Virüsler protein ya da karmaşık yapıdan oluşan bir muhafaza içinde paketlenmiş DNA veya RNA'ya sahip çok küçük infeksiyoz ajanlardır (1). Latince zehir anlamına gelen virüslerin cansız ortamda çoğalmaları mümkün değildir.
öncelikle virüslerin canlı veya cansız olduğu bilim dünyası tarafından tam olarak söylenemiyor görüş ayrılıkları var.Bu yüzden yaşamın kıyısında ki organizmalar diyoruz.Virüsler DNA ve RNA sını çevreleyen protein tabakasından ibarettir. konak hücreye girmeden üreyemezler çünkü metabolizmaları yoktur.
♦Konak hücrenin mRNA ve DNA larını kullanmazlar. Virüslerin Çoğalması: Virüsler, canlı hücrenin dışına kristal formdadırlar ve ancak canlı hücre içine girerek çoğalabilirler. Canlı hücrelerin bulunmadığı yapay bir besi ortamında virüsler çoğalmaz.
Virüsler kendi metabolizmalarına sahip değillerdir ve yeni ürünler üretmek için konak hücrelere ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden konak hücre dışında replike olamazlar Rickettsia ve chlamydia gibi bakterilerde konak hücrelerde çoğalabilir olmalarına rağmen canlı olarak kabul edilirler.
Virüsler yaşamak için canlı bir hücreye ihtiyaç duymaktadır. Virüsler Nasıl Çoğalır? Virüsler canlı hücre olarak bitki, hayvan ya da bakterileri tercih edebilir. Bu yapılar bir canlı hücreye girmeleri halinde hücreleri imha ederek canlının vücudunda üremeye başlarlar.
İlgili 17 soru bulundu
Latince zehir anlamına gelen virüslerin cansız ortamda çoğalmaları mümkün değildir. Çoğalabilmeleri ve varlıklarını sürdürebilmeleri için mutlaka canlı bir yapıya ihtiyaç duyarlar. Bu çoğalmayı da enfeksiyon oluşturdukları hücrenin organellerini kullanarak meydana getirirler.
Virüslerin genetik ve virüs yapıları çoğaltmaları gerekmekte. Kendilerinde bu çoğaltma için gerekli proteinler bulunmamakta. İlgili enzim ve proteinler hücre içerisinde olduğundan dolayı plazmada çoğalmaları pek mümkün değildir.
Konak hücrenin hücre zarını eriterek genomlarını yollar, ve konak hücrenin enzim, nükleotid, ATP, ribozom, tRNA ve amino asitlerini kullanarak kendilerinden üretirler. Konak hücrenin mRNA, DNA ve glikozlarını kullanmazlar. ✔ Virüsler kendilerine özgü hücreler içerisine girerek üreme yaparlar.
Bölünerek çoğalmazlar, çoğalmak için konak hücresini ve enzimlerini kullanırlar. Canlı hücreyi enfekte etme yeteneği taşıyan ergin virüse virion adı verilir.
-Virüsler kendi başlarına çoğalamaz. Ancak bir konak hücre içinde çoğalabildiği için zorunlu hücre içi parazitidir. -Konak hücre bulamadıklarında kristal yapıya dönüşür ve uzun zaman bu şekilde kalabilir. -Virüslerin genom adı verilen genetik materyalleri tek ya da çift sarmallı DNA ya da RNA dan oluşabilir.
Viruslar sadece canlı sistemlerde üretilir. Virusun ürediği bu sisteme KONAK adı verilir.
Maddeler Halinde Virüslerin Genel Özellikleri
- Yapılarında hücre zarı ve sitoplazma bulunur. - Virüslerin bazı organelleri yoktur. Bulunmayan bu organeller lizozom, ribozom, endoplazmik retikulum organelleridir. - Enzimleri bulunmamaktadır.
Belirli bir genetik materyale sahip olan virüslerin dahil olduğu alem ise "Virus" olarak adlandırılır.
Bakterilerin bir grubu üremeleri için mutlak oksijen varlığına ihtiyaç duyarken, bir kısmı için ortamda hiç oksijen bulunmaması gereklidir. bakteri ise düşük miktardaki oksijen varlığında üreyebilir. Ototrof ve heterotrof bakteriler için karbondioksit hayati önem taşır. 'li ortamda üremeleri daha kolay olur.
Solunum yoluyla gerçekleşen yayılım, korona bulaşma yolları arasında en temel olandır. Virüs ile yüklü damlacıkların çeşitli yüzey ve nesnelerin üzerine yerleşmesiyle de virüs yayılabilir. Kontamine olmuş yüzeye temas eden kişinin; ellerini ağzına, burnuna, gözüne götümesi ile virüs bulaşı olabilir.
Bakteriler belli bir boya kadar büyür ve sonra eşeysiz üreme şekli olan ikili bölünme ile ürerler. En iyi şartlarda bakteriler büyük bir hızla büyür ve ürerler; bakteri topluluklarının sayısı her 9,8 dakikada ikiye katlanabilir. Hücre bölünmesinde birbirinin aynı iki yavru hücre meydana gelir.
Virüsler asellüler infeksiyöz ajanlardır, hücre dışında ise inert olarak bilinirler. Virüsler ışık mikroskobu ile dahi görülemeyecek kadar küçüklerdir, çekirdekleri, sitoplazmaları ya da organelleri yoktur. Sadece elektron mikroskobu ile görülmeleri mümkündür, yalnızca canlı olan bir hücrenin içinde çoğalabilirler.
Öte yandan virüsler hücresel yapı göstermezler, kendilerine ait metabolizmaları yoktur ve üremek için başka canlılara bağımlıdırlar. Ayrıca geri kalan tüm canlılar belli bir çeşit hücre bölünmesi ile (amitoz, mitoz, mayoz) ürerken, virüsler başka hücreleri sömürerek, bölünmeden ürerler.
Virüslerin en büyüğü dahi, en küçük bakteriden daha küçük veya aynı boyuttadır. Virüslerde tek bir nükleik asit bulunmakta olup, ya DNA ya da RNA'dan oluşur. hem DNA, hem de RNA birlikte bulunmaktadır.
RNA Virus Replication. RNA'ları yoluyla replike olan virüsler çoğalabilmek için RNA bağımlı RNA polimeraza ihtiyaç duyarlar fakat hayvan hücrelerinin uygun enzime sahip olmadığı görülmektedir. Bu yüzden bu tip RNA virüsleri RNA bağımlı RNA polimerazı kodlamak zorundadır.
Hepatit A virüsü (HAV), Picornaviridae familyası Hepatovirus soyunda yer alır. Tek zincirli RNA'ya sahiptir. HAV aside, ısıya, kurutmaya, gamma ve UV ışınlarına, düşük düzeydeki klor ve ozona relatif dirençli bir virüstür. HAV 62.8°C'de 30 dakikada sütten tamamen elimine edilememektedir.
Virüs ışık mikroskobu ile görülemeyecek kadar küçük olup, sadece canlı hücrelerde çoğalan, hastalık yapma yeteneğine sahip nükleoproteinlerdir.
Virüsler canlı hücrenin içerisinde yaşamak zorundadırlar. Yani eğer yüzeyde bir tükürük damlacığı, kan hücresi, solunum sekresyonu gibi canlı bir hücre yoksa ve ortamın dezenfektanlarla temizlenmesi ile virüs canlılığını yitirecektir. Eski bilgimiz virüsün 24 saatten daha fazla yaşamadığı yönünde idi.
Virüsler kendi kendine çoğalamazlar ve yeni bir benzer virüs partikülü meydana getirebilmek için hücrenin ribozomlarına ve içeriğine ihtiyaç duyarlar. Aktif hareketleri yoktur.
Virüsler canlı değildir. Çünkü hücre yapıları yoktur ve besini enerjiye dönüştüremezler. Ancak virüsler tam olarak cansız da kabul edilemez. Çünkü genetik materyale sahiptirler ve mutasyon geçirebilirler.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri