Vitiligo, kesin sebebi bilinmemekle birlikte deride pigment kaybına bağlı olarak açık renkli alanların oluştuğu bir tür deri hastalığıdır. Halk arasında ala veya alaca hastalığı olarak farklı şekillerde adlandırılabilen bu hastalık, her yaşta görülebilse de büyük oranla 20 yaşından önce belirti vermeye başlar.
Etkilenebilir bölgelere saç veya ağzın iç kısmı da dahildir. Normal şartlar altında, insan vücudunda saçın ve cildin rengi melanin tarafından belirlenir. Vitiligo durumu ise, melanin üreten hücreler çalışmayı durdurduğunda veya öldüğünde ortaya çıkar.
Pigment eksikliği nedeniyle görülen vitiligo hastalığı, genetik faktörlere bağlı olarak deride meydana gelen bozulmalar yüzünden oluşsa da stres, ateşli hastalıklar, güneş yanıkları ve ağır travmalar sonrasında da deride pigment oluşumunu destekleyen dokular zarar görebiliyor.
Vitiligonun kesin bir tedavi yöntemi henüz yoktur. Bazen hastanın lezyonları kendiliğinden de gerileyebilir (yaklaşık yüzde 15-25). Tedavi şansı ise yüz lezyonlarında daha yüksektir, uç noktalara gittikçe başarı şansı genellikle azalır (el parmakları, ayak, genital gibi).
Vitiligo Kimlerde Görülür? Vitiligo hastalığı genellikle 20 yaşından önce ortaya çıkan vakaların yaklaşık yüzde 50'sinde görülse de her yaş grubunda tezahür edebilir. Araştırmalar vitiligo hastalarının %30'unda genetik faktörlerin rol oynadığını gösterir. Cinsiyet veya ırk farklılığı vitiligonun oluşumuna etki etmez.
İlgili 20 soru bulundu
Bu hastalıklar tedavi edildiğinde vitiligo da düzelmektedir. Ülkemizde en çok görülen neden kişilerin hassas kişilik yapılarına bağlı gelişen ve psikolojik üzüntü, sıkıntı, ayrılık, ailevi veya işe ait sorunların oluşturduğu üzüntüler başlıca nedenleridir.
Tedavide sınırlı alanlarda bulunan hastalıkta bazı kortizonlu kremler, yaygın olan hastalarda fototerapi (ışık) tedavileri, sürülecek güneşe karşı duyarlandırıcı ilaçlar, hücre transferi ve greftleme yöntemi ile yapılan tedaviler vardır. Tedavileri dermatologunuz belirlediği sürelerde kullanmak çok önemlidir.
Vitiligo Hangi Vitamin Eksikliğinden Kaynaklanır? Hastalığın genellikle B12 ve D vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıktığı belirtilmektedir. Bu yüzden her insanın düzenli aralıklarla kontrollerini yaptırması ve vitamin eksikliği tespiti halinde, bu eksikliklerin giderilmesi oldukça önemlidir.
Vitiligo deride beyaz lekeler halinde kendini belli eden bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Yalnızca deriyi etkileyen bu hastalığın yayılımı, vitiligonun türüne ve kişiye göre farklılık gösterebilmektedir. Bütün vücutta görülebildiği gibi bölgesel olarak da kalabilmektedir.
Vitiligonun ilk ve en genel belirtisi, deride belirli bir noktanın aniden beyazlamasıdır. Bazı durumlarda küçük beyaz bir leke zamanla büyüyerek derinin önemli bir bölümünü kaplayacak boyutlara ulaşabilir.
Hastalık fiziki şikayete sebep olmasa da renk kaybı ciddi kozmetik bozukluğa yol açmakta ve özellikle koyu deri rengi olan kişilerde psikolojik bir bozukluğun kaynağı olabilmektedir. Vitiligo sebebi hakkında az şey bilinen bir hastalık olsa da göze batan görünümünden dolayı binlerce yıldır bilinmektedir.
Vitiligo ile beraber mutlaka çoklu vitamin eksiklikleri araştırılmalıdır. Vitiligo bağışıklık sistemi ile ilgili bir hastalık olup, bağışıklık sistemi zayıfladığında ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi güçlendirildiğinde, tamamen kaybolabilir veya sınırlı kalabilir. Vitiligoda mutlaka tiroit iltihabı araştırılmalıdır.
Vitiligo hastaları, yaz aylarında güneşten korunmak zorundalar. Aksi halde güneş yanıkları meydana gelir. Bu durum kontrol edilmezse ileri aşamalarda deri kanserine yol açabilir. Eğer gözde olmuşsa körlüğe bile neden olabilir.
Segmental Olmayan Vitiligo
Segmental olmayan vitiligoda (bilateral vitiligo da denir), belirtiler genellikle vücudunuzun her iki tarafında simetrik beyaz lekeler olarak görülür. Simetrik yamalar şu bölgelerde görülebilir: Ellerinin arkası Kollar.
Bu çelişkili bir konudur. Başlangıcı genellikle yavaş olup, bazen o şekilde kalabilmektedir. Ancak aylar sonrasında lekelerde hızlı bir artış da olabileceğinden hasta mutlaka yakın takip altında olmalıdır.
Sonuç: Vitamin B12 ve folik asit vitiligo hastalığının etyopatogenezinde rol oynayabilir.
Vitiligo nedeniyle ortaya çıkan beyaz alanlar güneşe uzun süre maruz kalma durumunda kolaylıkla yanabilir. Ultraviyole ışınlarının uzun ve kısa dönemdeki etkilerini azaltmak, vitiligo olan ve olmayan bölgeler arasındaki renk farklılığının artmasını engellemek için en az 50 faktörlü güneş koruyucusu kullanılmalıdır.
Çoğu hasta, hastalığın başlangıcını güneşe aşırı maruziyet ile Ilişkilendirmiştir ve güneş köbnerizasyona yol açabilmektedir. Vitiligo cerrahi operasyon, radyoterapi, şiddetli güneşyanığı, psoriasis ve egzamalar sonrasıda Köbner fenomeni nedeni ile oluşabilir.
Oğul otu, meyan kökü, anason, defne, üzerlik tohumu, karabaş otu vitiligoda faydalı bitkilerdir. Bitkilerin yanı sıra yine kişiye özel hazırlanmış bitki özleri damlası mutlaka kullanılmalıdır. Vitamin desteği olarak saf arı poleni günde 1-2 tatlı kaşığı yenmelidir.
Vitiligosu olanlara iyi haber; FDA ilk defa vitiligo tedavisi için krem formunda bir ilacı onayladı. Faz 3 sonuçlarına göre özellikle yüz bölgesindeki sonuçları çok başarılı. Vitiligo dünya nüfusunun %0,5-2 'sini etkiliyor. İlacın adı Ruxolitinib (Opzelura).
Bu metinlerden Yunanca'ya yapılan çevirilerde bu sebeple vitiligo ve cüzzam bir arada yer almaktadır. Hipokrat'ın metinleri gibi tarihi tıp metinlerinde vitiligo ve cüzzam aynı grup hastalıklar arasında yer almıştır. Kuran'da da vitiligodan bahsedilmektedir.
Vitiligonun seyri önceden kestirilemez. Hastalığın doğal seyri sıklıkla yavaş ilerleyici şekildedir. Ancak uzun süre sabit kalabilir veya birden hızlı şekilde ilerleyebilir. En yaygın seyir mevcut lezyonların yavaş yavaş yaygınlaşması ve yenilerinin periyodik gelişimidir.
Vitiligo rahatsızlığına karşı etkili güneş koruyucu ürünlerde cilt rengini etkileyen, kapatıcı özelliğe sahip BB krem formu güneş koruyucular tercih edilebilir. Heliocare, Solante ve diğer markaların en iyi güneş koruyucu kremlerini, bakım ürünlerini DermoDr'de en uygun fiyat avantajıyla keşfedebilirsiniz.
Deriye renk veren madde aynı zamanda cildi güneş ışınlarından da korur. Vitiligo lekelerinde bu madde yok olduğu için bu lekeler güneşe karşı korumasız hale gelmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri