Üst solunum yolu enfeksiyonu, tıpta kısaca ÜSYE olarak da bilinen bir tür solunum yolu hastalığıdır. Alınan havanın akciğerlere kadar geldiği bölgedeki hava yollarına ait doku ve organların iltihaplanması durumunda ortaya çıkar. Çocuklarda ve yetişkinlerde üst solunum enfeksiyonu, genellikle rinovirüsler sonucu oluşur.
Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının kesin bir tedavisi yoktur. Kullanılan bazı ilaçlarla semptomları azaltabilir; fakat çocukların daha kısa surede iyileşmesini sağlamaz. Uzman doktor belirtilere ve oluşan hastalığa yönelik olarak kişiye ağrı kesici, ateş düşürücü, burun spreyi ya da boğaz spreyi verebilir.
Akut ÜSYE belirtileri, burun akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, hapşırık, hafif ateş, baş ağrısı, yorgunluk ve halsizlik gibi semptomları içerir. Bazı durumlarda, sinüs ağrısı veya bademciklerde şişme ve kızarıklık da görülebilir. Belirtiler genellikle 1-2 hafta içinde iyileşir.
Çoğunlukla virüs kökenli enfeksiyonlardır (%90), bu nedenle antibiyotik tedavisi gerekmez.
Burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırma, boğazda yanma, kuru öksürük, baş ve boğaz ağrısı, halsizlik ve hafif ateş olarak sıralanabilecek bu belirtilerin yanı sıra gözlerde yanma, yaşarma ve kızarıklık da görülebilir. Hastalığın özel bir tedavisi yoktur. Belirtilere yönelik ilaçlar verilir.
İlgili 37 soru bulundu
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Neden Olur? Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları (ÜSYE), genellikle virüsler veya bakteriler tarafından tetiklenen solunum sistemine ait enfeksiyonlardır. Influenza, Koronavirüs gibi virüsler, genellikle burun, boğaz, sinüs ve bronşları etkileyerek ÜSYE'ye neden olur.
Soğuk algınlığı gibi hafif viral enfeksiyonlar genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşirken influenza (grip) gibi viral hastalıkların geçmesi genellikle 1-2 haftayı bulabilir. Bunların yanı sıra HIV, Hepatit B ve C gibi kronik viral enfeksiyonlar ise daha uzun süreli bir tedavi gerektirebilir.
Üst Solunum Yolu Hastalıkları Grip, influenza virüsünün sebep olduğu viral bir hastalıktır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında sıklıkla rastlanılan grip, vücut direncini düşüren bazı durumlarda ciddi boyutlara gelebilir.
Üst solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerin çoğu uygun ilaç ve iyi hijyen ile bir hafta içinde iyileşiyor. Tedavi edilmeyen vakalar ise otitis media, bronşit, pnömoni ve menenjit gibi ciddi komplikasyonlara neden olabiliyor.
Virüslerin neden olduğu 'hafif' seyirli bir hastalıktır. En sık görülen akut solunum yolu enfeksiyonudur. Çocuklar yılda genellikle 3-8 kez, erişkinler 2-5 defa soğuk algınlığı geçirebilir. Kreş ve okula giden çocuklarda özellikle kreşin ilk yıllarında daha sık görülür.
Üst solunum yolu hastalıklarıyla birlikte, burundaki tıkanıklık kulağı da etkiliyor ve çoğunlukla orta kulakta enfeksiyon oluşuyor. Enfeksiyon, ağrı ve ateşe neden oluyor. Çocukluk çağında nezle ve gripten sonra en sık görülen hastalık grubunu oluşturuyor.
Ekinezya Çayı
Bakteri ve virüs kaynaklı enfeksiyonların tedavisine destek olan popüler bir içecektir. Yapılan çalışmalar özellikle üst solunum yolları enfeksiyonlarında iyileşme süresini kısalttığını belirtir.
Bağışıklık sisteminin mücadelesi sonucunda viral enfeksiyon meydana gelir. Viral enfeksiyon, hapşırma, öksürme, yakın temas, kapı kolları gibi nesneler temas, oral yolla ya da enfekte olan bir böceğin kişiyi ısırması sonucunda görülür.
Antiviral İlaçlar: Virüs enfeksiyonlarına karşı kullanılır. Viral enfeksiyonların kontrol altına alınması ya da yok edilmesini sağlayan antiviral ilaçlar, virüslerin kendi kopyalarını üretmelerini engelleyerek iyileştirmeyi destekler.
Tedavi edilmezse ne olur? Üst solunum yolundan başlayan infeksiyon alt solunum yoluna geçer ve zatürreye neden olur. Zatürre (pnömoni) çok daha ciddi bir hastalıktır. Uygun tedavi edilmezse durum daha da ciddileşir.
Bakteriyel enfeksiyonlar genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir. Viral enfeksiyonlara karşı antibiyotikler etkili değildir; bu tür enfeksiyonların tedavisi semptomlara yönelik olabilir. Mantar enfeksiyonlarına antifungal ilaçlar, parazit enfeksiyonlarına ise antiparaziter ilaçlar kullanılır.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarında farklı grup birçok mikroorganizma etken olabilmekte, bunların önemli bir kısmını virüsler oluşturmaktadır. Etken bakteriler içinde en sık rastlananlar Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis ve Streptococcus pyogenes'dır.
Aynı zamanda yatak istirahati, bol sıvı ve burun açıcı ilaçlar, öksürük kesici ilaçlar, şuruplar, boğaz pastilleri uygulır. Bazı durumlarda bu tedaviler yeterli olmayıp hastalık üst solunum yollarından yani burun ve boğazdan akciğere inebilir ve akciğerde zatürree yapabilir.
Hastanın yanında veya arkasında durulur. Bir elle göğsü desteklenerek öne eğilmesi sağlanır. Diğer elin topuğu ile hızla 5 kez sırtına (kürek kemikleri arasına) süpürür tarzda vurulur. Tıkanıklığın açılıp açılmadığına bakılır, açıldıysa işlem durdurulur.
Tarih boyunca insan hayatını ve gelişmesini enfeksiyon hastalıkları ve bunlara neden olan mikroorganizmalar kadar etkileyen bir başka faktör daha yoktur. 2020 verilerine göre alt solunum yolu enfeksiyonları dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığıdır ve tüm dünyada ölümlerin 4. en sık nedenidir.
Antibiyotikler sadece bakterilerin yol açtığı hastalıkların tedavisinde kullanılır ise etkili olur. Virüslerin yol açtığı grip, soğuk algınlığı, bronşit, zatüre ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde etkisiz olduklarından antibiyotik kullanılmamalıdır.
Örneğin viral enfeksiyonlar yavaş yükselen fakat bir hafta süren ateşe sebep olabilirken, bakteriyel enfeksiyonlar daha dirençli ve yüksek ateşe sebep olabilirler. Ateş ile birlikte olan belirtiler ve bulgular tanının daha netleşmesine neden olacaktır. Çocuğunuzun ateşi olduğunda, sıcak ve kızarık görünümde olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri