Dondurma, kurutma, kavurma, tütsüleme, vakumlama, sirkeleme ve konserve yöntemleri de saklama yöntemleri arasında yer almaktadır. Besinlerin bozulmaması için en yaygın kullanılan yöntemler konserve yapmak ve ürünleri derin dondurucuda dondurmak olarak bilinmektedir.
Yüksek sıcaklık uygulamaları; pastörizasyon (72 °C'de 15 saniye) sterilizasyon ve yüksek ısı uygulaması-UHT (135°C'de 1 saniye) şeklinde yapılır. Pişirme: Pişirme, özellikle güvenli tüketim için besinleri korumanın bir yoludur. Pişirme süresince ulaşılan sıcaklık birçok patojenin yok edilmesine etkindir.
Soğuk hava deposu / derin dondurucu /buzdolabında saklama: Birçoğumuz evlerimizde iyi bir muhafaza yöntemi olarak buzdolabı kullanmaktayız. Elma, armut, kök sebzeler, kereviz ve lahana gibi soğuk depo ürünleri , doğru şekilde saklanırsa birkaç aya kadar dayanabilir.
Gıdaların bozulmasına neden olan mikroorganizmaların yüksek sıcaklık etkisiyle öldürülerek faaliyetlerinin engellenmesi ve gıdalara sürekli bir dayanıklılık kazandırılması işlemine “Yüksek Sıcaklık Uygulamaları ile Gıda Muhafaza” yöntemi denir. Bu amaçla uygulanan işleme ise “ısıl işlem” denir.
İlgili 36 soru bulundu
Eski çağlarda çok bilinen bir gıda saklama yöntemi de pişirerek saklamaydı. Örneğin Orta Asya'da sonbaharda kesilen hayvanın eti küçük parçalar halinde doğranır, pişirilir ve küplerde saklanırdı. Bu ete kavurma denirdi. Bu gelenek, Anadolu'da hala devam eder.
TUZLAMA işlemi, kuru tuzlama ya da salamura (tuzlu su) ile yapılır. a) Kuru tuzlama: Az tuz ya da yoğun tuz katılarak hazırlanan bir uygulamadır. 1- Az tuzla yapılan uygulamada yüzde 2,5-5 oranında tuz kullanılır. Genelde 1000 gr. sebze için 25-30 gr. tuz ölçülür.
Doğrulanmış Cevap. Tuzlama Yöntemi-Besinlerin tuzlanıp saklanmasına verilen addır.Besinler tuzlanırken ölçülere dikkat edilir.
Raf ömrünü uzatan katkı maddelerine örnek olarak asitlik düzenleyiciler, antimikrobiyel maddeler ve antioksidanlar verilebilir. Bunlar gıdaları yapısal bozulmalara, oksitlenmeye ve mikrobik bozulmalara karşı korurlar.
Besinleri saklama yöntemleri :
⇒Kurutma yöntemi kullanılabilir. ⇒Dondurma yöntemi kullanılabilir. ⇒Konserve hale getirme yöntemi kullanılabilir. ⇒Kavanoz içerisinde saklama yöntemi kullanılabilir.
Cam evde un saklamak için en ideal kaptır. Unu steril ve ağzı sıkı bir şekilde kapanan cam kavanoz içerisinde, son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz. Eğer plastik kapları tercih ediyorsanız kapalı bir dolapta, kabın ağzı açık şekilde ununuzu saklayabilirsiniz.
Sağlıklı Gıda Saklama Koşulları ve Dondurulmuş Gıdalar
Gıdaların -18 ° C'de dondurulması, bakterilerin büyümesini durdurur ve gıda kalitesini etkileyebilecek kimyasal değişiklikleri yavaşlatır. Alışverişten eve döndüğünüzde dondurulmuş yiyecekler derin çabucak dondurucuya yerleştirilmelidir.
Bakliyat saklanırken içine defne yaprağı eklemek, kavanozun üstünü tuz ile kaplamakta bakliyatın saklama süresini uzatacaktır. Bakliyatı buzdolabında cam kavanozda veya bez torbalarda saklamak en doğru saklama yöntemidir. Buzdolabı hem serin hem de kuru bir saklama alanıdır.
Sebzeleri dondurucuya koymadan önce kavurmak ya da haşlamak gerekir. Ancak bu çok kısa sürmeli ve sebzeler diri bırakılmalıdır. Şoklama, haşlanan sebzeleri buzlu suya koymaktır, tazeliğini korumaya yardımcı olur. Buzdolabı poşeti ya da saklama kaplarının içinde derin dondurucuya koyabilirsiniz.
Bakliyatlarla dolu o kavanozları ya da bez torbaları mümkünse sıcaklığı 0 ila 5 derece arasında, bu mümkün değilse en fazla 15-18 derece arasında olan ortamlarda ve karanlıkta, güneş ışığından uzak alanlarda saklamalısınız. Rutubetsiz bir dolap, bunun için uygun olacaktır.
Koruyucu Katkı Maddeleri
Antioksidanlar Bazı besinlerin oksidas- yonla bozulmalarını ön lemek için kullanılırlar.
Bir koruyucu, mikropların sebep olduğu ayrışmayı veya istenmeyen kimyasal değişiklikleri önlemek için yiyeceklere eklenen bir maddedir. Yapay koruyucular gıda kaynaklı enfeksiyon riskini azaltır, mikropların sebep olduğu bozulmayı önler ve yiyeceği taze ve besleyici tutar.
Gıdadaki koruyucular
Bakteriler, küfler, mantar ve mayanın neden olduğu bozulmaya karşı; gıdaya koruyucu maddeler eklenir. Koruyucular; raf ömrünü uzatmak, daha uzun süre yenmesini sağlamanın dışında renk, lezzet veya dokudaki değişiklikleri yavaşlatmak veya önlemek için kullanılır.
Unu saklamak için en uygun yöntem cam kavanozlar kullanmaktır. Cam kavanozlar, unun böceklenmesini önler. Unu cam kavanoza koyduktan sonra ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Bu şekilde son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
İşlevsel Vakum Makinesi Çeşitleri
Aynı zamanda bu şekilde bakteri ve küf oluşumunu engeller, yiyeceklerin daha uzun süre bozulmadan muhafaza edilmesini sağlar.
Doğrulanmış Cevap
Besinlerin uzun süre bozulmadan kalabilmesi için paketlenmesi ve soğutucularda buzlu duruma getirilmesine Dondurulmuş Besin adı verilir.
Dilimlenmiş ve doğranmış sebzeler nasıl muhafaza edilir diyenler için hafif sulu bir kap öneriyoruz. Doğranmış sebzelerin oksijenle temasının kesilmemesi için yer aldığı saklama kabına biraz su eklemeniz gerekir. Sulu kapta bekleyen doğranmış sebzeleri 3 gün içinde tüketmeye özen gösteriniz.
Kurutma kadar güçlü bir koruma sağlamasa da tütsüleme yöntemi de kayda değer derecede et ve diğer besinlerin saklanmasını sağlıyordu. Günümüzde de görülen bu yöntem, etin ateşe temas etmeden dumanla pişirilmesini kapsıyor. Bu bağlamda ateşe eklenen talaş parçaları da ete dumanımsı bir tat katıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri