücünün frenleri sıkma-bırakma işlemini yapmasına gerek kalmadan, motosikletin hızını otomatik olarak yavaşlatır.
İlgili 18 soru bulundu
ABS sistemi, otomobillerde tekerleklerin çekiş kaybettiği durumlarda ve kilitlenmeye maruz kaldığı durumlarda; tüm tekerleklerin dönüm hızlarını algılar ve kontrollü bir sürüş imkanı sunar.
ABS (Kilitlenme Karşıtı Frenleme Sistemi), taşıt araçlarının her türlü yük durumunda bütün yol koşullarında ve çeşitli süratlerdeki zorunlu durumlarda yapılacak ani frenlemelerde tekerleklerin kilitlenmesini önleyerek direksiyondaki tam hakimiyeti sağlayan fren sistemidir.
Yanılmıyorsam hız olarak 15 km/saatin altında ABS nin devreye girmesi yasak. Devreye girdiği anda hız mutlaka 15 km üzerindedir.
ABS fren sistemi, dört tekerleğin fren basınçlarını birbirinden bağımsız olarak düzenler. Saniyenin 1/18'i kadar kısa bir sürede fren süresinin kısaltılmasını sağlayan ABS, sürücünün direksiyon hakimiyetini korur ve aracın yol tutuşunu sabit tutar.
Sürüş güvenliği teknolojilerinden biridir. Burada tekerleklerdeki ivme ölçerler tekerlek hızını ölçerken aracın hızı onlarla beklenen oranda benzer değilse ABS devreye girer. Çünkü burada bir tekerlek kilitlenmesi olduğunu anlar ve ilgili tekerleğin kilitlenmesine engel olur.
Maalesef CBR 250 modellerinde de kullanılmayan ABS fren sistemi CBR 125 modelinde de yoktur.
Common Brake System: Ortak fren sistemi. Honda'nın bazı motosiklet modellerinde yer alan bir frenleme sistemidir. Sisteme göre arka fren sıkıldığında ön fren de ön tekerleğe yaklaşık olarak %30 oranında güç uygular ve bu sayede aracın daha kısa bir fren mesafesinde durması sağlanır.
ABS fren basıncını modüle ederek tekerleklerin kilitlenmesini önlerken, CBS frenleme kuvvetini ön ve arka tekerlekler arasında dağıtır. Bu sistemlerin her ikisi de dengeyi artırır, durma mesafelerini azaltır ve sürücüler için daha kontrollü ve öngörülebilir bir frenleme deneyimi sağlar.
Abs'li frenler sert frenlemenin gerekli olacağı bazı yol koşullarında sürücülerin aracı daha iyi kontrol etmesine yardımcı olur. Abs fren sistemine sahip olmayan araçlar, kaygan bir zeminde frenleme yaptıklarında tekerleklerde kitlenme yaşanacaktır.
ABS sistemi bir beyne sahiptir ve buna kontrol ünitesi adı verilir. Hız sensörlerinin yolladığı verileri hiç durmadan işleyerek tekerleklerin kitlenmesi gereken durumlarda sistemi çalıştırır. Her bir tekeri kontrol edilen motosiklet şoför ani ve sert bir fren yaptığı anda ABS sistemini devreye sokar.
ABS beyni bozulursa, aracınızdaki ani fren sistemi devre dışı kalır, buna bağlı olarak ESP vb. sistemlerin çalışmaması söz konusudur.
Bazı araçların dört tekerleğinde de ABS bulunurken bazılarının sadece arka tekerleğinde bulunuyor. Örneğin eski model ve bazı spor araçlarda arka teker ABS'lere rastlayabilirsiniz. Ancak dört tekerleğinde de ABS sistemine sahip olan araçlar daha güvenli bir sürüş imkanı sunuyor.
ABS, frenleri saniyede 18 defa kadar pompalayarak, sürücülere belirli ölçüde yönlendirme yeteneği kazandırmaktadır. Dört-tekerlek ABS, acil durma koşullarında taşıt kararlılık ve geliştirilmiş manevra yeteneğini sürdürmek için tasarlanmıştır.
1970'li ve 80'li yıllarda Chrysler, Genel Motors ve Bosch gibi devlerin yaptıkları yatırımlar ile 1985 yılında Ford Scorpio modern anlamda ABS'ye sahip ilk araç olarak piyasaya çıkmıştır. Günümüzde farklı araç segmentlerinde ve hatta motorlarda ABS sistemi kullanılmaktadır.
ABS fren sisteminin çalışıp çalışmadığını anlamak için fren yaptığınızda aracın yaptığı hareketi incelemeniz gerekmektedir. Hızlı bir şekilde giderken aracınızın bir anda savrulmaması için ABS sistemi devreye girerek aracın kısa kısa frenlenmesini sağlar.
Arka ABS' yi iptal etmek istiyorsanız Arka fren merkezinden doğrudan arka fren kaliperine bir hat çekmeniz yeterli olur. Böylelikle mekanik olarak sorunu çözmüş olursunuz, ABS modülatörü boşa çalışmış olur o kadar.
sert bi fren koy tekerlekler kilitlenmiyor ve fren pedalı sana tak tak diye tepki uyguluyorsa abs vardır.eğer frene bastığında araba kızaklıyorsa abs yoktur...
EVET takılabilir! Onay Şarttır! Çünkü araca sonradan ABS takılması bir Fren Tadilatıdır ve AİTM'ye göre onayı gerekir. SORU: ABS'siz bir araca sonradan ABS takılırken nelere dikkat edilmeli?
Bir motorlu taşıtta el freni ve ayak freni olmak üzere iki adet fren bulunur. Hareket halindeki aracın yavaşlaması veya durması için ayak freni yani fren pedalı kullanılır. Duran aracın sabitlenmesi için de el freni kullanılır.
ABS fren sisteminin temel amacı hidrolik frenlerin araç tekerleklerini kilitlemesini önlemek. Aracınızın yükü, yol koşulları ve hızınız her ne olursa olsun tekerleklerin devir sayısını takip eder, kaymayı engeller, böylece sürücüye direksiyon hakimiyeti sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri