Gluteus maximus veya büyük ilye, kıç bölgesinde (gluteal bölge) kas. Bölgenin en büyük kası olma özelliğiyle diğer ilye kaslarının (gluteal kaslar) çoğunun üzerinde yer alır.
Vücuttaki en küçük kas kulağın içindedir. Guinness Dünya Rekorları'na göre 2 milimetreden daha kısa olan bu kasın adı ''Stapedius''. Görevi, vücuttaki en küçük kemik olan üzengi kemiğinin desteklemektir.
Vücudumuzdaki en kuvvetli kas, ağzımızda bulunan çiğneme kasıdır. Şurada Paylaş! Gözümüzdeki odaklama kasları günde 100 bin kez gezinir. Bacaklarınızı aynı şekilde çalıştırmak istediğinizde ise günde 80 bin kilometre yürümeniz gerekmektedir.
Kalça ve Bacak Kasları
Vücudun en büyük kas grubunu oluşturur. Ağırlık kaldırmak, koşmak ve zıplamak gibi hareketlerde kullanılır. Sporcuların ve fitness tutkunlarının bacak kaslarını güçlendirmek için ağırlık kaldırma, squat ve deadlift gibi egzersizleri yapmaları önerilir.
Omuz bölgesi büyük kas grubu olarak mı yoksa küçük kas grubu olarak mı kabul edilir? Göğüs, sırt, kalça & bacak gibi büyük kas grupları göz önüne alındığında küçük kas grubudur.
İlgili 34 soru bulundu
Kalça kasları vücudumuzdaki en büyük kas grubu olan bacak kaslarının içindeki en büyük kastır. Kısacası ifade etmek gerekirse; kalça kaslarımız vücudumuzdaki en büyük kastır. Egzersiz yaparken çalıştırdığımız kas grubu ne kadar büyük olursa, o kadar fazla kalori yakmış oluruz.
Kasların gelişmesi için kemik gelişiminde olduğu gibi öncelikle süt ve süt ürünleri tüketmek önemli protein ağırlıklı besinler tüketmek için bir gereksinim. Vücudumuzda en hızlı gelişen kas hangisi? sorusunun cevabı ayak ve kollarda bulunan kaslardır.
Büyük kas çalışmasının ardından kalan enerji ile kolaylıkla küçük kaslar çalıştırılabilir ve istenen gelişim sağlanabilir. Küçük kasları çalışmak için daha bölgesel çalışmak ve özel hareketler kullanmak gereklidir.
Büyük kas gelişimi, diğer bir deyişle kaba motor becerileri, kol, bacak, omuz ve boyun kasları gibi büyük kasların birbirleriyle koordinasyonunu ifade eder. İlk büyük kas becerileri bebeklik döneminde gördüğümüz emekleme, sürünme, yuvarlanma gibi hareketlerdir (1).
İnsan bedeninde yaklaşık 600'den fazla iskelet kası bulunur. Kas grupları da iskeleti hareket ettirmek için çalışabilir. Bunun yanı sıra sinir sistemi kası kasılmaya işaret edebilir.
Dil dokusu kalın bir epitel dokusu ile kaplıdır; epitelin altında dilin çok yönlü ve esnek hareket kabiliyetinden sorumlu geniş bir kas dokusu yer alır.
Western Michigan Üniversitesi'nden konuşma bilimci Stephen Tasko, Dil dediğimiz yumuşak et kütlesi sadece bir kas değil, sekiz ayrı kasın bir araya gelmesi sonucu oluşan bir yapıdır. Koldaki gibi diğer kasların aksine, dil kasları destekleyici bir kemiğin etrafında gelişmez.
Dil, diğer kasların aksine asla yorulmaz. Tıpkı ayağımızda ya da kolumuzda bulunan kaslar gibi dilimiz de kas yapısından oluşur. Peki, kolumuz bir süre sonra yorulabilirken dilimizin asla yorulmadığını fark ettiniz mi? Sanki bir ahtapot gibi pek çok yöne hareket ettirebildiğimiz dilimiz 8 kastan oluşur.
Sartorius kası da kas sisteminin bir parçası olup ayrıca vücuttaki en uzun kas olma özelliğine sahiptir. Bilhassa bacak bacak üstüne atarken hissedilen kas işte sartorius kasıdır. Vücuttaki en uzun kas bu kastır ve genellikle 50 cm civarında olan bu kas 55cm ve hatta bazen 60cm'e kadar ulaşabilir.
Bunlardan en büyük kısmı oluşturan iskelet kasları (çizgili kaslar) vücut ağırlığının yaklaşık %40'lık bölümünü oluştururlar ve isteğimizle çalışırlar. İskelet kasları hızlı kasılırlar ve çabuk yorulurlar. İskelet kaslarının kırmızı renkte görülmelerinin nedeni demir içeren bir protein olan miyoglobin içermeleridir.
Çizgili kaslar; kol kası, sırt kası, bacak kasları, göğüs kasları, mide kasları, parmak kasları gibi vücut bölümlerinde bulunur. Vücutta istemli bir şekilde hareket ettirilebilen her yerde çizgili kasların olduğunu söylemek mümkündür.
Kuvvet kazanımında bilimsel olarak kanıtlanmış tekrar aralığı 5 tekrardır. Güç yani kuvvet artışı isteyen kişilerin 5 tekrarlı setlerin yapmasının nedeni kasların kapasitesini zorlamalarıdır.
Yürürken ya da koşarken birbirinden farklı oranlarda çalışan kaslar bel, karın ve kalça kaslarıdır. Bacak bölgesindeki alt vücut kasları olan Calf, Quadriceps, Tibialis gövdeyi taşır. Diğer bacak kaslarına göre bu üçünün daha fazla baskıya maruz kaldığı söylenebilir.
Nesne kontrol becerisi: Top sürebilme, top atabilme, fırlatma ve vurma gibi hareketler.
Geçmişte kas gelişimi için yüksek veya düşük tekrar sayılarının daha az işe yaradığı söylense de, bazı kanıtlar düşük veya yüksek tekrarların da kas gelişimi için en az 8-12 tekrar aralığı kadar fayda sağladığı görüldü.
Kas gelişiminizi hızlandırmak ve arttırmak için bazı taktikler uygulayabilirsiniz ancak bu yöntemlerle edineceğiniz kazanımlar kişiden kişiye değişebilir, kesin bir standardı bulunmaz. Vücut geliştirmeye yeni başladıysanız her ay maksimim 1 kg kas kitlesi kazanırsınız.
Sadece spor yapmak değil, doğru beslenmek de kas gelişimine etki eden durumlardır. Kas geliştirmek isteyenlerin protein ağırlıklı beslenmesi gerekiyor. Kas gelişiminde, tavuk ve pirinç gibi gıdaların tüketilmesi oldukça önemlidir. Bireyler yağsız beslenerek, beslenmelerine çok dikkat etmesi gerekir.
Kalf kası, genelde vücuttaki geliştirilmesi en zor kas grubu olarak kabul edilirler. Ama yine de direnç çalışmasına diğer tüm kaslar gibi tepki verirler –tek gereken onları yüksek ağırlıkla farklı açılardan çalıştırmaktır. Antrenmanın detayına girmeden önce dilerseniz kalf kası anatomisine yakından bakalım.
Aynı zamanda zıplama ile birlikte karın ve kalça kasları da birlikte çalışır. Karın ve kaslar çalıştığı gibi hızlı bir şekilde kilo verme de sağlanmaktadır. Zıplayarak aynı anda çalışan bir diğer kas grubu ise sırt ve kol kaslarıdır. Sırt ve kol kasları bu şekilde daha da gelişir.
Ne yazık ki kasların gelişmesi tek gecede gerçekleşmez. Değişimi görmek için kayda değer bir çaba ve kararlılık gerekir. Kaslardaki gözle görülür ve tatmin edici gelişim, aylar değil yıllar sürer. Bir ay içinde yaşanabilecek gelişim miktarıysa epey az.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri