Benzer şekilde, DNS maskelerinizi değiştirmek konumunuzu da değiştirir. Aradaki fark, VPN aslında bağlantınızı farklı bir bölge üzerinden yeniden yönlendirirken, DNS sunucuya farklı bir konumda olduğunuzu söyler. VPN ayrıca şifreleme yoluyla daha fazla gizlilik sunar ve bu da bağlantınızı yavaşlatabilir.
Vpn Değiştirme sonrası web tarayıcıları İnternet Protokolü (IP) adresleriyle etkileşime girer. DNS, alan adlarını IP adreslerine çevirir, böylece tarayıcılar İnternet kaynaklarını yükleyebilir. Vpn Değiştirme sonrası karışık IP adreslerinin ezberlenmesi gerekmez.
DNS (İngilizce: Domain Name System, Türkçe: Alan Adı Sistemi), internet uzayını bölümlemeye, bölümleri adlandırmaya ve bölümler arası iletişimi organize etmeye yarayan, bilgisayar, servis, internet veya özel bir ağa bağlı herhangi bir kaynak için hiyerarşik dağıtılmış bir adlandırma sistemidir.
Dar anlamda, Özel DNS bir yüksek gizlilik sunucusu değil sadece genel olmayan, özel bir sunucudur. Pratikte, Özel DNS genellikle güvenli DNS protokollerinde çalıştırılır. Örneğin Android 9 ve üzerindeki Özel DNS ayarları aslında özünü daha iyi yansıtması amacıyla Güvenli DNS olarak adlandırılmalıdır.
1.1.1.1'i İnternet'in en hızlı DNS dizini olacak şekilde kurduk. Bunu sadece biz söylemiyoruz. Bağımsız DNS monitörü DNSPerf 1.1.1.1'i dünyanın en hızlı DNS servisi seçti.
İlgili 30 soru bulundu
DNS, içerikler görmemize, e-posta gönderebilmemize ve hatta sosyal medyaya erişmemize imkân tanıyan, önemli bir internet hizmetidir. DNS olmadan internette gezinmemiz mümkün olmazdı. DNS sunucusu web adresini, IP adresine çeviren ana internet unsurudur.
DNS bu noktada devreye girer ve alan adlarının karşılığını çözerek iletişim kurmamızı sağlar. DNS olmasaydı bizim günlük hayatta en çok kullanmış olduğumuz bu servislere veya firmalara dahi ulaşabilmemiz için IP adreslerini ezberlememiz gerekirdi.
Yani web sitelerini ziyaret ettiğimizde bilgisayarlarımızın anlayabileceği IP adreslerine dönüştürülmesi gereken alan adları bulunur. DNS sunucuları, bu dönüştürme işlemlerini gerçekleştirerek bizi istediğimiz web sitelerine yönlendirir. Aslında DNS ayarları direkt olarak internet hızını etkilemez.
Basitçe anlatmak gerekirse, DNS ağdaki dağıtılmış veritabanları sistemidir ve ana görevi, belirli makine adlarını, bilgisayarların anladığı dil olan IP numaralarına çevirmektir. Eşleşen IP numaralarıyla makine adlarının bilgileri dizinde saklanır. Bu dizin de alan adı (domain) sunucularında depolanır.
En güvenilir ve hızlı olan sunuculardan bazıları aşağıdaki şekildedir: Google DNS Sunucuları: 8.8.8.8 ve 8.8.4.4'tür. OpenDNS Sunucuları: 208.67. 222.222, 208.67. 220.220. DNSWatch Sunucuları: 84.200.69.80, 84.200.70.40.
Google DNS, hatırlanması çok kolay olan 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 IP adresleriyle yaklaşık 10 yıldır kullanılmaktadır. Google, hız avantajlarının yanı sıra saldırılara karşı güçlendirilmiş güvenli bir DNS bağlantısı da sunuyor.
DNS, kaynakların web sitesinin sunucusundan yüklenebilmesi için alan adlarını IP adreslerine çevirir. Bazen web siteleri, tek bir alan adına karşılık gelen çok sayıda IP adresine sahip olabilir. Örneğin, Google gibi büyük siteler, kullanıcıların dünyanın uzak bölgelerinden bir sunucuyu sorgulamasını sağlar.
9. DNS Ayarlarını Değiştirin
DNS ayarları, internet hızınızı ve ping değerlerinizi etkileyebilir. Eğer internet hızınız düşükse veya ping değerleriniz yüksekse, DNS ayarlarınızı değiştirerek sorunu çözebilirsiniz.
VPN veya Sanal Özel Ağ, internet aracılığıyla cihazlar arasında özel bir ağ bağlantısı oluşturur. VPN'ler, genel ağlar üzerinden verileri güvenli ve anonim olarak iletmek için kullanılır. VPN'ler, IP adreslerini maskeleyerek ve verileri şifreleyerek çalışır.
DNS server ın ip adresini manuel olarak değiştirdiğin zaman ise, artık türk telekomun dns hizmetini değilde, yazdığın ip ye ait server ı kullanmaya başlamış olursun. Buda sana o server üzerinde siteler yasaklanmamışsa, onu kullanmanı sağlamaktadır.
İnternet için çalışmalar yürüten CloudFlare adlı bir şirket yeni DNS hizmeti 1.1.1.1'i tanıttı. Şirketin yaptığı açıklamalara göre bu DNS hizmeti dünyanın en güvenilir ve hızlı DNS hizmeti olacak.
1.1.1.1, Amerikan şirketi Cloudflare'nin APNIC ile ortaklaşa sunduğu ücretsiz bir DNS hizmetidir. Hizmet, yinelemeli bir ad sunucusu olarak işlev görür ve İnternet'teki herhangi bir ana bilgisayar için alan adı çözümlemesi sağlar.
Altyapı, ADSL, ethernet kabloları, modemler, router gibi pek çok etken internet hızının değişkenlik göstermesine sebep olabilir. Bunlara ek olarak modemin bulunduğu yerin uzaklığı gibi çok basit çevresel faktörler de internet hızının değişmesine ya da bir anda düşmesine sebep olabilir.
Hayır, suç değildir.
DNS Zone Transfer Zafiyeti
DNS kayıtlarının paylaşılmasının iki temel sebebi vardır. Biri yük dengeleme diğeri ise hata toleransı dediğimiz yani bir sunucunun hizmet veremez duruma gelmesi anında öteki sunucunun işlemleri yürütmesini sağlamaktır.
DNS değiştirmek suç olamaz. Ama yasaklı sitelere girmek suç olabilir. Tabi siteden siteye değişir.
Bilgisayarınız daha sonra IP adresine bağlanır ve sizi doğru web sayfasına götürür. Dünya genelinde interneti kullanabilmemiz için çeşitli sayıda DNS sunucu bulunmaktadır. Bunlardan Kök DNS Sunucular olarak adlandırılan 13 tanesi önemlidir.
Çoğu durumda, DNS güncellemeleriniz birkaç saat içinde yayılır. Ancak bu etkenler bizim kontrolümüz dışında olduğundan, herhangi bir DNS değişikliğinin internette tam olarak yayılması için 48 saate kadar süre tanımalısınız.
İsim çözücüler alan adlarına karşılık gelen IP adreslerini tespit etmeye yaramaktadır. Çözümleyicilere DNS istemcileri adı verilir. Bir DNS sisteminde birden fazla isim çözümleyici kullanılabilir. Bu sayede bir tanesi devre dışı kalırsa diğerleri bu görevi üstlenerek iletişimin kopmamasını sağlarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri