Büyük ve lifli parçalar içeren atık su veya çamurların uzaklaştırılmasında tercih edilen pompa modellerinde kullanılan açık tipte çarktır. Yüksek partikül geçirgenlikleri sayesinde tıkanmaya karşı dayanıklı olduğu için tercih edilir.
Girdap (Vortex) tip atık su pompaları, içinde çeşitli büyüklüklerde katı cisim bulunan, çamurlu, yüksek oranda abrasif ve/veya yapışkan akışkanlar için tasarlanmış, salyangozlu, girdap oluşturan çarklara sahip hidrolik yapının motor miline doğrudan bağlanmasıyla tek parçalı bir yapıdan oluşan pompalardır.
Merkezkaç akışlı pompada akışkan pompa merkezine eksenel olarak girer ve pompa gövdesinin dış çapı boyunca radyal olarak terk eder. Bu nedenle merkezkaç pompalara radyal akışlı pompalarda denir.
Pompa çarkı, pompalanacak akışkana elektrik motoru yardımıyla hız veren ve aynı zamanda pompanın kalbi olan elemandır. Çarklar, genellikle ihtiyaçlara ve özelliklerine göre dökme demir veya yüksek çekme dayanımlı alüminyum-bronzdan yapılır (Kristal ve Annett, 1953).
5.1. Hız Üçgenleri
Suyun çark içindeki hareketine etki eden çeşitli hız bileşenleri, hız vektörleri halinde gösterilerek incelenir. Hız vektörlerinin oluşturduğu diyagram üçgen şeklindedir ve hız üçgeni olarak isimlendirilir. Hız üçgenleri çark kanatları üzerinde herhangi bir nokta için çizilebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Vorteks karıştırıcılar, sıvıların veya gazların homojen bir şekilde karıştırılması için kullanılan etkili bir cihazdır. Bu cihaz, sıvıların hızlı ve verimli bir şekilde karıştırılmasını sağlar ve endüstriyel üretim ve işleme süreçlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Üç temel pompa türü vardır: pozitif deplasmanlı, santrifüj ve eksenel akış pompalar.
Venturi; sisteme vakum yapmak suretiyle gübre vermek için kullanılır. su kaynağı sondaj olan bahçelerde bidonlarda hazırlanan sıvı gübreyi sisteme verebilecek bir düzen yoktur.
Jet pompaları genelde toprak üstüne monte edilmiş, suyun bir emme borusu vasıtasıyla bulunduğu yerden tahliye edilmesini sağlayan pompalardır. Jet pompaları yeraltı sularının zengin olduğu bölgelerde oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Venturi, içten yanmalı motorlarda kullanılan karbüratörün işlevini yapmasını sağlayan bir parçadır. Orta bölümde daralan bir hava borusu ile bu boruya ince birkaç kanalla bağlanan yakıt (benzin) haznesinden oluşan karbüratörün daralan bölümüdür.
Ejektörler; Pompa ile basılan akışkanın hızını arttırarak vakum oluşturur. Vakum ejektör üzerindeki emiş kısmından boşaltılmak istenen sıvı, gaz ve küçük partikülleri emer. Emilen sıvı, gaz ve küçük partikülleri çıkış bağlantısından istenilen ortama gönderir.
Çok kademeli santrifüj pompa, aynı işleve sahip iki çoklu pompadan oluşan bir koleksiyondur. Akışkan kanalın yapısı açısından, bir önceki aşamanın medya basınç tahliye portunun ve bir sonraki aşamanın girişi ile iletişim kurabilmesi ile kendini gösterir.
Alüminyum gövdeli tandem dişli pompalar, 2 tane pompanın birleşmesinden oluşmaktadır. Bu ürünler, genellikte çift pompa beslemesi ihtiyaç duyulan sistemlerde kullanılmaktadır. Yağ bölmeler arasında geçiş sağlamaktadır, farklı yağ kullanımı için uygun değildir.
Kademeli bir pompa, suyun basıncını arttırmak için piston yerine bir çark kullanır. Her aşama için çark tipleri farklı veya aynı olabilir. Kademeli bir pompa, ayrıca çekme çubuğuna sahip bir pompa türüdür. Bunlarda, pompanın çıkışındaki su basıncı, giriş suyu basıncından çok yüksektir.
Özellikle buhar proseslerinde, ağır endüstriyel uygulamalarda, enerji tesislerinde ve enerji endüstrilerinde tercih edilmektedir. Vortex sayaçlar, genellikle petrokimya endüstrisindeki uygulamalar için en iyi seçim olabilir.
VORTEX bir solunum destek aparatıdır ve ilaçlı spreyler veya dozajlı aerosoller ile birlikte, solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Metal haznesi ve siklongirdap prensibiyle güvenilir bir dozajlama sağlar. Uygun maskenin takılması koşuluyla, bebeklerde ve çocuklarda da kullanım için uygundur.
Vorteks filtre; su arıtma ve su filtreleme işlemlerinde kullanılan bir sistemdir. BU sistemde filtre suyun kolayca ayrışmasını sağlar.
Dikey ya da dik kademeli pompa olarak adlandırılan santrifüj pompa, fanları dikey şekilde bir mil üzerinde dizili olan yüksek debi ve basınç sağlayan su pompası türleridir. Bu santrifüj pompalar oldukça sessiz çalışan noryl (noril) fanlı pompalardır.
Tüm hidrolik pompalarda olduğu gibi paletli pompalarda pozitif deplasmanlı aktarım pompalarıdır. Pompa milinin 180 derecelik dönüşünde artan hacim oluşturur, diğer 180 derecelik dönüşünde de azalan hacim oluşturarak sıkıştırma yaparlar .
Çift Kademeli Santrifüj Pompalar, normal santrifüj pompalara göre basınç olarak yüksek su pompası olmakla beraber Özellikle evsel hidrofor sistemleri pompası ve sanayi tesisleri pompası olarak kullanıma uygun su pompasıdır. Bu tip pompalarda 2 adet çark ve 1 adet difüzör vardır.
100 metre derinliğe kadar koyulabilir ve su çekme işlemleri gerçekleştirebilir. 2 hp dalgıç pompaların kaç amper harcadığı konusunda da bireyler detaylı bazı araştırmalar yapıyor. 2 hp olan dalgıç pompalar yaklaşık olarak 10 ile 12 metre seviyelerinde bir amper harcaması yapabiliyor.
1 hp güçten başlayarak kademeli şekilde artış gösteren dalgıç pompalar en az 50 metre derinlikten su çekebilmektedir. 100, 150 ve 200 metreye kadar su çekebilme özelliğine sahip olan dalgıç pompaların hangisinin tercih edilmesi gerektiği gibi durumlar, bu alanda uzman firmalar tarafından belirlenmektedir.
1 Hp Dalgıç Pompaların ideal su basma aralığı 1-50 metre dir. 50 metre derinliğin altında kullanılması tavsiye edilmez. 1 Hp Dalgıç Pompanın bulunduğu derinliğe göre su pompalama kapasitesi değişmektedir. 1 Hp Dalgıç pompa saatte 0,75 kw / 750 watt enerji harcamaktadır.
Makine dairesinde bulunan filtrasyon pompası; suyu havuzdan ve denge deposundan süpürge aşamasında vakum hattından emiş yaparak kum filtresine gönderir. Kuvars kumlarının arasından geçen kirli suyun kirleri filtrede kalır. Temizlenmiş su filtreden ayrılır ve tekrar havuz basma hattından havuza gönderilir.
Gazların taşınması ya da basınçlarının arttırılmasında kullanılan pompalara sıkıştırıcı (kompresör), üfleç ya da fan denir. Yer değişiminin mekanik yolla gerçekleştirildiği pompalara pozitif yer değiştirmeli ya da volumetrik pompalar denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri